Hlavní obsah

Muškátový oříšek i květ jako pomoc s nespavostí

Foto: Geshas, Shutterstock.com

Foto: Geshas, Shutterstock.com

Reklama

Muškátový oříšek i květ jsou tak trochu tím, co bychom u člověka nazvali rozdvojenou osobností. Dokáží dochutit pokrm či pomoci s usínáním, ale mohou také ublížit. Všechno se odvíjí od množství. Jak je využít v boji proti nespavosti?

Článek

Muškátový oříšek (i květ) je exotické koření, kterým se dolaďují omáčky, polévky, maso i sladké pokrmy. Chuť ovšem není tím jediným, proč mu věnovat pozornost. Dá se využít i jako prostředek proti nespavosti. Jak, abyste si spíš neublížili?

Ze stromu jménem muškátovník pravý se získávají dva druhy koření – muškátový ořech a muškátový květ. Ale oba klamou názvem.

Ořech není ořech, pouze ho tvarově připomíná. Jde totiž o semeno. Ani květ není květ, nýbrž obal, respektive tobolka na semeno. Aroma i chuť mají ovšem velmi podobnou. Snad jen květ je trochu jemnější a oříšek pikantnější.

Rychlejší usínání i delší spánek

Podobný je i obsah látek, v obou jsou silice, kyseliny a alkaloidy, kterým se v přiměřeném množství přisuzují uklidňující účinky. Mají tedy potenciál zlepšovat spánek a pomáhat s usínáním. Tuto schopnost naznačují mnohé vědecké výzkumy.

Například studie, jejíž závěry vyšly v roce 2018 v odborném magazínu International Ayurvedic Medical Journal, ukázala, že po čtrnácti dnech užívání prášku z muškátového oříšku se u lidí trpících nespavostí zrychlilo usínání a zároveň se prodloužil počet naspaných hodin. Muškátový oříšek lidé užívali každý den po jednom jídle v množství 2 gramy, což je přibližně třetina čajové lžičky. Neznamená to ovšem, že byste měli tuto studii následovat.

„Schopnost uklidnit, uvolnit svaly i nervy a zlepšit spánek se přisuzuje látce jménem myristicin. Při vyšších dávkách ovšem způsobuje halucinace a může vést k dlouhému spánku, který připomíná smrt. Ta by mohla v krajním případě i nastat,“ upozorňuje výživová poradkyně Ludmila Havránková.

Foto: Leszek Glasner, Shutterstock.com

Pokud se předávkujete muškátovým oříškem, můžete i umřítFoto: Leszek Glasner, Shutterstock.com

Pozor na množství

K předávkování stačí množství mezi pěti a patnácti gramy oříšku nebo květu muškátu. Pět gramů se pro představuj vejde na jednu čajovou lžičku, když je vrchovatá. U jídla to většinou nehrozí, protože se do něj dává jen malá špetka. Otrava se projevuje nevolností, červenáním a svěděním tváří, nadměrnou žízní, zarudnutím očí, otupělostí a může vést i k halucinacím a poruchám vědomí (přečtěte si, co prožívá člověk se schizofrenií).

Pokud by vás ale napadlo trošku si v karanténě oříškem ulevit od starostí s dětmi, raději na to ani nemyslete. Pocity jsou to veskrze nepříjemné a v krajním případě může otrava skončit i smrtí.

Do jídla, mléka i vody

Způsobů, jak oříšek či květ zařadit do denní rutiny, je hned několik. Nabízí se samozřejmě varianta přidat si ho špetku do večeře, můžete si ovšem připravit i nápoj, který vypijete před spaním.

  • Mléko - Ohřejte sklenici mléka a vmíchejte do něj množství muškátového oříšku nebo květu, které se vejde na špičku nože. Mléko navíc obsahuje aminokyselinu tryptofan, takže má také potenciál usnadnit usínání. Přidat můžete i trochu medu.
  • Čaj - Množství květu či oříšku, které se vejde na špičku nože, zalijte hrnečkem vroucí vody, nechte deset minut louhovat.
Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Pro lepší spaní si večer dejte hrnek teplého mléka a do něj špetku muškátového oříškuFoto: Syda Productions, Shutterstock.com

Podle nutriční terapeutky Sandry Tuškové Miloševičové z Nutriční poradny a terapie by se ovšem lidé, kteří mají se spánkem vážné a dlouhodobé problémy, neměli spoléhat jen na muškát. „Je důležité se na problém podívat mnohem hlouběji, najít příčinu a řešit ji. Skvělé jsou také například Bachovy kapky.

Lepší trávení

Kromě spánku má muškátový květ i oříšek pozitivní účinky i na zažívání. „Je to koření, které příznivě působí na trávení, pomáhá při nadýmání, a proto se též přidává k potravinám, které způsobují plynatost,“ uzavírá Sandra Tušková. A to není vše, muškátový oříšek působí i jako afrodiziakum!

Květu i oříšku muškátu by se měly vyhnout těhotné a kojící ženy a děti do pěti let. Může totiž stimulovat stahy dělohy a u dětí zase vyvolávat přílišnou ospalost a malátnost.

Reklama

Načítám