Hlavní obsah

Nejen čočka a kapusta, ale i víno nebo kobliha. Co způsobuje nadýmání a co naopak uleví

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Reklama

Zatímco některé potraviny velmi často způsobí plynatost, konzumace jiných zase může od těchto potíží ulevit. Podívejte se na seznam potravin, které jsou z tohoto hlediska nejlepší a které se naopak hodí vynechat.

Článek

Jídlo: společný jmenovatel pro příčinu i řešení nadýmání. Ačkoli se nejedná o společensky přitažlivé téma, asi nikdo nemůže říct, že je mu zcela cizí. Problémy tohoto ražení někdy způsobují i potraviny, které jsou velmi zdravé., například brukvovitá zelenina nebo luštěniny. Jejich konzumaci byste se neměli vyhýbat, pomůže ale správná úprava. Luštěniny je dobré předem nejméně osm hodin namáčet (více o tom, jak je upravit, aby nenadýmaly, čtěte zde), zelenině pomůže fermentace, tepelná úprava nebo kombinace s kořením, které najdete v seznamu níže. Co si tedy dát a co raději vynechat?

Nadýmavá jídla

  • Brukvovitá zelenina - Zelí, kapusta i brokolice obsahují trisacharid, který je tráven bakteriemi produkujícím plyny.
  • Luštěniny - Stejně tak fazole, hrách, čočka, cizrna a další luštěniny jsou ve střevě tráveny bakteriemi, které produkují plyny.
  • Kynutá jídla - Moučníky, koláče, ale i slané pečivo z kynutého těsta vás mohou nadýmat.
  • Cukrovinky - Potraviny obsahující nadbytek rafinovaného cukru jsou také zátěž pro zažívací systém a způsobují plynatost.
  • Sladké ovoce - Problém mohou způsobovat i některé druhy sladšího ovoce, mezi nimi jsou například jablka, hrušky, švestky, přezrálé banány nebo hroznové víno.
  • Slané polotovary - Nadýmání také způsobují jídla, které obsahují nadbytek soli, mezi nimi jsou často polotovary, instantní pokrmy nebo třeba jídla z fast food restaurací.
Foto: Melisa Parlak, Shutterstock.com

Hroznové víno i hrozinky mohou přispívat k nafouklému břichu Foto: Melisa Parlak, Shutterstock.com

Suroviny, které pomohou

  • Bylinky - Přidejte si do jídla bylinky proti nadýmání. Mezi ty nejlepší patří anýz, tymián, oregano, saturejka, bazalka, koriandr nebo fenykl.
  • Okurky - Fantastická potravina, nejen když hubnete, ale také proti nadýmání. Okurky odvodňují, čistí a pomohou splasknout břicho.
  • Zázvor - Pomáhá uvolnit svaly trávicího traktu, tím i ulevuje od plynatosti.
  • Banány - Obsahují kombinaci vlákniny a velkého množství draslíku, při problémech s trávením jsou po právem jednou z prvních voleb. Pozor jen na přezrálé kusy.
  • Celozrnné obiloviny - Zařaďte do jídelníčku vlákninu, ovšem dejte pozor, abyste jí nekonzumovali nadbytek (doporučeno je cca 30 gramů denně).
  • Voda - Neperlivá minerální voda, případně i bylinkové čaje, zkrátka kvalitní pitný režim je při prevenci i řešení nadýmání velmi důležitý.
Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Z některých bylinek (fenykl, kmín, anýz, máta) si můžete udělat proti nadýmání i čajFoto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Faktorů může být více

Stejně jako ve všem platí, že roli hraje vícero faktorů. Trápí-li vás nadýmání častěji, než by se dalo považovat za normální, a to i přesto, že jste zrovna nekonzumovali žádnou z problémových potravin, je třeba myslet na další příčiny. Nadýmání způsobuje obecně špatná skladba jídelníčku – například příliš moc slaných jídel nebo průmyslově zpracovaných potravin v kombinaci s nedostatečným příjmem vlákniny.

Problémy ale může být způsobit i zcela ideální jídlo, které jste snědli ve spěchu a příliš jste hltali. Shon a stres také působí negativně, stejně jako narušený rytmus spánku a bdění. Roli hraje nedostatečný pitný režim, nedostatek pohybu nebo užívání některých léků, zejména jde o antibiotika.

Další kapitolou jsou pak zdravotní příčiny. Nadýmání může signalizovat třeba dráždivý tračník čili funkční onemocnění střev nebo třeba Crohnovu chorobu. Za častým nadýmáním mohou stát také různé potravinové alergie a intolerance, například intolerance laktózy nebo lepku. Platí jednoduché pravidlo – pokud se zažívacími potížemi (obvykle se nejedná jen o nadýmání, ale i další) potýkáte dlouhodobě, pak neřešte, kolik jste snědli fazolí, ale zajděte určitě za lékařem.

Reklama

Načítám