Hlavní obsah

Vila s fantastickým výhledem. Užívají si ho i z koupelny

Foto: Jakub Holas

Foto: Jakub Holas

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brněnská vila zaujme nejen nádhernými výhledy na celé město, ale i vkusně řešeným interiérem. Její dominantou je točité schodiště a prosklená stěna.

Článek

Manželé Vanda a Jiří žili se dvěma dětmi v rodinném domě, kde byli spokojení a nic zásadního jim nechybělo. Když ale objevili pozemek s fenomenálním výhledem na celé Brno a svratecké údolí, zamilovali se a rozhodli se pro stěhování.

Výjimečný dům

Bylo jasné, že na tak výjimečném místě musí stát i výjimečný dům. Architekt Pavel Lazarov ze studia Fandament Architects zpracoval tři studie, z nichž se jedna stala východiskem pro další spolupráci. „Naší představou byl designově jednoduchý a funkční dům, který bude těžit z výhledu, který pozemek nabízí,“ říká pan Jiří.

„Hlavní myšlenkou bylo vytvořit stavbu, která by svou hmotou dotvořila panorama okolí a vnitřním uspořádáním i celkovým charakterem byla pro její obyvatele hradem a zároveň plnila všechny jejich stávající i budoucí nároky,“ popisuje architekt.

Foto: Jakub Holas

Ve spodní části pozemku se zahradou byl navržen vinohrad s posezenímFoto: Jakub Holas

Tmavé přízemí a světlé patro

Pozemek je rozdělený na čtyři části: vstupní nádvoří, dům, terasu a zahradu. Třípodlažní vila stojí v jeho horní polovině a vjezd, parkování, vstupní a zároveň hlavní společenské patro jsou přístupné z úrovně nájezdu. Horní patro je privátní, klidové. Koncepce dvou hmot – tmavého přízemí a světlého patra, které se do sebe zakusují a navzájem se prolínají – je jasně čitelná už při příchodu z ulice.

Pod terén je pak zapuštěno spodní patro s wellness, které směrem do zahrady přímo navazuje na prostornou terasu s venkovním bazénem. Ve spodní části pozemku se zahradou byl navržen tradiční vinohrad s posezením.

Foto: Jakub Holas

Výhled mají majitelé ze všech místností i z terasyFoto: Jakub Holas

Výhledy i z koupelny

Hlavním motivem stavby se stala prosklená část čnící nad údolím, díky níž si majitelé užívají vysněné výhledy ze všech obytných místností, a dokonce i z koupelny. „Na přání investorů je interiér řešený v moderním minimalistickém duchu, kladli jsme důraz na maximální jednoduchost užitých prvků i počtu materiálů. V podstatě jsme použili jen bílou a tmavě šedou barvu, doplňující akcent tvoří travertinový obklad krbu a koupelen,“ vysvětluje architekt Pavel Lazarov.

Foto: Jakub Holas

Výhled se otevírá i z koupelny, kde je prostorný sprchový kout a volně stojící vanaFoto: Jakub Holas

Krásné schodiště a galerie s knihovnou

V interiéru na první pohled zaujme prostorná hala s monolitickým točitým schodištěm, které tvoří osu domu a zároveň ho díky západní prosklené stěně prosvětluje.

Hlavní obytný prostor zahrnuje jídelnu, kuchyni a obývací pokoj s krbem, nad nímž probíhá galerie s knihovnou. „Máme rádi knihy a vždy jsme počítali s velkou knihovnou v obývacím pokoji. Zároveň jsme chtěli jednoduché vybavení, aby pokoj nebyl zaplněný nábytkem. Umístěním na galerii dostala knihovna samostatný prostor, přičemž je stále tak trochu součástí obývacího pokoje,“ pochvalují si majitelé.

V prostorné obytné části může být rodina pohromadě, i když se každý věnuje něčemu jinému. Pokud chtějí v klidu sledovat televizi nebo si číst, dá se kuchyňská část oddělit zasunovacími dveřmi. Případně se z obývacího pokoje dá vejít na velkorysou lodžii, která je propojená s venkovní terasou.

Foto: Jakub Holas

Dominantou interiéru je točité schodištěFoto: Jakub Holas

Vizitka ateliéru

Ateliér Fandament Architects byl založen v roce 2006 a zakladatelé Pavel Lazarov a Libor Hrda si dali za cíl tvořit neotřelou architekturu. Ateliér vyrostl ve stabilní tým 15 architektů, kteří se věnují náročným klientům. Poslední dobou mezi projekty převažují rezidenční vily. Více najdete na www.fandament.eu.

Zdají se vám některé novostavby hodně podobné? Tenhle dům vás vážně překvapí – není vidět!

Reklama

Související témata:

Načítám