Hlavní obsah

Nejlepší volba dietářek aneb 5 důvodů, proč jíst dýni!

Foto: RossHelen, Shutterstock.com

Foto: RossHelen, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud byste měli mít jen jediný důvod, proč se těšit na podzim, byla by to dýně. Je dietní a zdravá tak moc, až je to kulatý zázrak.

Článek

Patří mezi nejdietnější potraviny vůbec. V syrovém stavu má pouhých 30 kalorií na 100 gramů. Pečená dýně má něco přes 70 kalorií na 100 gramů, což z ní ještě stále dělá velice dietní a zdravou přílohu. I když má nasládlou chuť, obsahuje jen málo sacharidů. Pojďme si povědět, jak vám konzumace této zeleniny prospěje.

Čistí, posiluje, uzdravuje

Obsahuje řadu cenných látek, které mají senzační účinky

  • Dýně obsahuje velké množství vlákniny, tudíž nejenže prospívá trávicímu traktu, ale má také dobré sytící schopnosti. To je důvod, proč ji jíst při dietě -
  • Při pravidelné konzumaci upravuje činnost střev. Prospívá jedincům, kteří bojují s dráždivým tračníkem, zácpou, průjmy -
  • Je bohatá na hořčík, draslík, měď, selen, sodík, chlór, železo, zinek, fosfor, vitamin A, betakaroten, alfakaroten a lutein -
  • Pomáhá při žaludečních potížích, poruchách ledvin a srdečních obtížích -
  • Váže na sebe toxiny, které napomáhá odvádět z těla. Proto je dýně vhodná i při různých detoxech -
Foto: Mangostar, Shutterstock.com

Prospívá těm, kdo bojují s dráždivým tračníkem nebo zácpouFoto: Mangostar, Shutterstock.com

Semínka nevyhazujte!

Dýňová semínka obsahují nejvíce zinku ze všech rostlinných zdrojů, proto by určitě neměla končit v koši! Zinek je protizánětlivý, působí příznivě na kůži, vlasy a nehty, urychluje hojení ran i zlomenin.

Semínka z dýně vyjměte a usušte. Nejjednodušší je použít klasickou troubu. Propláchněte semena vodou, zbavte je dužiny a rozložte na plech vyložený pečicím papírem.

Pečte je asi hodinu ve vyhřáté troubě na 200 °C, dokud se úplně nevysuší. Semínka pak můžete používat například do ovesných kaší, jako součást müsli do jogurtu nebo do salátu.

Foto: Olga Pink, Shutterstock.com

Semínka jsou plná zinku. Usušte je a přidávejte do kaší nebo müsli Foto: Olga Pink, Shutterstock.com

Dobrou chuť

S dýní se dají dělat v kuchyni kouzla, dá se připravit snad na sto způsobů. Máme pro vás tip: zkuste letos místo obligátní dýňové polévky nebo rizota připravit nadýchané placičky. Recept se dá udělat naslano i nasladko, je jednoduchý a každý si na něm pochutná. Výhodou placiček je i to, že jsou chutné i druhý den.

Foto: Peredniankina, Shutterstock.com

Dýňové placky skvěle chutnají i na druhý den a dají se dělat jak nasladko, tak naslanoFoto: Peredniankina, Shutterstock.com

Máte také svůj oblíbený dýňový recept?

Reklama

Načítám