Hlavní obsah

Nadýchané slané koláčky s klobásovou náplní

Hodnocení:
(101)
Foto: Tomáš Rubín
Doba přípravy
25 minut
Doba vaření
30 minut
Náročnost
střední

Jsou minimálně stejně tak dobré jako klasické škvarkové pagáče, jejich příprava je ale rychlejší. Na náplň použijte měkčí pikantnější klobásu maďarského typu a uvidíte, že při oslavách zmizí ze stolu první.

Ingredience pro:
2 plechy
Na těsto
  • 450 g hladké mouky
  • 200 ml mléka
  • 20 g droždí
  • 1 lžička cukru
  • 2 vejce
  • 130 g vepřového sádla
  • 1 lžička soli
Na náplň
  • 200 g maďarské klobásy
  • 60 g sádla
Na dokončení
  • 1 vejce
  • 2 lžíce kmínu
  • 2 lžíce soli
Článek

Postup

Krok 1: Připravte těsto: do misky odlijte asi čtvrtinu odměřeného mléka, zahřejte ho na teplotu těla, rozdrobte do něj droždí, přidejte malou lžičku cukru a nechte vzejít kvásek – potrvá to asi 1015 minut. V mezičase prosejte do mísy robota mouku a sůl (solí nešetřete) a metličkou je ještě promíchejte. K mouce pak přidejte vzešlý kvásek, zbytek mléka, vejce a změklé sádlo a vypracujte pružné, spíše tužší těsto. Zformujte bochánek, lehce ho poprašte moukou a nechte pod utěrkou v teple kynout asi 45 minut.

Krok 2: Zatímco těsto kyne, připravte si náplň: měkčí pikantní klobásu oloupejte, nakrájejte na malé kousky, přidejte k ní sádlo a v misce rozetřete vidličkou na hladší hmotu, která půjde roztírat nožem. Tvrdší a sušší klobásu případně pomelte na masovém mlýnku.

Krok 3: Vykynuté těsto rozválejte na velký obdélník vysoký asi půl centimetru. Celou plochu potřete klobásovou náplní a těsně zaviňte z delší strany jako roládu. Roládu mírně zploštěte válečkem a přeložte na třetiny – vznikne vysoký bochánek s mnohými vrstvami náplně. Přikryjte ho utěrkou a nechte ještě asi 20 minut kynout.

Krok 4: Těsto pak jemným tlakem rozválejte do obdélníku vysokého asi 2 cm. Odkrojte okraje (upečte je s koláčky, zájemci o ně se určitě najdou), ostrým nožem nakrájejte na čtverce veliké asi 4 cm a skládejte je na plech vyložený papírem na pečení. Nechte ještě posledních 1015 minut kynout a zatím předehřejte troubu na 200 °C. Před pečením klobásové koláčky ještě potřete vajíčkem a posypejte kmínem a hrubozrnnou solí.

Krok 5: Pečte v předehřáté troubě asi 1215 minut dozlatova. Nejlepší jsou v den, kdy se upečou.

Ostudu si na oslavách neutrhnete ani s jednodušším pohoštěním z listového těsta, co třeba rozmarýnové tyčinky se slaninou?

ynezorPumanzeSaNyknalC
16. 11. 2021

Reklama

Sdílejte článek