Hlavní obsah

Kluci, kterým rostou prsa, i senioři odkázaní na pomoc. Málo pohybu je větší problém, než si myslíte

Foto: Marie Irová

Foto: Marie Irová

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čím se máme lépe, tím se máme hůř. Tak by se dal shrnout důsledek životního stylu, z něhož v posledních letech téměř vymizel přirozený pohyb. Jak a proč bychom ho měli zase vrátit do života, ví sportovní diplomatka Jana Havrdová.

Článek

Proč se kolem pohybu nadělá tolik cavyků? „Protože dřív jsme víc chodili, lítali z jednoho konce města na druhý, místo auty jezdili MHD a nákupy nosili v ruce. Dneska takřka vše vyřešíme z jedné židle, a tak za den uděláme leckdy jen pár kroků,“ říká v dalším dílu podcasu MUDr.ování Jana Havrdová, prezidentka Českého svazu aerobiku a fitness Fisaf.cz a prezidentka České komory fitness. Propagaci přirozeného pohybu se Jana Havrdová věnuje neúnavně a sama jde příkladem. Doslova. Ve čtyři odpoledne, kdy jsme podcast natáčeli, měla nachozeno už deset tisíc kroků. „Když už se nedostanu k jinému pohybu, hlídám si aspoň chůzi. Je to nejpřirozenější forma pohybu, může se jí věnovat úplně každý,“ říká.

Potřebujete silnější argument?

Že by nám víc pohybu prospělo, je jasné ze statistik, podle nichž trpí nadváhou či obezitou dvě třetiny dospělé populace a jedna pětina dětí. Některé studie dokonce ukazují i na varovnější čísla. Problém je to u každé generace, u dětí navíc nadváha zakládá na vleklé zdravotní i sociální trable v budoucnosti. „Děti vstupující do puberty mají více tuku a méně svalové hmoty. BMI se může zdát v pořádku, ale větší množství tuku, než je tělu přirozené, poskytuje víc živné půdy hormonům. Pak se děje to, že například chlapci nabírají směr hormonálního vývoje podobný dívkám. Rostou jim prsa, mají širší pánev, klenou se jim bříška, ramena mají spíš úzká. Problém je, že tenhle vývoj je nevratný,“ říká Jana Havrdová. Dívky se zase mohou stát oběťmi bodyshamingu, což může vést až k poruchám příjmu potravy. Takže pokud si tátové a mámy přejí, aby jejich děti prošly zdravým vývojem a vedly spokojený život, měl by být tohle argument jako blázen, aby nedovolili dětem ležet doma na gauči.

Silné ročníky narozené kolem roku 1970 by si zase měly uvědomit, že by se do důchodu měly dostat v co nejlepší kondici. „Bude nás hodně a zdravotní zařízení budou přetížená,“ prorokuje Jana Havrdová. Kdo tedy nechce strávit penzi celodenním vysedáváním v čekárnách lékařů, měl by na sobě zapracovat. „Život se díky medicíně prodloužil o deset let, ale z toho je devět let v nemoci. To přece nikdo nechce,“ apeluje v podcastu.

Elixír zdraví

Soběstačnost si na stáří přeje snad každý z nás. Ale málokdo je pro to ochoten něco udělat. „Když už ne pro sebe, měli bychom myslet aspoň na své děti a na to, že jim přece nechceme být na obtíž,“ zamýšlí se odbornice na pohyb a přidává další argument. „Existují látky s názvem myokiny, jež jsou nezbytné pro imunitu a celkové zdraví. Ty ale nelze vyrobit průmyslově, protože organismus je produkuje pouze při pohybu.“ Jak tedy zařadit přirozený pohyb do svého denního programu? Stejně jako si na lednici lepíte školní rozvrhy svých dětí, všechny jejich kroužky, tak si naplánujte i svoje aktivity. Anebo využívejte k pohybu každou možnost, která se vám během dne naskytne. „Já si třeba jdu krátce zacvičit, když je dcera na kroužku a já na ni čekám. Možností je hodně, ale musíme je aktivně vyhledávat,“ apeluje Jana Havrdová v podcastu MUDr.ování

Celý rozhovor si můžete poslechnout v podcastu, který najdete pod názvem MUDr.ování. Každý další díl se objeví vždy ve středu v 11 hodin dopoledne a poslouchat ho můžete na Proženy.cz a ve všech podcastových aplikacích, jako jsou Podcasty.cz, Spotify či Apple Podcasts.

S kým jsme si povídali? Jana Havrdová vystudovala právnickou fakultu. Je prezidentkou Českého svazu aerobiku a fitness FISAF.cz a spoluzakladatelkou a prezidentkou České komory fitness. Za sektor fitness zasedá v představenstvu Hospodářské komory. Patří mezi propagátorky zdravého životního stylu, je spoluzakladatelkou projektu kampaně Česko se hýbe. Od roku 2006 je moderátorkou televizního pořadu Sama doma. Dvakrát získala titul mistryně světa ve fitness step.

Reklama

Související témata:

Načítám