Hlavní obsah
3,4
(109)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Jsou minimálně stejně tak dobré jako klasické škvarkové pagáče, jejich příprava je ale rychlejší. Na náplň použijte měkčí pikantnější klobásu maďarského typu a uvidíte, že při oslavách nebo jako svačinka zmizí ihned.

25 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
2 plechy
Těsto
  • 450 g hladké mouky
  • 200 ml mléka
  • 20 g droždí
  • 1 lžička cukru
  • 2 ks vejce
  • 130 g sádla
  • 1 lžička soli
Náplň
  • 200 g maďarské klobásy
  • 60 g sádla
Na dokončení
  • 1 ks vejce
  • 2 lžíce kmínu
  • 2 lžíce soli
Článek

I když tyto malé pagáčky vypadají spíš jako pracné pohoštění na párty nebo oslavu, uvidíte, že se ve skutečnosti jedná o velmi snadný recept. Zajisté si je tedy můžete s klidným svědomím a bez přehnané práce užít i jako večerní mlsání nebo vydatnou svačinu.

Postup

01.

Připravte těsto: do misky odlijte asi čtvrtinu mléka, mírně ho zahřejte, rozdrobte do něj droždí, přidejte malou lžičku cukru a nechte vzejít kvásek – potrvá to asi 10–15 minut. V mezičase prosejte do mísy robota mouku a sůl (solí nešetřete) a metličkou je ještě promíchejte. K mouce pak přidejte vzešlý kvásek, zbylé mléko, vejce a změklé sádlo. Ze všech surovin vypracujte pružné, spíše tužší těsto. Zformujte z něj bochánek, lehce ho poprašte moukou a nechte pod utěrkou v teple kynout asi 45 minut.

02.

Zatímco těsto kyne, připravte si náplň: měkčí pikantní klobásu oloupejte, nakrájejte na malé kousky, přidejte k ní sádlo a v misce rozetřete vidličkou na hladší hmotu, která půjde roztírat nožem. Tvrdší a sušší klobásu případně pomelte na masovém mlýnku.

03.

Vykynuté těsto rozválejte na velký obdélník vysoký asi půl centimetru. Celou plochu potřete klobásovou náplní a těsně zaviňte z delší strany jako roládu. Roládu mírně zploštěte válečkem a přeložte na třetiny – vznikne vysoký bochánek s mnohými vrstvami náplně. Přikryjte ho utěrkou a nechte ještě asi 20 minut kynout.

04.

Těsto pak jemným tlakem rozválejte do obdélníku vysokého asi 2 cm. Odkrojte okraje (upečte je s koláčky, zájemci o ně se určitě najdou), ostrým nožem nakrájejte na čtverce veliké asi 4 cm a skládejte je na plech vyložený papírem na pečení. Nechte ještě posledních 10–15 minut kynout a zatím předehřejte troubu na 200 °C. Před pečením klobásové koláčky ještě potřete vajíčkem a posypejte kmínem a hrubozrnnou solí.

05.

Pečte v předehřáté troubě asi 12–15 minut dozlatova. Nejlepší jsou v den, kdy se upečou.

Ostudu si neutrhnete ani s jednodušším pohoštěním z listového těsta, co třeba rozmarýnové tyčinky se slaninou?

Načítám