Hlavní obsah

Nejčastější důvody, proč odmítáme sex

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Reklama

„Dnes ne, zlato.“ Tuhle větu říkáte až moc často, nebo ji naopak slýcháte z partnerových úst? Pak je něco špatně. Kterých sedm výmluv lidé nejčastěji používají, aby se vyhnuli milování? Určitě se v nich poznáte!

Článek

Tak samozřejmě člověk nemůže (a ani nechce) souložit pořád. Vždyť v životě jsou i jiné a mnohdy důležitější věci. Jenže často se stává, že se partnerské i manželské vztahy přibližují k sexuální vyprahlosti, což má vliv na jejich chod. (Manželství bez sexu. Může vydržet?)

K prvním znakům, že něco není v pořádku, patří výmluvy. Jaké jsou nejčastější důvody k odmítání sexu a jak na ně pohlíží britská sexuoložka Tracey Cox?

1. Bolesti hlavy či jiná nevolnost

„Nikdo se necítí na sex, pokud skutečně trpí migrénou. Navzdory výzkumům, které poukazují na to, že orgasmus může ve skutečnosti pomoci svalům uvolnit se a poskytnout úlevu od bolestí hlavy, mnozí spíš volí cestu medikamentů a odpočinku,“ popisuje odbornice na svém blogu. Tohle se dá pochopit. Jenže když se vy nebo on odvoláváte na tu samou věc pět nocí v řadě, je třeba položit si pár otázek. Co vlastně máte za problém? Proč se milování vyhýbáte a jakou roli v tom hraje protějšek? 

Foto: Antonio Guillem, Shutterstock.com

Dnes ne, drahý, opravdu mě bolí hlavaFoto: Antonio Guillem, Shutterstock.com

2. Nedostatek času

Na nedostatek času, který výrazně přispívá k sexuální frustraci, si stěžuje 75 % párů. Jenže tohle jsou jenom řeči. Příklad? Beze všeho, jeden by tu byl. Z průzkumu, který pro společnost SES Astra provedla agentura NMS Market Research, jehož se zúčastnilo 503 respondentů, vyplynulo, že 52 % lidí sleduje televizi minimálně tři hodiny denně. K tomu přičtěte sledování sociálních sítí, které taktéž obírá o čas. Skutečně si na protějšek nemůžete, dejme tomu dvakrát týdně, vyčlenit 30 minut? Jde to nejenom v karanténě!

3. Nepřekonatelná únava

V jistých životních situacích je pochopitelné, že sex není v popředí zájmu. K takovým patří narození nového člena rodiny či dlouhodobě náročné pracovní podmínky. Je však třeba o tom mluvit a hlavně neodmítat milence jako takového. „Pokud vám na sex nezbývá energie, vysvětlete situaci a zároveň partnera ubezpečte, že ho máte pořád stejně rádi,“ doporučuje Tracey Cox. Je tu ovšem jistá červená vlajka.

„Je možné, že se odvoláváte na únavu, ale pak do noci vyklízíte kuchyňské skříňky. V takovém případě používáte výmluvu jako vyhýbací taktiku,“ apeluje britská sexuální guru. Možná za vším stojí rozdílné libido. Partner se rád miluje ráno, ale vy to máte radši až večer? Dohodněte se na nějakém kompromisu.

4. Chybějící orgasmus

Při masturbaci dosahuje orgasmu 56 % žen. Při sexu s partnerem je to jen 24 % „šťastných“. No a sex bez sladké tečky? Někdy zkrátka trochu „nezáživný“. Hlavním důvodem, proč se to děje, je neschopnost žen mluvit o vlastních potřebách. A platí, že čím pasivnější v posteli jste, tím pro dosažení orgasmu hůř. (Orgasmus přivolává jistý báječný trik)

5. Neatraktivní tělo

Je přijatelné a srozumitelné, pokud jste ztratili chuť k sexu, protože jste přibrali na váze. Pokud se ve svém těle necítíte skvěle, nahota ve vás může vyvolávat úzkost. A kdyby jenom to. Nadváha a obezita negativně ovlivňuje mužskou erekci, zároveň snižuje citlivost v klitorisu a tkáni v okolí pochvy. Z těchto důvodů je třeba snížit tělesnou hmotnost svépomocí nebo s dobrým terapeutem.

Foto: Nomad_Soul, Shutterstock.com

Už zase loudí? Nemohla bych někdy začít já? I takové otázky vám třeba proběhnou hlavou. Zkuste tu druhou vyslovit nahlasFoto: Nomad_Soul, Shutterstock.com

6. Přehnaná iniciativa ze strany protějšku

Partner. Vždycky zahajuje sex a z vás dvou je ten aktivnější. Jenže někdy až moc. Také máte občas chuť milování iniciovat, jenže on vás k tomu nepustí? Pak se lehce stane, že ztratíte motivaci a radši návrh na rozkoš odmítnete. „Řekněte svému partnerovi, že vám chybí zahajování sexu a dominantnější role. Dohodněte se, že přestane se sexuálními předehrami na dva týdny. Uvidíte, co to s vaším milostným životem udělá,“ apeluje Tracey Cox. A co dalšího slouží jako zástěrka?

7. Nuda

Stereotypu v sexu se vyhnout nedá. Erotická fascinace netrvá věčně. Jenže tohle je výzva pro každého. Odmítání sexu z důvodu, že vás nebaví, partnera zraňuje. Pracujte na tom! Přesuňte se z ložnice jinam, pokuste se být kreativnější, studujte odbornou literaturu, dívejte se na lechtivé filmy. Nebo neočekávejte, že vám protějšek bude věrný. V životě je vždycky něco za něco.

Reklama

Načítám