Hlavní obsah

Nejhorší rozchodové věty aneb Klišé, která vyslovují jen slaboši: Je to jen pauza, zasloužíš si víc

Foto: Goksi, Shutterstock.com

Foto: Goksi, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Neustále se hádáte, vyčítáte si první poslední, žárlíte a čas trávíte raději každý zvlášť? Zjistili jste, že od vztahu čekáte něco jiného, že váš partner není osudová láska? Zamilovali jste se jinde? Prostě se chcete rozejít. Můžete být fér, anebo můžete použít jedno z rozchodových klišé.

Článek

Rozchody nemá nikdo rád, ale jen málokdo se zamiluje v šestnácti navždy. Většina lidí naváže vícero vztahů, a než najde toho pravého, zažije i zlomené srdce. Rozejít se lze čestně, nebo za použití otřepaných rozchodových frází, které sice působí jako menší zlo a cítíte se jako menší bídák, ale ve skutečnosti vypadáte jako pokrytec. Které fráze patří mezi největší klišé a co jimi o sobě říkáte?

1. Není to tebou

Tak určitě. Berete to na sebe a protějšku dáváte najevo, že neudělal nic špatně a za rozchod určitě nemůže. Protože nechcete říct skutečný důvod. A ten tam vždy někde je, za konec vztahu většinou do určité míry mohou oba. A i když si trochu myslíte, že na vině nejste, nemáte chuť na hádky a vysvětlování. Je to medvědí služba, protože partnera stavíte do role nevinné oběti, místo aby se dozvěděl skutečný důvod rozchodu a třeba na sobě zapracoval.

2. Potřebuju pauzu

Tento důvod rozchodu se natolik nadužíval, že už je pauza vnímána jako jiný výraz pro konec. Ve skutečnosti chce zpomalit a dát si odstup jen málokdo. Spíš většinou doufáte, že se přestávka protáhne a legálně si užijete jinde. Málokdo ji opravdu správně využije k tomu, aby promyslel, jak to se vztahem vidí do budoucna, změnil svůj přístup apod.

Foto: ShotPrime Studio, Shutterstock.com

Viděl bych to tak, že si teď dáme pauzu a … To je všechno!Foto: ShotPrime Studio, Shutterstock.com

3. Nejsem na vztah připravený

Co tím o sobě říkáte? Většinou to, že nejste připraveni jen na tento konkrétní vztah. Že chcete poznávat a pospávat s jinými, to je jednoduché. Bojíte se závazků, bojíte se někoho nechat vás poznat se vším všudy, protože by mohl zjistit, že máte chyby. A přitom máte pocit, že jste za dobráka, který se chce změnit, ale nechcete v této životní fázi partnera okrádat o čas.

4. Zasloužíš si víc

Děláte ze sebe hrdinu – dokonce se hovoří o hrdinském komplexu, protože na oko dáváte partnerovi příležitost najít někoho lepšího. Předstíráte, že máte na mysli jen jeho dobro a necítíte se ho být hoden. Ve skutečnosti máte pocit, že si něco víc, někoho jiného a lepšího, zasloužíte vy. A nejste ochotní na sobě zapracovat a stát se lepším člověkem. Ale jen co se váš ex vzpamatuje, uvědomí si, že jste měli pravdu: Ano, zaslouží si víc!

5. Buďme přáteli

Jedná se o typický výraz „milosrdenství“, kdy dáváte najevo, že vás sice už neuvidí v nedbalkách, ale může s vámi trávit čas. Dost možná čistě sobecky nechcete partnera pustit z dohledu, protože si nejste jistí, že definitivní rozchod je to pravé, ale chcete mít možnost hledat povyražení jinde. Necháváte si pootevřená zadní vrátka a chcete s ním zůstat zadobře, kdybyste v budoucnu něco potřebovali. A ex tak nedáte možnost se z rozchodu vzpamatovat a posunout se dál, naopak nabízíte (téměř jistě planou) naději.

Foto: NDAB Creativity, Shutterstock.com

Především si zasloužím, abys mi zmizel ze života ty i tvoje nedospělé řečiFoto: NDAB Creativity, Shutterstock.com

6. Já už vlastně jednu holku mám

A na závěr něco na odlehčení – hláška známá z filmu Samotáři (2000). Je to sice věta na zabití, ale konečně upřímnost. Mít dvě holky nebo dva kluky zároveň je časově velmi náročné a vy tímto říkáte, že jste si konečně dokázali vybrat. Sice jste za pitomce a udělali jste pitomce i z partnera, ale aspoň se mu ztratíte ze života.

Reklama

Načítám