Hlavní obsah

Daň za nevěru: Kromě zničeného vztahu vás to může stát mnohem více

Foto: Alex_Maryna, Shutterstock.com

Foto: Alex_Maryna, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I nevěrník je jenom člověk! Co prožívá, když otevře svoji náruč příležitosti a dobrodružství – mimo svůj stávající vztah? S těmito komplikacemi rozhodně předem nepočítá!

Článek

Existuje mnoho důvodů, proč lidé podvádějí, a vzorce jsou složitější, než naznačují běžné stereotypy. Když Marylandská univerzita ve spolupráci s Kinseyho institutem a sociální sítí Reddit vyzpovídala 495 lidí (téměř 90 procent z nich se identifikovalo jako heterosexuální), odhalila osm klíčových příčin nevěry.

Patří mezi ně hněv, snížená sebeúcta, nedostatek lásky, nízké nasazení partnera (jeho laxnost vůči vztahu), potřeba rozmanitosti, emoční a citové zanedbávání ze strany protějšku, vyšší sexuální touha a potřeba vybití a v neposlední řadě pouhá příležitost, která dělá zloděje, přesněji řečeno nevěrníka. Ať už dotyčný člověk má „máslo na hlavě“ proto, že mu doma něco chybí, nebo si potřebuje cosi dokazovat, vždy to na jeho duši zanechá určité stopy, a to hned v několika směrech.

Co nevěrník cítí?

Podle vztahové koučky a mediátorky Jany Řehulkové se nejčastěji objevují následující pocity a projevy:

  1. Vina a stud: Člověk, který je nevěrný, se stydí za své chování. Vědomí toho, že ublížil svému partnerovi a zradil jeho důvěru, může vést k pocitům provinění a hanby.
  2. Rozporuplné emoce: Nevěrník se může cítit vázán ke svému partnerovi, zároveň však pociťovat přitažlivost nebo emocionální spojení s dalším člověkem. To může způsobit vnitřní konflikt a zmatek.
  3. Strach a úzkost: Nevěra může vyvolat strach z odhalení a obavy z následků. Nevěrník se může obávat, že přijde o partnera, rodinu nebo důvěru vůbec, což může vést k úzkosti a nejistotě ohledně budoucnosti.
  4. Dvojí život: Člověk, který je nevěrný, může zažívat pocit hry na dvě strany. Skrývání vztahu nebo tajemství „zakázaných“ setkání může vést k pocitu vnitřního rozpolcení a narušení pocitu autenticity.
  5. Žárlivost a snaha o odpuštění: Po odhalení nevěry může nevěrník pocítit hlubokou lítost a touhu po odpuštění. Je ochoten udělat vše, co je v jeho silách, aby napravil chybu a obnovil důvěru ve vztahu.

Samozřejmě různí lidé mohou tyto pocity prožívat různě. Někteří nevěrní mohou prožívat větší vnitřní konflikty a zátěž než jiní. Je také důležité vzít v úvahu pocity a reakce partnera, který je obětí nevěry, a následné důsledky pro vztah.

Nevěrníky užírá zdrcující vina

I když je románek lákavý, nový a vzrušující, nezabrání tomu, aby se většina nepoctivců absolutně oprostila od pocitů studu a viny. Leckterému nevěrníkovi se často dělá špatně od žaludku, když si pomyslí, co provádí svému partnerovi či celé rodině. A již v roce 1996 psychologové z univerzity v Portsmouthu v Anglii, kteří sledovali neverbální chování lhářů, odhalili, že každá lež v těle zvyšuje hladinu stresu. O něm je známo, že je příčinou depresí, průjmu nebo zácpy, ale také poruch příjmu potravy. Nahrává i cukrovce či vysokému krevnímu tlaku a může způsobit infarkt.

Foto: Tero Vesalainen, Shutterstock.com

Nevěra bývá často dobrodružství, díky kterému se mnozí cítí být „naživu“, doma vedle podváděného partnera to ale už taková hitparáda není.Foto: Tero Vesalainen, Shutterstock.com

Nevěrníci mají narušené vztahy i mimo manželství

Psychologové uvádějí, že emocionální důsledky podvádění mohou trvat celý život, bez ohledu na to, zda váš partner ví, co jste udělali. Pokud ale nevěra vyjde na světlo, stává se věcí veřejnou často přesahující rámec samotného manželství. Blízcí přátelé a rodina včetně vlastních dětí se nestydí vyjádřit zklamání z podvodných činů, někteří to proradnému jedinci dávají pěkně „sežrat“. Najednou už je problematické odjet na hory v dosud běžném seskupení, když Marie Petra odsuzuje za to, že její kamarádku Lucii roky tahal za nos – bez ohledu na to, že Lucie Petrovi odpustila nebo spolu už dávno nejsou.

Ztracenou důvěru získávají jen velmi těžce

Studie publikovaná v odborném časopise Archives of Sexual Behaviour zjistila, že jedna nevěra zvyšuje riziko opětovného podvádění v pozdější fázi vztahu. I když to pochopitelně nemusí být pravidlem, jak už jednou získáte nálepku nevěrníka, těžko se jí zbavujete. Partner či rodina vám moc nevěří, často jste prověřováni a konfrontováni s tím, proč jdete později z práce, z jakého důvodu v pátek večer vyrážíte ven a s kým. Nevěrník, ten těžký život má… Ale obvykle ne na dlouho. Výzkumy ukazují, že jen asi 31 % párů, které čelí nevěře, spolu zůstává. Leckdy je zkrátka jednodušší se posunout o vztah dál.

Nevěrníci se bojí zpětné reakce

Pokud jde o to, jak podvádění ovlivňuje nevěrníka, je nutné přihlédnout i k další záležitosti. „Oko za oko“ je stará známá zásada a mnoho lidí věří, že když někomu udělají něco špatného, ​​stane se jim na oplátku to samé. Podvedou-li tedy svého partnera, budou zákonitě také podvedeni. Toto jsou takzvané „karmické účinky“ cizoložství, se kterými se ovšem nežije lehce. Vítej v pekle, hříšníku!

Reklama

Související témata:

Načítám