Hlavní obsah

Nejhezčí lněné kousky na léto a jak se o ně starat: od šatů, přes halenky, až po kalhoty

Foto: Svitlana Sokolova, Shutterstock.com

Foto: Svitlana Sokolova, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nosí se prakticky jen v létě a vyžaduje speciální péči, zato je pohodlný a krásně prodyšný. Řeč je o lnu, což je ideální materiál do horkých dní. Můžete si z něj pořídit nejen šaty a košile, ale také sukně, kalhoty i celé obleky a kostýmy.

Článek

Len je s létem spjatý asi tak jako kašmír se zimou. Jde o přírodní materiál, který chladí, větrá, skvěle absorbuje vlhkost, dokonce lépe než bavlna, a také rychle schne. Nepohlcuje pachy a je hypoalergenní.

Jediné, na co si u něj musíte zvyknout, je, že se dost mačká. To ale není rozhodně na škodu, neboť je na druhou stranu odolný a pevný, takže drží tvar a nemusíte se bát, že si ho zatrhnete jako třeba satén. Navíc trocha ležérnosti vám bude v létě slušet.

Jak prát a sušit len

Vždy sledujte cedulku na konkrétním kousku, ale obecně lze lněné oblečení bez problémů prát při 40 ºC s volbou šetrného programu, ale postačí většinou i 30 ºC. Lněná vlákna mohou mít trochu sklony k lámání, proto je ždímejte na méně otáček. Klidně použijte ekologický prací prostředek a len přemáchněte i v ruce.

A potom? Jak už bylo řečeno, se ždímáním opatrně a také pozor na sušičku – mohla by lněné oblečení srazit. Stačí dát kousky po vyprání na ramínko a pověsit klidně do průvanu. Na závěr je můžete přežehlit, nejlépe napařovací žehličkou, a kdo má napařovač, má vyhráno – nadýchá veškeré záhyby.

Jaké vybrat barvy a doplňky

V obchodech nejčastěji narazíte na lněné šaty – sluší jim košilový střih, dále na pohodlné kalhoty se širokými nohavicemi, kraťasy na gumu a halenky či košile, které můžete využít i u vody přes plavky. Zkrátka nepřijdou ani milovnice overalů a sukní.

Vybírat můžete z krásných barev i vzorů, anebo dáte přednost kouskům v přírodních odstínech hnědé a zelené? Nabídka je velká. A co se týče doplňků, lněným outfitům budou slušet proutěné a slaměné doplňky.

Pohodlné šaty a overaly

Foto: Archiv firmy

Šaty Lindex s průstřihem na zádech, 909 KčFoto: Archiv firmy

Foto: Archiv firem

Zleva: Košilové šaty Reserved s krátkým rukávem, 2399 Kč. Košilové šaty Zara s páskem, 1199 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: České ramínkové šaty Oneday, 4500 Kč. Šaty Answear Lab s volánem, 1199 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Šaty s nařasenými rukávy Greek Archaic Kori Thalia, 4390 Kč, prodává Nila. Košilové šaty Zara s výšivkou, 1799 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Kratší šaty Tatuum s kapsami, 2699 Kč. Šaty La femme MiMi od české návrhářky, 2890 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Overal La femme MiMi od české návrhářky, 3990 Kč. Overal s.Oliver s kapsami, 2199 KčFoto: Archiv firem

Kalhoty, sukně, obleky i halenky

Foto: Archiv firem

Zleva: Volné kalhoty české značky Fashion M&M, 3519 Kč. Rovné široké kalhoty Lindex, 909 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Pouzdrová sukně Mango s rozparkem, 1599 Kč. Maxisukně Massimo Dutti s výšivkou, 3999 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Vesta 1895 Kč, sako na knoflík 3995 Kč, kalhoty 2295 Kč, vše Massimo Dutti. Sako s vycpávkami 1399 Kč, kalhoty na gumu 799 Kč, oba kusy ZaraFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Lněná halenka Marks & Spencer s dlouhým rukávem, 1099 Kč. Košile s dlouhým rukávem 599 Kč, kraťasy 659 Kč, oba kusy ReservedFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Halenka Luisa Spagnoli s nařasenými rukávy, 4060 Kč, prodává Modivo. Kostkovaná halenka Marks & Spencer, 1299 KčFoto: Archiv firem

Víte, jak správně prát plavky a sportovní oblečení? I to se musí umět, aby oblečení něco vydrželo.

Reklama

Související témata:

Načítám