Hlavní obsah

5 nejčastějších ženských lží, které ničí vztahy. Proč je mužům říkáme? Ze strachu, studu i pohodlnosti

Foto: Rachaphak, Shutterstock.com

Foto: Rachaphak, Shutterstock.com

Reklama

O čem ženy nejčastěji svým partnerům lžou? Překvapivě o těch nejobyčejnějších věcech, u kterých by to člověk ani nepředpokládal. Otázka je proč. Kdy je mlžení namístě a kdy je pravda naopak mnohem bezpečnější?

Článek

Bylo by naivní tvrdit, že ideální vztah je výhradně ten, kde si oba partneři navzájem říkají jen čistou pravdu a nic než pravdu. Čas od času lžou muži i ženy a někdy se to tak zdá opravdu výhodnější. Málokdo si ale uvědomuje, že z krátkodobého hlediska je to možná taktické. Z hlediska perspektivy vztahu mohou i malé, zdánlivě nevinné lži napáchat hodně neplechy.

Proč ženy lžou

Jak už prokázalo několik studií, ženy jsou horší lhářky než muži. Mají více morálních zábran neříkat pravdu, ale jsou chvíle, kdy se ke lžím uchylují s železnou pravidelností. Jak vysvětluje expertka na partnerskou komunikaci Kateřina Sodomková, ženy nejčastěji lžou ze strachu. Bojí se, že partnera nějak zklamou, že je nebude mít už rád, či proto, že se necítí dost dobré. „Za většinou lží jsou skryté emoce, které se lidé bojí prožívat. Než by se přiznali k něčemu, za co se třeba stydí, raději si realitu upraví tak, jak si myslí, že bude lépe přijata,“ říká Sodomková. Když ale utíkáte před emocemi, ve skutečnosti utíkáte před sebou samými. Klíč je podle expertky v tom, naučit se přijmout sami sebe, tak aby nebyla potřeba lhát. „S tím pak přijde obrovská a osvobozující úleva,“ dodává Sodomková.

Bílá lež je v pořádku?

Za nevinné bývají označovány lži, které primárně neubližují. Lidé je říkají nejčastěji ze soucitu či lásky, snaží se partnera uchlácholit či udržet v dojmu, že je vše v pořádku. „Říkám jim bílé nebo prosociální lži. Nedělají z vás špatného člověka, naopak značí, že jste milí, empatičtí a svůj protějšek máte opravdu rádi,“ tvrdí britská expertka na vztahy a sex Tracey Cox.

Takové lži se nejčastěji týkají vzhledu či chování. Příklad? Když se nás partner zeptá, zda mu ten oblek sluší a nemá v něm velké břicho, chce slyšet lichotku. Proto mu ji z lásky dopřejete. Může se ale stát, že pokud podobné „nepravdy“ říkáte častěji, narušíte tím křehkou vzájemnou důvěru. Partner si příště pomyslí, že zase kecáte, a přestane vám věřit. Takže i se lží ze soucitu zacházejte raději obezřetně.

„V případě bílé lži neříkáte pravdu proto, abyste ochránili partnera. Při těch, které vztahu ubližují, chcete chránit hlavně sebe,“ upozorňuje Tracey Cox. Což je velmi dvojsečná zbraň, která se dříve či později obrátí proti vám a může zcela rozložit váš vztah. O čem se lže nejčastěji, a přitom úplně zbytečně?

Foto: Rachaphak, Shutterstock.com

Ilustrační fotoFoto: Rachaphak, Shutterstock.com

1. O minulosti

Není to klasické lhaní, protože fakticky z vašich úst nepravdy nevycházejí. „Jen“ skrýváte něco zásadního. Bývalé (či současné) závislosti, že vás bývalý partner podváděl, že jste dělaly řidičák na třikrát, byly dva roky bez práce… Jednoduše máte tajemství, přikrášlujete si skutečnost a snažíte se působit lepší, než jste.

Je to časovaná bomba. Pokud s tímhle mužem chcete strávit zbytek života, neměly byste před ním takové věci tajit. Už jen pro ten pocit, že si musíte dávat pozor, abyste se nepodřekly. Když dojde na jistá témata, budete zbytečně v pozoru a on stejně pozná, že něco není v pořádku. A až to praskne, bude to tak velké narušení důvěry, že to váš vztah nemusí ustát. Už jednou provždy mu poběží hlavou, co ještě skrýváte. O čem všem jste mu neřekla? Upřímnost je jediná cesta. Nemusíte zabíhat do detailů, ale rámcově důležité věci tomu, koho milujete, říkejte. Pokud vás má skutečně rád, určitě pravdu zvládne.

