Hlavní obsah

Jak si jídlem prodloužit život: Šestkrát denně si dejte zeleninu a dívejte se, co máte na talíři

Foto: puhhha, Shutterstock.com

Foto: puhhha, Shutterstock.com

Reklama

Žádné hovězí a krůtí maso, zato šestkrát denně zelenina a ryba klidně každý den. Takhle zní, alespoň část, receptu na dlouhověkost podle oblasti zdravé výživy zvané Blue Zones. Jak si pomocí stravování prodloužit život?

Článek

V Česku se muži dožívají v průměru 76 let, ženy 82 let. Míst na zemi, ve kterých lidé žijí daleko déle, je několik. Vědci začali sledovat, co za dlouhověkostí místních obyvatel stojí a zjišťovali, zda by to šlo aplikovat i na život kdekoli jinde. Tajemstvím dlouhověkosti přitom není zázračné klima, ale spíše životní styl (pracují zde většinou fyzicky a den začínají vydatnou snídaní) a dlouhodobý jídelníček.

Oblasti Blue Zones

V roce 2004 bylo v magazínu Experimental Gerontology pro takové oblasti poprvé použito označení Blue Zones (modré zóny). Tento koncept později rozvinul americký spisovatel a průzkumník Dan Buettner a v knihách Modré zóny (vyšla slovensky) a Kuchyně modrých zón (v angličtině) představil pětici míst, kde žije více stoletých než jinde ve světě. Co má společného italská Sardinie, japonská Okinawa, řecká Ikaria, kostarický poloostrov Nicoya a město Loma Linda v Kalifornii? Z čeho se skládá jejich jídelníček?

Zelenina 6x denně

V jídelníčku jim rozhodně nechybí čerstvá zelenina a ovoce. Jsou totiž zdrojem antioxidantů, které pomáhají v prevenci civilizačních chorob i rakoviny, ničí záněty v těle a pomáhají udržet se navzdory věku aktivní. V Blue Zones lidé snědí v průměru tři kousky ovoce a šest kousků zeleniny denně, přičemž se za jeden kousek počítá velikost, která se vejde do dlaně, takže třeba půl velkého jablka. Dopřávají si také superpotraviny jako řepu, borůvky, dýňové či konopné semínko.

Foto: Ivanna Pavliuk, Shutterstock.com

Levné, lokální, ideálně z vlastní zahrádkyFoto: Ivanna Pavliuk, Shutterstock.com

Co nejméně dováženého jídla

Mezi superpotraviny patří i avokádo, quinoa, chia semínka, mořské řasy nebo citrusy. Pokud si ale lidé v Blue Zones mají vybrat, volí raději plodiny lokální, které k nim nemusí putovat chemicky ošetřené přes půl světa. „Většina obyvatel má snadný přístup k ovoci a zelenině z místních zdrojů – z velké části bez pesticidů a organicky pěstované,” píše Dan Buettner.

Ať je vidět, co jíte

Kuchyně oblastí dlouhověkých lidí se podobají v tom, že se snaží jíst jednoduše. Jejich pokrmy si vystačí jen s pár ingrediencemi, jednoduchými chutěmi, nepotřebují jídlo dlouze upravovat, tím jen ztrácí cenné živiny. Při pohledu do talíře snadno poznají, co jedí.

Co nejméně pšenice

V Okinawě nebo Ikarii dostanete místo pšeničného pečiva, plného cukru, chleba kváskový nebo stoprocentně celozrnný. Pomaleji se tráví, nerozkolísá krevní cukr a zasytí na delší dobu. Pšenice v těchto kulturách nehraje nijak velkou roli. Oves, ječmen, hnědá rýže a mletá kukuřice figurují ve stravě Blue Zones po celém světě mnohem více.

Maso jen ve svátek 

Mít maso na talíři denně tu rozhodně není zvykem, přispívá to jak k obezitě a civilizačním chorobám, tak jde o obrovskou ekologickou zátěž. „Lidé zde konzumují maso střídmě, jako slavnostní jídlo, malou přílohu nebo způsob, jak dochucovat pokrmy, tedy v malých dávkách,” vysvětluje Dan Buettner. Dají si ho maximálně dvakrát týdně, především pak kuřecí, vepřové a jehněčí, na talíři téměř nefiguruje hovězí a krůtí. Maso pochází z volně žijících zvířat.

Foto: Eight Photo, Shutterstock.com

Maso jedí maximálně dvakrát týdněFoto: Eight Photo, Shutterstock.com

Rybu denně

Výjimkou je rybí maso, to figuruje na jídelníčku stoletých denně. „Většinou konzumují ryby malé, jako jsou sardinky nebo ančovičky, ty nejsou vystaveny vysokým hladinám rtuti a dalších chemikálií,” vysvětluje Dan Buettner. Denní porci představuje 85 gramů ryb, což je asi jedna konzerva sardinek. Kvalitní tuky doplňují i díky ořechům, těch si dopřejí dvě hrsti denně.

Živočišné bílkoviny jen omezeně

Vedle masa šetří i s mléčnými výrobky, obsahují zbytečně moc cukru a tuku, bývají i hůře stravitelné. Přednost tu dávají plnotučným, přirozeně fermentovaným jogurtům bez přidaného cukru, nejlépe z ovčího nebo kozího mléka. Také vejce jim stačí jen tři do týdne, bílkoviny čerpají raději z rostlinné stravy.

Denně půl hrnku luštěnin

Luštěniny jsou základním kamenem dlouhověké diety. „V Nicoya jedí černé fazole, ve středomoří čočku, cizrnu a bílé fazole, na japonské Okinawě sójové boby,” popsal autor výzkumu. Denně snědí asi půl šálku luštěnin, čímž doplní vlákninu, bílkoviny a komplexní sacharidy.

Foto: Lukas Gojda, Shutterstock.com

Luštěniny doplní vlákninu i bílkoviny, zasytí a jsou levnéFoto: Lukas Gojda, Shutterstock.com

Životní styl podle Blue Zones

  • Nejezte, když se začínáte cítit plní, nepřejídejte se.
  • Pijte hlavně čistou vodu.
  • Nemořte se ve fitku, vsaďte na přirozený pohyb, jako je chůze, práce na zahradě.
  • Omezte stres pomocí koníčků a setkávání se s přáteli.
  • Hlídáte-li si kalorie, v Blue Zones se vejdou do 1900 kalorií za den.

Reklama

Načítám