Hlavní obsah

Nejlepší příležitost obléct si podvazky: jak si je vybrat?

Foto: Alexey Torbeev, Shutterstock.com

Foto: Alexey Torbeev, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podvazky již nejsou součástí běžných outfitů, jako tomu bylo v minulosti, zato si ponechaly významné místo v našich ložnicích. Proto jsou ideálním dárkem (nejen) k Valentýnu. Necháte se inspirovat?

Článek

Podvazky různého tvaru dlouhá léta představovaly především praktický doplněk, který sloužil k upevnění punčoch. Časem – zvláště od poloviny 20. století – získaly pozici smyslného doplňku. A nemalou zásluhu na tom měly tanečnice kankánu. V současné době představuje tento drobný kousek ženského prádla erotický symbol a pod pojmem „podvazky“ rozumíme i pás, který je uchycuje.

Původně je nosili i muži

Podvazky dnes patří k nejžhavějším kouskům dámského prádla. Ale vždy to tak nebývalo. „Jen málokdo dnes tuší, že šlo původně o pánský doplněk. Podvazky nosili pánové v podobě jednoduchého pásku či stuhy omotaného kolem nohy k držení punčoch a ponožek. Upevňovaly se hlavně pod kolenem. V té době ovšem nikterak svůdné nebyly,“ uvádí Tomáš Oborný z e-shopu LuxusniPradlo.

Ženy je začaly používat zhruba ve 14. století, rovněž k udržení punčošek. A už tehdy se jednalo o něco trochu dráždivého, co se nehodilo pro každé oko. Legenda vypráví, jak anglický král Eduard III. zachránil od potupy hraběnku, která se dostala na plese do trapné situace, poté co jí podvazek stále padal. Zastal se jí, její podvazek si natáhl na lýtko a slíbil, že podvazkům dodá na důležitosti. Zanedlouho poté založil podvazkový řád – dodnes nejvyšší rytířský řád Velké Británie.

Dříve kůže, dnes krajka a satén

Podvazky se původně vyráběly z kůže, ale dnes jsou nejčastěji zdobené krajkou, saténem a stužkami. Výhodou je, že příliš nepodléhají módním trendům a na ženách vypadají vždy skvěle. Kromě podvazkových pásů, které často doplňují set s kalhotkami a podprsenkou ve stejném designu, jsou ke koupi i podvazkové kalhotky – punčochy se k nim uchycují pomocí šňůrek.

Samotný podvazkový pásek se stal oblíbeným svatebním doplňkem pro nevěsty, kde symbolizuje šťastné manželství a budoucnost. Bývá bílý nebo světle modrý. Po obřadu ho ženich nevěstě stáhne a hodí mezi mládence: kdo podvazek chytí, bude mít štěstí.

Jak vybrat podvazky

Další příležitost, kdy obléci podvazky, je svátek všech zamilovaných, který se slaví 14. února. Proto máte nejvyšší čas si erotický doplněk pořídit. Pokud jste ho zatím nekupovaly, máme pro vás pár rad, na co si dát pozor.

„Pečlivě zkontrolujte doporučenou velikost s vlastní mírou. Současně se ujistěte, že podvazky kompletujete se správnými punčochami. Menší velikost punčoch by se vám nepříjemně pnula, nošení by nebylo pohodlné a u punčoch by hrozilo protržení. Zároveň si podvazky dobře prohlédněte: základem by mělo být, aby šly všechny popruhy velikostně upravovat,“ doporučuje Andrea Kopalová, majitelka české značky spodního prádla Paon.

Černá krajka

Foto: Archiv firem

Zleva: Podprsenka 849 Kč, tanga 369 Kč, podvazkový pás 599 Kč, vše Intimissimi. Set podprsenky, tang a pásu Obsessive, 829 Kč, prodává LuxusniPradloFoto: Archiv firem

Jednoduchá elegance

Foto: Archiv firem

Zleva: Podvazkový pás Paon, 1269 Kč. Podvazkový pás Joanna, 379 Kč, prodává AstratexFoto: Archiv firem

Něžná romantika

Foto: Archiv firem

Zleva: Podprsenka 3250 Kč, kalhotky 1430 Kč, pás 1950 Kč, vše Agent Provocateur. Podprsenka 780 Kč, kalhotky 399 Kč, pás 399 Kč, vše LiscaFoto: Archiv firem

Erotická červená

Foto: Archiv firem

Zleva: Podvazkový pás After Eden, 360 Kč. Široký podvazkový pás Ann Summers, 820 Kč. Oba prodává ZalandoFoto: Archiv firem

Kalhotky s podvazky

Foto: Archiv firem

Zleva: Kalhotky s podvazky Selmark, 984 Kč, prodává Mall. Kalhotky s podvazky Etam, 639 KčFoto: Archiv firem

A jaké dárky můžete letos své drahé polovičce pořídit? Máme pro vás super dárkovou inspiraci pro ženy i muže!

Reklama

Načítám