2. O dětech

Ať už děti chcete, nebo ne, v tomto směru partnerovi nelžete. Nikdy! Pokud mu tvrdíte, že stejně jako on po rodičovství absolutně netoužíte, a ve skutečnosti vaše biologické hodiny tikají jako o život, zahráváte si s ohněm. Jde o zaručený způsob, jak může vztah krachnout. Protože jestliže doufáte, že časem změní názor, pravděpodobně zapláčete oba. „Otázka pořizování si dětí je zásadní a partneři by ji měli opravdu upřímně prodiskutovat. V tomto směru si absolutně nelhat,“ tvrdí odbornice.

Když si budete lhát, nikdy nebudete oba spokojení. Buď se jeden z vás stane rodičem proti své vůli, nebo se jeden z vás vzdá snu mít dítě. V obou případech vás čeká život, který jste si tak úplně nevybrali.

Foto: Ana Blazic Pavlovic, Shutterstock.com

V otázkách rodičovství by k sobě měli být partneři zcela upřímní. Jinak bude minimálně jeden velmi zklamánFoto: Ana Blazic Pavlovic, Shutterstock.com

3. O penězích

Jedna věc jsou drobné lži o kabelkách za výhodnou cenu, o nových botách, o nichž mu tvrdíte, že už je máte dlouho, či nákupech v neodolatelných slevách. Pokud jsou to náklady, které neohrozí váš rodinný rozpočet, je to asi jedno.

Jinak by ale v oblasti financí měla rozhodně panovat upřímnost. Žádné tajení výdělků, skrývání nečekaných odměn, zamlčování dluhů a podobně. Jakmile je to věc, která má v konečném důsledku vliv na život vás obou, musíte oba znát pravdu. Byť není příjemná.

4. O traumatech a erotických představách

Váš partner určitě nemusí znát přesný počet vašich bývalých milenců, ani další detaily z toho, co jste v posteli prožila, než jste potkala jeho. Trochu mlžit nejspíš nikomu neublíží, naopak popis toho, jak byl váš předešlý milenec úžasný, by ho ranil.

Ženy ale mají dost často tendence tajit i zásadnější věci ze své milostné historie. Například nejrůznější traumata, která si prožily. Jenže právě tyhle informace mají přímý vliv na váš sexuální život a mohly by vašemu partnerovi pomoci pochopit, proč se v některých věcech chováte tak, jak se chováte. A to je rozhodně důležité. Stejně tak si zaslouží upřímnost ohledně vaší představy ideálního sexu či erotických představ. Lhát, že žádné nemáte, protože se stydíte je nahlas vyslovit, je sice pochopitelné, ale poněkud zbabělé. Pokud se svým milovaným chcete zažít noci plné vášně, svěřte se.

Foto: nd3000, Shutterstock.com

Trápí vás démoni z minulosti? Váš partner by o nich měl vědětFoto: nd3000, Shutterstock.com

5. O vlastní spokojenosti

V průzkumu sexuálního chování v České republice přiznalo 46 % žen občasné předstírání orgasmu a pravidelné 19 %. Tím nejčastěji tradovaným důvodem bývá touha potěšit partnera. Anebo naopak nezájem o sex. Většinou to ženy dělají proto, že nechtějí svého muže ztratit, a tak ho chválí za jeho postelové dovednosti a předstírají vyvrcholení, jen aby byl spokojený. Ale zrovna tak se to může týkat i dalších vašich pocitů ohledně výběru dovolené, vybavení bytu či volby přátel.

Pokud se k drobným „nepřesnostem“ uchýlíte jednou za čas, nic hrozného se neděje. Jestliže je to ale ve vaší domácnosti běžná praxe, děláte velkou chybu. Když svého partnera udržujete v pocitu, že jste nadmíru spokojená, nemá důvod cokoli měnit. Přitom kdyby věděl, co by vám udělalo radost, jistě by vám to rád splnil. Takhle ale ve vás jen roste vlastní nespokojenost. Jednoho krásného dne se vše nastřádá a vybuchnete jako papiňák. Partner se pak nestačí divit, kde se to ve vás vlastně vzalo. Expertka na párovou komunikaci Kateřina Sodomková upozorňuje, že i v tomto případě je skutečně nejlepší cestou si o všem upřímně a v klidu promluvit. Pokud se budete tvářit, že je vše v pořádku, a pak na něj nahrnete všechny nepravosti světa, nemusí váš vztah přežít.

Reklama

Načítám