Hlavní obsah

3P aneb Když jde máma do práce: pochyby, pochvaly a plány

Foto: Viktor Gladkov, Shutterstock.com

Foto: Viktor Gladkov, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslední roky jste chodila pozdě spát, dopoledne trávila v pyžamu a celé dny jste si jen „hrála“? Ne, nejste mileniál, ale máma na rodičovské dovolené. A každá dovolená jednou končí a i vás čeká návrat do práce. Jak si dodat sebedůvěru a usnadnit to sobě i celé rodině?

Článek

Dříve nebo později to přijde. Den, kdy nebudete do tašky házet pleny, vlhčené ubrousky, hračky, náhradní oblečení a rohlík! Den, kdy vyrazíte s výrazně menší kabelkou, v ní budou „tři králové“ (klíče, mobil a bankovky) a možná i kniha, kterou jste začala číst před třemi lety. A půjdete do práce. Na co se připravit, co promyslet a jak si dodat kuráž?

1. Neshazujte se

Rozhodně neshazujte sama sebe a nemluvte o tom, jak jste jako máma zakrněla. Jste pořád ta chytrá ženská, která rád čte a cestuje, jen jste teď měla jiný projekt. Uvědomte si, v čem jako matka vynikáte: umíte pracovat s časem, jste vyzrálejší, máte větší nadhled. Aby se vám do práce nastupovalo sebevědoměji, absolvujte rozvojový kurz, kde se naučíte něco nového nebo si osvěžíte zapomenuté věci. Kupte si nový outfit, v kterém se budete první den cítit dobře, a zajděte si ke kadeřníkovi.

2. Připravte se na pochybnosti

Ať už se vracíte do pracovního procesu po pár měsících od porodu, nebo jste byla doma čtyři roky, nepochybujte o sobě ani jako o matce. Nebudete sice s dětmi trávit tolik času a péči o ně necháte na část dne jejich otci, školce, chůvě nebo třeba prarodičům, ale o to intenzivněji si společný čas užijete. Děti poznají nové kamarády a další lidé jim rozšíří obzory.

Foto: Monkey Business Images, Shutterstock.com

Když si mi nenápadně vlezeš do té tašky, nikdo si nevšimne, že si tě hned první den beru do práce jako maskotaFoto: Monkey Business Images, Shutterstock.com

3. Nebojte se pochválit

Pracující matky jsou v mnoha ohledech ideálním zaměstnancem, myslete na to! Jestli jste byla produktivní před dětmi, teď budete efektivní tryskomyš. Umíte odhadnout časovou náročnost úkolů, stanovit si priority a delegovat úkoly. Prokrastinace nemá ve vašem slovníku místo. Vy jste nepřišla do práce zabíjet čas zevlováním po sítích, vy jste přišla pracovat.

4. Nastavte (si) reálná očekávání

Jak sobě i zbytku rodiny usnadnit změnu, která s vaším nástupem do práce přijde? Nahlížejte na novou situaci maximálně realisticky. Sejděte se s nadřízeným pár týdnů před nástupem a proberte vzájemná očekávání. Zejména o pracovní době. Je třeba, abyste dokázala přesně říct, kolik času můžete strávit prací v kanceláři a kolik třeba večer doma. Jestli se čeká, že budete makat 50 hodin týdně, rovnou to odpískejte.

5. Nemusíte nikomu nic dokazovat

Návrat matek do pracovního procesu se obecně hodně diskutuje. A ve vás to může vyvolat pocit, že máte dokazovat více než ostatní, že jste v práci schopná. Nemusíte! Odvádějte práci tak dobře, jak jste byla zvyklá před narozením potomků. Je zcela přirozené, že občas budete unavená, protože děti hůř spaly, nebo nervózní, protože jsou nemocné a vy nejste s nimi. I vaši bezdětní kolegové mají svoje starosti: někdo prochází rozchodem, jiný má nemocné rodiče a třetí se nemůže vyhrabat z dluhů.

6. Rozdělte si doma povinnosti

Během rodičovské dovolené byla větší část péče o děti i o domácnost na vás? To neznamená, že to tak bude i po vašem návratu do práce. Jestliže budete mít s partnerem oba práci na plný úvazek, je třeba si všechny povinnosti spravedlivě rozdělit. Pokud zjistíte, že dva plné úvazky nejsou u vás časově zvládnutelné, zkuste si dohodnout úvazek částečný. A jestli už máte starší děti, neváhejte je do péče o domácnost nebo mladší sourozence občas zapojit.

Foto: Rawpixel.com, Shutterstock.com

Děti, já jsem si taky myslel, že máme bezúdržbový byt, ale nakonec je úklid celkem legraceFoto: Rawpixel.com, Shutterstock.com

7. Práci vybírejte pečlivě

Pracovala jste na pozici, která vyžadovala služební cesty nebo práci přesčas? Když jste si novou práci hledala jako bezdětná, zajímal vás plat, moderní pracovní prostředí a mladý kolektiv, svou roli hrála třeba i permanentka do fitka. Jako mámu malého dítěte vás bude zajímat doba cesty mezi kanceláří a školkou a možnost práce z domova, když potomek onemocní. Mladý kolektiv je určitě fajn, ale když tam budete jediná s malými dětmi, u kávovaru moc nepokecáte.

Společnost trpí předsudky nejen vůči pracujícím matkám, ale i hlídajícím otcům!

Reklama

Související témata:
Open space

Načítám