Hlavní obsah

Natrhejte si: Na co pomůžou sedmikrásky nebo listy břízy?

Foto: Chamille White, Shutterstock.com

Foto: Chamille White, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vyrážíte-li rádi do přírody, kromě zážitků si domů můžete přinést i plné hrsti léčivek, které se hodí na případné neduhy. Udělejte si z nich čaj, ozdobte jimi chleba nebo přidejte do koupele. Tyhle běžné rostlinky mají až zázračné účinky!

Článek

Nemusíte mít kdovíjaké znalosti přírody, abyste v přírodě našli lék na bolest břicha, krvácení, horečku i bolavé zuby. Úlevu nabízejí i notoricky známé rostliny. S čím vším dokážou pomoct a kdy je vhodné je sbírat?

Sedmikráska na ženské obtíže

Kvítky sedmikrásky chudobky pozná i malé dítě. Můžete si je dopřát klidně hned, oživí chleba s máslem nebo letní salát. Mají nahořklou, lehce oříškovou chuť. Dejte si deset až patnáct květů denně a posílíte imunitu. Doporučují se také při osteoporóze, neboť napomáhají vstřebávání vápníku. Čerstvé květy můžete rozmělnit a užívat jako obklad na rány, zanícené dásně i při bodnutí hmyzem.

Do zásoby si je nasušte na čaj (lžičku sušených květů zalijte horkou vodou, nechte deset minut louhovat a pijte až tři šálky denně) nebo zkuste sedmikráskový sirup, med či tinkturu. Uleví při chřipce, dně, ale i bolestivé menstruaci. Malou hrst sušených květů přidejte i do koupele, tady pomáhají proti ekzémům, akné, lupénce, špatně se hojících ranách a vředech.

Foto: Flower_Garden, Shutterstock.com

Sedmikrásku sbírejte v plném květu, ideálně mezi polednem a jednou hodinouFoto: Flower_Garden, Shutterstock.com

Pampeliška uleví trávení

Pampeliška lékařská ulehčí žlučníkářům, cukrovkářům a lidem s nemocnými játry. Jíst se dá celá. Listy mají největší účinky na jaře, než pampeliška rozkvete, květy i stvoly sbírejte průběžně až do podzimu. A na podzim se zaměřte na kořen. Sbírejte ho časně ráno, nebo večer.

Kořen se radí užívat ženám v menopauze nebo při PMS, ale také na artritidu nebo při otocích kloubů po úrazech. Hořká chuť klidní trávení a pomáhá vstřebávání živin ze stravy. Kořen i listy dokážou vyladit střevní mikroflóru, třeba po infekci nebo léčbě antibiotiky.

Pampeliškový čaj (hrst květů či kořene zalijte horkou vodou, nechte pět minut louhovat a pijte dva šálky denně) podporuje činnost jater a bojuje proti plynatosti. Odvar z květů či kořene lze užívat nejen vnitřně – přidejte šálek do koupele a ulevte oteklým nohám a křečovým žilám.

Foto: PHOTO FUN, Shutterstock.com

Zevně lze užívat i latex vytékající ze stvolu. Zesvětluje pihy, léčí akné i bradavice, klidní štípance i puchýřeFoto: PHOTO FUN, Shutterstock.com

Levandule vrátí klid

Původně středomořská rostlina zdomácněla i v české krajině pro svou vůni i schopnost zahnat komáry. Sbírají se čerstvé květy, ideálně dokud nejsou ještě plně rozvité, na sušení se ale hodí i celá nať.

Vůně levandule má zklidňující účinek – sušenou v pytlíčku ji vložte pod polštář pro dobrý spánek. Přidejte hrst i do koupele. Podobně funguje i čaj (lžičku květů zalijte horkou vodou, louhujte deset minut a pijte dva šálky denně), který vás zbaví nervozity, migrény či nespavosti.

Levandule klidní i jiné orgány než nervovou soustavu, například játra, žlučník i podrážděný žaludek. Užít se dá i na bolavé hrdlo kloktáním čaje nebo si vyrobte levandulový olej. Ten zevně pomáhá i na afty.

Foto: Lynn Yeh, Shutterstock.com

Levandule je účinným lékem na nervozitu a záchvaty hysterie, stačí jen přivonětFoto: Lynn Yeh, Shutterstock.com

Jitrocel při zranění

Jitrocel kopinatý se hodí, když s sebou na výletě nemáte náplast. Rozmačkané listy zastavují krvácení, předchází infekci a podporují hojení. Trhejte je během dne za sucha, kdy na nich už není rosa, a nasušte si je na čaj. Do čaje z jitrocele (lžičku sušeného listu zalijte horkou vodou, nechte louhovat pět minut a pijte až čtyři šálky denně) můžete dát kořen i květ. Uleví při kašli, chrapotu, astmatu nebo zahlenění. Také čistí krev a pomáhá při chudokrevnosti.

Foto: alybaba, Shutterstock.com

List jitrocele si dejte do boty, když se vám udělá bolestivý puchýřFoto: alybaba, Shutterstock.com

Listy břízy pro revmatiky

Největší síla je koncentrovaná v mladých listech. Čaj z březového listí (polévkovou lžíci listů zalijte horkou vodou, nechte louhovat patnáct minut a pijte až tři šálky denně) prospívá při revmatu, dně, nemocech močových cest a ledvin. Odvádí z těla zadržovanou vodu, ale i usazené nežádoucí soli. Uleví podrážděné slinivce a pomáhá snižovat cholesterol. Zkuste jich také přidat hrstičku do koupele při bolavých a oteklých kloubech. Léčivá je i březová míza. 

Foto: LedyX, Shutterstock.com

Pokud vám v létě otékají nohy, zkuste koupele nebo čaj z březového listíFoto: LedyX, Shutterstock.com

Lípa je všelék

Na lipový květ nedaly babičky dopustit. Čistí totiž cévy, dýchací cesty, trávení, zbaví horečky, zahlenění i psychického neklidu a napětí. Za sucha sbírejte květy čerstvě rozvité, a sušte v průvanu. Čaj z květu lípy srdčité (polévkovou lžíci sušeného květu zalijte horkou vodou, nechte patnáct minut louhovat a pijte až třikrát denně) vyhání z těla zánět, ať už ho máte v krku, krvi nebo ohrožuje vaše srdce.

Foto: ANGHI, Shutterstock.com

Lipový čaj pijte také při podrážděném trávení, zácpě, křečích ve střevech nebo nadýmáníFoto: ANGHI, Shutterstock.com

Reklama

Načítám