Hlavní obsah

Další milostný mýtus zbořen. Podle vědců muži po rozchodu trpí víc než ženy

Foto: VGstockstudio, Shutterstock.com

Foto: VGstockstudio, Shutterstock.com

Reklama

Psychická bolest, smutek, slzy, zlomené srdce. To zažívají po rozchodu muži i ženy. Cílem nové studie bylo, aby zjistila, čí bolest je v průměru větší, kdo je zkrátka víc citlivý. Tipnete si?

Článek

Začalo to jako většina běžných výzkumů a průzkumů týkajících se vztahů. Původně chtěli vědci zkoumat, co lidi v heterosexuálních vztazích nejvíc trápí a jaké problémy jejich soužití nejvíce narušují. Tentokrát ale oslovili opravdu velký vzorek společnosti, do projektu se online zapojilo přes 184 tisíc lidí z různých koutů světa. „Většinu informací pro různé studie totiž doposud vědci čerpali především z klinického prostředí, od vztahových poradců a podobně. Tedy vlastně od lidí, kteří mají čas, peníze a motivaci o svůj vztah pečovat,“ vysvětluje hlavní autorka studie Charlotte Entwistle.

Co nás trápí

Cílem studie bylo zmapovat běžnou populaci, laicky řečeno obyčejné lidi, a to, co jim vztahový život komplikuje. A tak účastníci v anonymním online dotazníku popisovali své běžné partnerské problémy a vědci jejich výpovědi analyzovali a rozřazovali dle geografických a jiných ukazatelů, až vznikl jakýsi žebříček toho, co dělá ve vztazích největší neplechu.

Ukázalo se (a to vlastně nebylo až tak překvapivé), že největší problém je v komunikaci. Přiznával se k tomu každý pátý, domluvit se s partnerem je prý dost často nemožné a skončí to hádkou. Druhým nejčastějším problémem (mluvil o něm každý osmý účastník) pak byl problém se vzájemnou důvěrou, s čímž souvisí samozřejmě žárlivost, podezřívavost, snaha jeden druhého omezovat, kontrolovat a podobně.

Foto: ShotPrime Studio, Shutterstock.com

Každý pátý si stěžoval, že spolu neumějí mluvit s dospět k řešení problémuFoto: ShotPrime Studio, Shutterstock.com

Překvapivé zjištění

Z celého průzkumu pak vzešlo jedno velké překvapení. Ukázalo se, že víc než konkrétní problémy lidi trápí emoční bolest, kterou kvůli vztahu prožívají. Smutek, pláč, lítost, bolest, a to ještě za trvání vztahu, a pak zlomené srdce po rozchodu, tato slova a témata se v odpovědích hodně opakovala. A pozor, častěji u mužů než už žen! „Bylo vážně pozoruhodné, že například o zlomeném srdci a o emoční bolesti mluvili muži častěji než ženy,“ potvrzuje Charlotte Entwistle.

Vědci začali přemýšlet, proč to tak je, když společnost má zcela jinou představu o mužských emocích a o tom, jak prožívají krach vztahu. „Jsou muži opravdu méně emočně zainteresování ve vztazích? Není to náhodou jen stigma, kterému čelí?“ pokládá vedoucí výzkumník Ryan Boyd zásadní otázku.

Na nějaké velké závěry sice jeden výzkum, byť s tak vysokým počtem účastníků, nestačí, ale jedno se ukázalo jasně. Když muži nečelili společenskému tlaku, že by měli být tvrďáci, zdáli se být o něco citlivější a ve vztazích ještě o něco emočně zainteresovaní než ženy.

Reklama

Související témata:

Načítám