Hlavní obsah

Proč je důležitá masturbace aneb Vše, co potřebujete vědět o sexuální touze

Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Pohlavní pud neboli sexuální apetit se liší člověk od člověka. A vědce nepřestává fascinovat. Jak se mění s věkem, proč si nerozumí s antikoncepcí a do kolika let lidé souloží? Následujících sedm zajímavostí vás možná překvapí.

Článek

Libido (latinsky touha, žádost, pud) stoupá s jarem a s delším slunečním svitem, protože v teple roste produkce hormonů, včetně těch pohlavních. Ještě než se i vaše sexuální žádostivost po zimě aktivuje, přečtěte si o ní pár věcí. Je lepší být připraven než zaskočen!

1. Když stupňujete vzrušení, užijete si víc

Předehra nezačíná v posteli. Libido můžete aktivovat hned ráno u snídaně a stimulovat ho během celého dne. Když vědci z Minnesotské univerzity, jejichž závěry uveřejnil akademický žurnál Canadian Journal of Human Sexuality, po 30 dní sledovali sexuální zkušenosti 87 smíšených párů žijících ve vztahu v průměru 9 let, odkryli báječnou věc. Pokud se s partnerem přes den škádlíte, kupříkladu přes mobil a chlípné zprávy, tím lépe, více a bouřlivěji si večer užijete. Proto se snažte nevypínat a podporujte vzájemně svět svých sexuálních fantazií i mimo ložnici.

2. Lýtka se zapalují i ve vyšším věku

Stárnutí nemusí být nutně spojeno s poklesem sexuální touhy. Dva národní průzkumy mezi finskými dospělými ve věku 18 až 81 let, které se objevily v recenzovaném akademickém časopise Journal of Sex Research, potvrdily, že v pokročilejším věku lidé sice mívají sexu méně, ale touží po něm úplně stejně jako v pubertálním období. Starší jedinci se tedy nejspíš pouze tváří, že je milostný život nezajímá, ale hlavu mají plnou chlípností.

Kupříkladu diplomová práce o sexualitě seniorů Elišky Steklíkové z Filozofické fakulty, která prováděla průzkum mezi 431 lidmi nad 60 let, z nichž 115 bylo starších 70 let, odhalil, že více než dvě třetiny seniorů v partnerském vztahu žije sexuálním životem.

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Vlastní babičku si při tom raději nepředstavujte, ale fakt je, že hodně lidí nad 70 let, kteří mají vztah, mají i sexFoto: Photographee.eu, Shutterstock.com

3. Ženy po sexu touží v konkrétní dny

Existují důkazy, že sexuální touha žen se mění v různých fázích menstruačního cyklu. Podle jisté italské studie, jejíž výsledky zveřejnil lékařský časopis The Journal of Sexual Medicine, se hladina testosteronu, který se spojuje se sexuální touhou (ženy s jeho vyšší hladinou častěji masturbují a mají sex s muži i ženami), většinou zvyšuje v době kolem ovulace. Konkrétně 12.–15. den, tedy dva až tři dny před nástupem ovulace, a během ovulace dosahují maxima. V této době dochází také k největší produkci kolagenu, látky která má na starost pružnost kůže, a rovněž ke zvýšené cirkulaci krve. Ženy si přijdou víc žádoucí, krásnější a svůdnější, a také opravdu jsou, tak chytře to příroda zařídila.

4. Pilulka touhu tlumí

Není žádným tajemstvím, že ženy, které užívají hormonální antikoncepci, si často stěžují na nízké nebo dokonce chybějící libido (jiné možnosti antikoncepce). Pilulka tělo z hlediska hormonů trvale udržuje v druhé polovině cyklu, tedy v období po ovulaci, kdy už je hladina testosteronu snížená. Dobrou zprávou je, že když antikoncepci vysadíte, chuť na sex se vrátí.

Kdy se tak stane, je individuální. Některé ženy „ožijí“ po několika týdnech, zatímco jiné začínají být samy sebou až za několik měsíců až půl roku. Pokud si ani po šesti měsících od vysazení pilulky nevšimnete žádné změny v aktivitě svého libida, nechte si od gynekologa nebo endokrinologa provést hormonální test.

5. Aktivní libido podporuje zdraví

Při sexu a orgasmu se vyplavují endorfiny (hormony štěstí), které posilují imunitní systém. Doprovod jim dělá oxytocin neboli hormon lásky. V experimentech a klinických studiích byly prokázány jeho mírně sedativní účinky. Lze tedy předpokládat, že pokud trpíte úzkostí nebo depresí, je pro vás pravidelná milostná aktivita jedním z možných řešení. Kromě toho mazlení snižuje stresový hormon kortizol, a má tak pozitivní vliv na krevní tlak.

Foto: Edvard Nalbantjan, Shutterstock.com

Sex je nejzdravější antidepresivum Foto: Edvard Nalbantjan, Shutterstock.com

6. Touhu podporuje pravidelný orgasmus

Sex sám o sobě může zvýšit touhu po další sexuální aktivitě a dokáže to i masturbace (jak často byste ji měli provádět?). Vyplývá to ze studie kanadské univerzity Simona Frasera. Tamní akademici, jejichž práce se objevila v časopise Hormones and Behavior, uvedli, že ženy při orgasmu, ať už je vyvolaný jakkoli, uvolňují mužský pohlavní hormon testosteron – aktivátor libida. Pokud tedy máte pravidelně sex nebo pravidelně masturbujete, toužíte po mazlení víc a víc. Zjednodušeně: čím víc souložíte, tím víc souložíte.

7. Nedostatek libida nemusí být porucha

Sex vám nic moc neříká? Pokud vás před tím bavil a tento stav přetrvává déle než šest měsíců, půjde pravděpodobně o poruchu libida, tedy nízkou sexuální touhu. V tom případě je vhodná nejenom konzultace nejlépe se sexuologem, ale i celkové zdravotní vyšetření, aby se vyloučilo, že za tím stojí nějaká vážnější nemoc.

Pokud vám ale sex celoživotně nic moc neříká, rozhodně to není nic špatného. Například pro tzv. asexuály hraje v životě malou nebo žádnou roli, a přesto mohou žít v láskyplném vztahu. Jejich libido je nízké až nulové, přičemž někteří odborníci dokonce považují asexualitu za novou orientaci, jež doplňuje heterosexualitu, homosexualitu a bisexualitu.

Reklama

Načítám