Hlavní obsah

První minuty po sexu rozhodují o tom, zda láska vydrží. Nepodceňujte je!

Foto: oneinchpunch, Shutterstock.com

Foto: oneinchpunch, Shutterstock.com

Reklama

Aktualizováno

Co děláte, když vyvrcholíte nebo skončíte s milováním? Dejte si pozor. Na činnosti, která následuje hned po spojení dvou klínů, čtyř rukou a dvou jazyků, nesmírně záleží. Může totiž rozvrátit vztah!

Článek

Milování prochází různými etapami. Začíná zpravidla předehrou, jejíž součástí může být třeba flirtování po telefonu, postupně se propracovává k samotnému pohlavnímu styku, přičemž je zakončeno dohrou. Během ní se milenci v tom ideálním případě mazlí, hladí, povídají si, odpočívají, popřípadě se znovu vydražďují. Všechny tři uvedené fáze jsou z emočního, duševního, etického i fyzického hlediska nesmírně důležité, nicméně co se týče konkrétně dohry, tak právě o ní mají ženy a muži rozdílné představy.

Sobectví, nebo žert přírody?

Na prvních vteřinách či minutách po aktu skutečně záleží! „Pravděpodobně nejčastější stížností, kterou slyším, je, že muži mají tendenci po sexu rychle usnout, zatímco ženy se chtějí zapojit do ‚polštářových řečí‘ a objímání,“ uvedla sexuální terapeutka Emily Jamea na svém blogu a zároveň nabízí vysvětlení.

„Po orgasmu se uvolňuje několik chemikálií a neurotransmiterů. Tenhle koktejl látek v mužích vyvolává ospalost, což si ženy ve větší míře ovládané oxytocinem, hormonem blízkosti, berou osobně. Pouhá znalost toho, co se z biologického hlediska děje, je tak jistě přínosem, může ušetřit spoustu nedorozumění včetně odcizení.“ A proč zrovna odcizení? Vysvětlení je jednoduché.

Kritické období, které ovlivňuje spokojenost

Britský sexuální poradce Glenn Wilson z londýnského Institutu psychiatrie již léta hlásá, že existuje velký počet žen, jež během milování – ať už neustále či jen někdy – nemohou dosáhnout orgasmu. Některé z nich se necítí dobře, mají-li svému partnerovi říct, co se jim líbí, kde se jim to líbí a jak dlouho by to mělo trvat. Mají pocit, že je to nějak nesprávné či agresivní. Proto si prý poté, co jejich partner skončí, připadají bezmocné a opuštěné. Jinými slovy potřebují útěchu a podporu, ne vidět, že milenec ihned po sexu vstává a bere do ruky telefonu, aby náhodou nepropásl nové příspěvky na sociální síti.

V nahotě a intimní chvíli jste v jednom ze svých nejzranitelnějších stavů, zvláště když k partnerovi chováte silné city. A on vás ani neobejme! Dohra rovná se příležitost k vybudování intimních vazeb, ne emocionálních zdí.

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Právě teď je ideální chvíle například říci, co se vám v sexu líbiloFoto: fizkes, Shutterstock.com

Zesilujte pouto lásky

Sexperti se tak jednoznačně shodují, že byť jen malé a jemné gesto (třeba polibek a pohlazení) je dokonalým zakončením sexuálního styku a má velký vliv na kvalitu partnerství. Jenže ono to není tak jednoduché, jak se zdá.

Protože žijeme v kultuře, která je stále v pohybu, není neobvyklé, že milenci pořád někam spěchají. A právě na tom je třeba zapracovat. „Obvyklými zábavami při dohře, kdy se dvojice zklidňuje, jsou poslech hudby, rozhovor nebo mazlení. Nic z toho není třeba prodlužovat či formalizovat. Směr a povaha toho, co se stane, se nutně přizpůsobí denní době, náladě a celkové situaci, v níž milování probíhá,“ uvedl Glenn Wilson se své knize Vynalézavá láska (Cesty, 1997).

Chvíle po sexu tak budou mít jiný průběh po ranní rychlovce, kdy je třeba jít do práce, jinak si je člověk užije o víkendu, kdy má čas. Navíc každý má jiné návyky nebo o pohodě jiné představy. Někomu vyhovuje jen tak ležet v objetí, někdo si chce povídat, někdo dostane hlad. Ale i to dává na začátku vztahu prostor ke vzájemnému poznávání a vyladění se na potřeby toho druhého. A také pro vytvoření rituálu, který bude speciální a jen váš.

Cítím se skvěle, zlato…

Ve zmíněné publikaci odborník také uvádí, že velmi účinné jsou vzájemné lichotky, které dodávají sebevědomí jak ženám, tak i mužům, kteří pozornost po sexu neodmítají. Nedává-li vám osobně partner to, co potřebujete, promluvte si s ním a poukažte na silný argument – ocenění během dohry podporuje další sexuální aktivitu. Nebo snad někdo chce, aby se naopak utlumovala?

Reklama

Načítám