Hlavní obsah

Nechat, nebo vyhodit? Balloon jeans alias trendy mrkváče

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Reklama

Širší střih do pasu, s volnými nohavicemi přes stehna a užšími u kotníků. Balloon jeans neboli novodobé mrkváče stojí za pozornost: S postavou totiž dokážou divy!

Článek

Džíny už asi navždy zůstanou základem šatníku. Podívali jsme se zblízka na střih, který může být na první pohled problematický a nese název balloon. Stojí za to, nebo je lepší zachovat věrnost rovným džínům?

Jak se nosí balloon jeans

Balonové džíny mají hodně vysoký sed, široké nohavice od stehen až ke kotníkům, kde se zužují, a můžou být zkrácené a mít sámky v pase. Jsou to v podstatě novodobé mrkváče a můžou vypadat jako slouchy nebo mom jeans, kterým jsou hodně podobné, někdy až k nerozeznání. Obecně by ale měly mít nohavice širší.

Na styling jsou záludnější – při nesprávné kombinaci můžete mít totiž pocit, že přidávají kila. Proto kdykoli jsem chtěla nějaký podobný střih, spíš jsem volila „mom fit jeans“. Slovíčko fit totiž znamená, že jsou trochu upnutější přes stehna. Následující dva stylingy jsem ale zkoušela s těmi doopravdy širokými nohavicemi. A jak do dopadlo?

1. Elegantní model

Foto: Jakub Jurdič

Džíny střihu balloon Marks & Spencer, 1099 Kč. Boty DeeZee, 699 Kč, prodává CCC. Halenka Marks & Spencer, 599 Kč. Kabelka Calvin Klein (starší kolekce)Foto: Jakub Jurdič

Balonové džíny a elegantní styling? To mi ze začátku nepřišlo jako dobrý nápad, ale když zvolíte neroztrhanou džínovinu v tmavším odstínu, proč v nich vlastně nevyrazit do práce? Modrý denim využijte k vytvoření monochromatického looku – vyberte tudíž halenku i boty v odstínech modré. Tento džínový model má ultravysoký pas a cítila jsem se v něm skvěle.

2. Volnočasový model

Pro uvolněný styl jsem vybrala džíny, které sice balloon v názvu nemají, ale při srovnání jsem zjistila, že vypadají stejně: mají vysoký pas, stejně široké nohavice a u kotníků zúžení. (Plyne z toho poučení, že při nákupech tohoto typu kalhot není šikovné dát se svazovat jejich názvy.) Světlý denim láká ke sportovnějšímu stylingu, proto crop top z úpletu, pohodlné sandály na platformě a trendy třešnička v podobě bucket hatu.

Foto: Jakub Jurdič

Džíny střihu tapered Levi’s, 3299 Kč. Úpletový crop top Reserved (starší kolekce). Bucket Hat Tonak, 2100 Kč. Sluneční brýle Reserved, 199 Kč. Sandály Marco Tozzi (starší kolekce)Foto: Jakub Jurdič

Pro koho balloon džíny nejsou?

Kalhoty tohoto typu rozhodně nebudou slušet všem, především se to týká postav typu jablko, které mívají větší bříško. Využijí je naopak hrušky: když máte trochu silnější stehna, ale užší pas, který vysoký sed ještě víc zvýrazní. Také mě překvapilo, jak pěkně vytvarují zadek, opticky ho zmenší díky tomu, že se nohavice hned pod ním rozšiřují.

„Nikdy nebudu nosit mrkváče,“ tvrdila jsem někdy okolo roku 2000 svojí mamce a vesele jsem si nosila bokovky do zvonu s nýty a třpytkami. No, nikdy neříkej nikdy!

Anketa

Jaká kombinace se vám líbí víc?
Volnočasová s kloboučkem
44,8 %
Elegantní s halenkou
55,2 %
Celkem hlasovalo 814 čtenářů.

Džíny balloon 8× jinak

Foto: Archiv firem

Zleva: H&M, 799 Kč. Sinsay, 299 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Zara, 499 Kč. Reserved, 399 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Mango 899 Kč. Only 960 Kč, prodává ZalandoFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Miss Sixty, 1499 Kč, prodává Answear. Asos, 792 KčFoto: Archiv firem

Reklama

Načítám