Hlavní obsah

Nechci, aby se děti stýkaly s novým partnerem mého ex

Foto: goodluz, Shutterstock.com

Foto: goodluz, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rozešli jste se, bolí to, ale to nejhorší přišlo až později. Váš expartner, s nímž máte děti, si našel nový protějšek. Nelíbí se vám, že někdo cizí tráví s vašimi dětmi čas a svým způsobem je vychovává, ale nemůžete tomu nijak zamezit. Nebo snad ano?

Článek

Rozchod nebývá snadný, ale rozhodně to jím nekončí. Obzvlášť pokud se svým ex máte děti. Dřív nebo později totiž přijde chvíle, kdy si najdete nové partnery, kteří se stanou součástí života vašich dětí. Jenže co když vám nový protějšek expartnera není sympatický? Nelíbí se vám a jednoduše nechcete, aby měl s vašimi ratolestmi cokoli společného? Jaké máte možnosti a práva a s čím se naopak musíte smířit?

Negativní emoce jsou normální

Odborníci se shodují, že taková situace není nijak neobvyklá. „Partner, který je opuštěný, v sobě zpravidla drží celou paletu negativních pocitů. Od lítosti až po nenávist. O to hůře se pak ovládá a kontakt dětí s novým protějškem bývalého partnera může představovat pomyslné odjištění granátu,“ potvrzuje vztahová koučka Iva Filipi.

Jde většinou o mix nejrůznějších negativních emocí, které se do osoby nového partnera promítají. „Podstatou problému je fakt, že rodič bývá rozchodem velmi zraněný a v tomto bolestivém čase jsou mnohé vjemy pro jeho psychiku velice náročné. A nový partner v životě bývalého protějšku může být spouštěčem emočního náporu, který v dané chvíli opuštěný rodič velice těžko vstřebává. Určitě na nový protějšek může žárlit, může cítit křivdu, zradu. Zároveň ale třeba i závist, pokud on sám si ještě nového partnera nenašel,“ vysvětluje vztahový kouč Jan Šulec.

Podle něj je pak už jen krůček k odporu, aby nový partner navazoval vztah s dětmi. Ať už z pomsty, nebo i strachu, že si děti nového partnera oblíbí a opuštěný rodič zůstane úplně sám.

Foto: ESB Professional, Shutterstock.com

Rozvod bolí nejvíc děti a na to rodiče vždycky zapomenou – jinak by se nerozváděliFoto: ESB Professional, Shutterstock.com

Mám nějaká práva?

Samozřejmě existují situace, kdy nový člověk v životě vašich dětí opravdu není vhodný. „ Není to příliš časté, ale pokud ano, jedná se například o alkoholiky, násilníky či jiné problematické případy mužů i žen,“ tvrdí Jan Šulec.

V takovém případě máte samozřejmě možnost zakročit. Pokud jste přesvědčeni, že kvůli novému partnerovi je ohrožen vývoj dítěte a prostředí, do kterého je bráno, je pro něj nevhodné, měli byste to oznámit orgánu sociálně-právní ochrany dětí a podat návrh na zákaz styku dětí s tímto člověkem. „Pak se vede řízení s důkladným dokazováním. Vyslechnuty jsou i nezletilé děti, vypracovávají se znalecké posudky z oblasti psychologie a podobně. Pokud se potvrdí, že nový partner je problematický a ohrožuje vývoj, soud mu styk s dětmi zakáže,“ říká Jan Šulec.

To je ale krajní možnost. Že vám někdo není sympatický, máte pocit, že u něj děti jedí až moc sladkostí a ponocují, není důvod k zákazu styku. A pozor i na stesky dětí, ne vždy jsou odrazem skutečnosti. „Každé dítě přirozeně touží po harmonickém domově s oběma rodiči. A i když se máma s tátou rozejdou, stále doufá, že zase budou jednou spolu. A přirozeně tak bude obráncem původního vztahu. A nový partner mu pak může ztělesňovat zničení této naděje,“ říká Iva Filipi s tím, že podle různých průzkumů trvá minimálně dva roky, než dítě přijme do rodinné konstelace nového partnera svého biologického rodiče.

Vykomunikujte to

Pokud opravdu nejde o zásadní problémy (alkohol, drogy, násilí…), zkuste místo soudů a soudních zákazů komunikovat. Mluvte s dítětem, s expartnerem a ideálně i s jeho novým protějškem. Pokuste se stanovit nějaká pravidla styku, která budou snesitelná pro obě strany. „Je hlavně na rodičích, aby vzali rozum do hrsti, hodili ego stranou a začali k problému přistupovat tak, aby děti co nejméně tratily a co nejrychleji se s novou situací sžily,“ radí Jan Šulec.

A pokud je komunikace nemožná, vztahy opravdu vyostřené, neváhejte požádat o pomoc odborníky. Většinou zabere buď setkání s mediátorem, případně párová terapie.

Reklama

Načítám