Hlavní obsah

Bříza jako jarní životabudič: 5 tipů, jak ji využít

Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po zimě se vše probouzí, a pokud chcete probudit i své tělo, vsaďte na břízu. Nejsilnější účinek má čerstvá míza, ale mnoho dobrého získáte i z listů nebo kůry. Ukážeme vám, jak na to.

Článek

Začátek jara bývá spojován s očistou. Někdo nedá dopustit na výluh z kopřiv, jiný si na pár dní naordinuje místo jídla šťávy a někomu dělá dobře přerušovaný půst. Kdybyste chtěli vyzkoušet něco nového, sáhněte po bříze. Je to úžasný zdroj jarní energie, a navíc ji potkáte na každém kroku.

Jen alergici by si měli dát pozor, protože pokud mají prokazatelný problém právě s pylem tohoto stromu, mohou jim dělat neplechu i přípravky z listů. Snad jen březová voda (míza), zvláště ve formě sirupu, by neměla vadit. Je bříza váš strom? Prozradí vám to keltský stromový horoskop.

Březová míza jako hlavní zdroj energie

Nejvýraznější „březovou komoditou“ je míza zvaná březová voda. Jde o čirou, mírně nasládlou tekutinu, která proudí stromem jako krev. Pro naše předky byla jednou z živin v době, kdy ve spíži už nic nebylo a na poli ještě nic nerostlo. Kromě prospěšných látek obsahuje i březový cukr xylitol, který má oproti bílému cukru skoro poloviční glykemický index a prospívá zubům.

Březová míza se „sklízí“ podobně jako javorový sirup jen sotva měsíc v roce navrtáním otvoru do stromu. Tekutina vytéká sama a středně vzrostlý strom jí může vyprodukovat až 50 litrů. V pobaltských státech a v Rusku je sběr březové mízy oblíbenou jarní kratochvílí, u nás se tradice vytratila. Navíc panuje strach z poškození stromu – dojít by k němu však nemělo: navrtaná dírka je úzká jen pár milimetrů a hluboká čtyři centimetry a otvor se ošetří štěpařským voskem. Pustíte se do toho? Není-li strom váš, musíte získat svolení jeho vlastníka.

Foto: Balakleypb, Shutterstock.com

Někteří dendrologové s navrtáváním do stromů a čerpáním mízy nesouhlasí, jiní naopak přikyvují a poukazují na staletou tradici v Kanadě a pobaltských zemíchFoto: Balakleypb, Shutterstock.com

Čerstvou nebo pasterizovanou mízu užívejte pro celkovou očistu organismu: doporučuje se půl deci nalačno po dobu tří týdnů. Dodá vitamin C, vápník, draslík, hořčík a křemík. Saponiny pomohou snížit cholesterol v krvi a antioxidanty si poradí se škodlivinami v játrech a ledvinách. Kromě březové vody můžete narazit i na svařený sirup, má však slabší účinky. K čemu ještě můžete břízu využít?

1. Nápoj z březových listů

Vybírejte mladé, sotva rozvinuté lístky a sbírejte střídmě. Listy obsahují až pět procent silic a množství flavonoidů, které odvodňují organismus, zlepšují činnost ledvin a uvolňují močové soli a kameny. Hrst lístků natrhejte, zalijte dvěma deci vlažné vody a dvě hodiny louhujte. Pro zlepšení trávení a posílení ledvin sceďte a vypijte sklenku denně. Anebo přilijte litr vody a pijte vychlazené k osvěžení.

Foto: Tomáš Rubín

Pro nejlepší účinky sbírejte sotva rozvinuté lístky břízy, nejlépe do dvou centimetrů délky, a nedivte se, že budete mít při otrhávání ulepené prsty. Pupeny jsou hodně lepkavéFoto: Tomáš Rubín

2. Obklady na klouby z březové kůry

Bílou kůru jistě znají táborníci – s její pomocí se dá založit oheň i v dešti, naši předkové ji využívali k psaní. Když ji opatrně sloupnete v místech, kde je odchlípnutá, a nasbíráte celou hrst, můžete ji doma zalít deci olivového oleje a nechat na tmavém místě odležet. Po měsíci budete mít přípravek k ošetření bolavých kloubů – natírejte ho na postižená místa nebo přikládejte olejový obklad na noc.

Foto: Tomáš Rubín

Kůru sbírejte z mladších stromů. Nenařezávejte ji, jde krásně sloupnout jen tak nehtemFoto: Tomáš Rubín

3. Březová voda a tonikum na vlasy z listů

Pro výrazný lesk a posílení růstu vlasů zřeďte čerstvou mízu vodou v poměru 1 : 1 a opláchněte jí po umytí vlasy. Vlasové tonikum lze připravit i z listí. Hrst čerstvých lístků nasekejte, smíchejte s polovinou hrsti čerstvé kopřivy (nebo lžící sušené) a lžící sušeného lopuchového kořene. Ve sklence zalijte octem a dva týdny louhujte. Sceďte, dolijte stejné množství vody a každý večer si tonikem masírujte vlasovou pokožku.

Foto: Tomáš Rubín

Březové výhonky i kopřivu teď najdete čerstvé, ale lopuchový kořen kupte v lékárně sušený (drcený)Foto: Tomáš Rubín

4. Peeling na celé tělo

Po zimě bývá pokožka celého těla suchá a volající po očistě. Zkuste březový peeling. Vykouzlíte ho tak, že hrst rozmixovaných listů smícháte s lžící hrubozrnné soli a dvěma lžícemi olivového oleje a směsí si promasírujete celé tělo. Po opláchnutí a osušení se těšte na příjemně hydratovanou a svěže vypadající pleť. Vyzkoušejte i domácí kakaový peeling.

Foto: Tomáš Rubín

V malém mixéru bude peeling hotový raz dva. Výslednou konzistenci regulujte případným přidáním olejeFoto: Tomáš Rubín

5. Detoxikační čaj a relaxační koupel

Účinnou jarní očistu podpoří nálev: dvě lžíce listů zalijte vařící vodou, nechte deset minut odstát a pijte třikrát denně, maximálně dva týdny. Na koupel povařte deset minut tři hrsti listů v litru vody a nechte deset minut odstát. Nalijte do příjemně vlažné (ne horké) vany a čtvrthodinku v ní relaxujte. Odměnou vám bude vláčná a hydratovaná pokožka a uvolněné svaly. Víte, že čaj z březového listí je skvělý na odvodnění?

Foto: Tomáš Rubín

Konvička se sítkem na bylinky je skvělý pomocník a na jaře se opravdu neztratíFoto: Tomáš Rubín

Jak břízu uchovat na později

Mladé lístky břízy můžete použít rovnou, nebo uchovat na další použití. Rozprostřete je na plech či jen pečicí papír a uložte třeba na kuchyňskou skříňku. Po třech až čtyřech dnech budou suché a můžete je sesypat do papírového sáčku (ne do sklenice).

Umíte využít energii stromů? Přečtěte si, čím vám mohou jednotlivé druhy prospět.

Reklama

Načítám