Hlavní obsah

Milujete džíny? Místo do pračky patří do mrazáku

Foto: Alena Ozerova, Shutterstock.com

Foto: Alena Ozerova, Shutterstock.com

Reklama

Kdo by nemiloval džíny! Hodí se do práce, na večírek i do lesa, nedbají na roční období, zvládají s námi všemožné situace. I když je možná právě teď máte na sobě, je možné, že o nich ještě spoustu věcí nevíte.

Článek

Skoro za měsíc budou mít džíny narozeniny. 20. května 1873 si je krejčí Jacob Davis a obchodník s textilem Levi Strauss nechali patentovat. Dnes jsou univerzálním kouskem našich šatníků, bez něhož si to snad ani nedovedeme představit – vždyť podle statistik má každý Čech ve skříni hned patery! Jste si jisti, že jim ale dáváte péči, kterou potřebuji?

Džíny a ekologie

Proč dáváme džíny do souvislosti s ekologií? Třeba proto, že než si je navléknete, stojí jejich výroba mimo jiné asi osm tisíc litrů vody. Spotřebuje ji nejen bavlna, z níž se materiál na klasické džíny vyrábí, ale bez vody se neobejde ani jejich následné barvení a odbarvování. Jestli to tedy s ekologií myslíte vážně, měli byste kupovat ty z organické bavlny, která je zavlažována dešťovou vodou a při jejich výrobě se myslí na životní prostředí.

Foto: B.Forenius, Shutterstock.com

Pokud chcete nosit džíny a zároveň dělat něco pro ekologii, zvolte ty z organické bavlnyFoto: B.Forenius, Shutterstock.com

Alergie na džíny

Možná jste v nových džínách někdy zmokli a pak pár dní smývali barevné skvrny z kůže. A třeba si i vybavíte, že jste pak měli na stejném místě svědivé pupínky. To vám chemikálie, která se stará o výslednou barvu, podráždila kůži. Někdy se zbytky chlóru a další prozradí nakyslou vůní, jindy bohužel až alergickou reakcí. Proto je potřeba nové džíny před nošením dobře proprat čistou vodou.

Kožní reakci mohou vyvolat i kovové komponenty, tedy hlavně cvočky, které se dotýkají rovnou kůže. Některé mohou obsahovat těžké kovy. Řešením je kupovat u osvědčených značek, které si i na takové detaily dávají pozor, například nalepují na kov speciální náplast, aby se zamezilo kontaktu s pokožkou.

Jak prát džíny a fígl s mrazákem

Základem je prostudovat štítek se složením materiálu. Klasické džíny jsou bavlněné, ale ty moderní obsahují elastan, polyester a polyamid.

Džíny byste měli dát do prádla asi po třetím až čtvrtém nošení. Mezitím je můžete jen vyvětrat přes noc na balkóně. A poradíme vám jeden fígl. Dvakrát do týdne je dejte přes noc do mrazáku, kde se zbaví bakterií. Tam je samozřejmě vkládejte uzavřené v igelitovém sáčku nebo tašce.

Džíny perte naruby se zapnutým zipem a knoflíky. Zvolte program pro citlivé prádlo, bez odstřeďování, s teplotou do 30 °C. Prací prostředek by měl být na citlivé prádlo, bez bělidel. Aviváž na ně nepoužívejte. Moderní pračky už mají speciální program jeans. Nejšetrnější ale je prát džíny v ruce s použitím obyčejného mýdla.

Protože většinou pouští barvu, ale mohou se i snadno obarvit, perte je samostatně. Pokud perete trendy roztrhané džíny, měli byste díry zajistit svorkami nebo spínacím špendlíkem, aby se při praní nepotrhaly.

Foto: agencies, Shutterstock.com

Džíny nemají pračku moc rády, takže volte program pro citlivé prádlo nebo ten speciální, označený jako jeansFoto: agencies, Shutterstock.com

Jak sušit džíny?

Džíny nepatří do sušičky. Ideální je sušení na vzduchu, ale nikoli na přímém slunci, to je vyšisuje. Sušte je naruby a nejlépe jako svetr, tedy ve vodorovné poloze. Když je chcete pověsit, pak vzhůru nohama. Dobře pověšené už ani nemusíte žehlit. Pokud je žehlíte, pak je ze sušáku sundejte ještě trochu vlhké a žehlete je naruby.

Jak uložit džíny do skříně

Máte své džíny v komínku na polici ve skříni? To je chyba. Potřebují prostor a vzduch, takže je pověste na ramínko a udělejte jim místo.

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Tohle je pro džíny ideální způsob uložení do skříně – mají rády prostor a vzduchFoto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Jak využít staré džíny?

Možná vám už džíny nesedí, ale někomu dalšímu by posloužily. Proto, než se rozhodnete je vyhodit, zvažte možnost je darovat na charitu nebo do second handu. Anebo se zamyslete nad tím, jestli by je nešlo nějak vylepšit, nebo je použít jako materiál na výrobu džínových dekorací.

Foto: archiv redakce

Staré džíny nemusíte vyhazovat, jsou cenným zdrojem materiálu na dekorace, třeba na prostíráníFoto: archiv redakce

Ve světě vznikají iniciativy, které staré džíny recyklují nebo opravují, aby prodloužily jejich život na maximum. Můžete to vyzkoušet i doma, poradíme jak zkrátit džíny i bez stroje.

Reklama

Související témata:

Načítám