Článek
Postup
Krok 1: Připravte těsto: do misky odlijte asi čtvrtinu odměřeného mléka, zahřejte ho na teplotu těla, rozdrobte do něj droždí, přidejte malou lžičku cukru a nechte vzejít kvásek – potrvá to asi 10–15 minut. V mezičase prosejte do mísy robota mouku a sůl (solí nešetřete) a metličkou je ještě promíchejte. K mouce pak přidejte vzešlý kvásek, zbytek mléka, vejce a změklé sádlo a vypracujte pružné, spíše tužší těsto. Zformujte bochánek, lehce ho poprašte moukou a nechte pod utěrkou v teple kynout asi 45 minut.
Krok 2: Zatímco těsto kyne, připravte si náplň: měkčí pikantní klobásu oloupejte, nakrájejte na malé kousky, přidejte k ní sádlo a v misce rozetřete vidličkou na hladší hmotu, která půjde roztírat nožem. Tvrdší a sušší klobásu případně pomelte na masovém mlýnku.
Krok 3: Vykynuté těsto rozválejte na velký obdélník vysoký asi půl centimetru. Celou plochu potřete klobásovou náplní a těsně zaviňte z delší strany jako roládu. Roládu mírně zploštěte válečkem a přeložte na třetiny – vznikne vysoký bochánek s mnohými vrstvami náplně. Přikryjte ho utěrkou a nechte ještě asi 20 minut kynout.
Krok 4: Těsto pak jemným tlakem rozválejte do obdélníku vysokého asi 2 cm. Odkrojte okraje (upečte je s koláčky, zájemci o ně se určitě najdou), ostrým nožem nakrájejte na čtverce veliké asi 4 cm a skládejte je na plech vyložený papírem na pečení. Nechte ještě posledních 10–15 minut kynout a zatím předehřejte troubu na 200 °C. Před pečením klobásové koláčky ještě potřete vajíčkem a posypejte kmínem a hrubozrnnou solí.
Krok 5: Pečte v předehřáté troubě asi 12–15 minut dozlatova. Nejlepší jsou v den, kdy se upečou.
Ostudu si na oslavách neutrhnete ani s jednodušším pohoštěním z listového těsta, co třeba rozmarýnové tyčinky se slaninou?