Hlavní obsah
3,6
(20)
Foto: Erika Pilátová

Foto: Erika Pilátová

Skvělá nadýchaná pochoutka se hodí jako pečivo k zeleninovému salátu, jako chuťovka k vínu nebo jako zajímavé a výborné pohoštění. Trhací chlebík je křupavá dobrota s vůní bylinek a česneku a odolá jí jen málokdo.

30 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 formu na biskupský chlebíček
Těsto
  • 450 g hladké mouky
  • 1 lžička soli
  • 1 balení sušeného droždí
  • 1 lžička cukru
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 250 ml vlažné vody
K dokončení
  • 150 ml olivového oleje
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce čerstvého tymiánu
  • 2 lžíce listové petržele
  • 1 lžíce čerstvého rozmarýnu
  • 2 špetky soli
  • 1 špetka pepře
Článek

Postup

01.

Ve vlažné vodě rozmíchejte droždí, lžičku mouky a cukr. Nechte vzejít kvásek. Mezitím v míse promíchejte mouku se solí. Přidejte olej a poté kvásek. Vše důkladně propracujte, až vznikne bochník těsta. Poprašte ho moukou, přikryjte utěrkou a nechte kynout asi 45 minut. Tip: Jak správně udělat kynuté těsto?

02.

Mezitím v misce promíchejte olej, prolisované stroužky česneku, bylinky, sůl a pepř.

03.

Vykynuté těsto vyválejte na plát tlustý přibližně půl centimetru a nakrájejte ho na čtverce o velikosti asi 8 × 8 cm, bude jich přibližně 20. Každý potřete bylinkovým olejem. Potřené je nastojato skládejte do chlebíčkové formy vyložené pečicím papírem. Když je chlebíčková forma plná, potřete chlebík shora zbylou bylinkovou směsí.

Tip: Náplň přizpůsobte tomu, co máte či nemáte rádi. Pro zpestření můžete mezi plátky těsta dát kousky sušených rajčat či slaniny.

04.

Vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte asi 40 minut.

Reklama

Načítám