Hlavní obsah

Podlaha v koupelně nemusí být jen dlažba! Čím ji nahradit?

Foto: Cinematographer, Shutterstock.com

Foto: Cinematographer, Shutterstock.com

Reklama

Stará dobrá dlažba už vás nebaví, ale jiné možnosti vás nenapadají? Nevěšte hlavu, podlahářský trh je mnohem širší, než by se na první pohled mohlo zdát. Poradíme vám, jakou krytinu lze na podlahu koupelny položit.

Článek

Dlažba v koupelně je tradiční a mnozí se při zařizování či rekonstrukci této místnosti po jiných materiálech ani nepoohlížejí. A to je docela škoda, protože nabídka je pestrá a na své si přijde každý.

Podlaha v koupelně musí být voděodolná a nemělo by do ní nikde zatékat. Nesmí klouzat, měla by se snadno čistit a dlouho vydržet. Bonusem je, když ladí s veškerým nábytkem a vybavením, je estetická a není příliš studená. Jaké máte možnosti při výběru?

1. Keramická dlažba je klasika

Většinu nároků na vlastnosti podlahy v koupelně splňuje stálice – keramická dlažba. Má velkou výhodu i v tom, že je cenově dostupná, vyrábí se v obrovském množství nejrůznějších dekorů a dá se velmi snadno sladit s obklady na stěnu. K sehnání je i s protiskluzovým povrchem, velkoformátové dlaždice se poměrně snadno a rychle čistí a chladný povrch dokáže ohřát podlahové topení.

2. Luxusní kámen pro náročné

Dlažba nemusí být jen keramická. Luxusnější a dražší variantou je kámen. Jeho hlavní předností je neotřelý vzhled a jedinečná kresba hornin, z nichž se vyrábí. Nejčastěji se jedná o žulu a mramor, ještě dražší je břidlice.

Další výhodou kamene oproti keramice je, že se mnohem častěji pokládá beze spár, čímž značně usnadní úklid. Vybrat si lze ze tří povrchových úprav kamene: leštěná, matná a opalovaná. Opalovaný povrch je protiskluzový a hodí se především do exteriéru. Leštěný je naopak velmi kluzký – v koupelně sice vypadá krásně, je ale třeba si na něm dávat opravdu velký pozor. Z toho důvodu se nehodí do koupelen, které budou využívat i malé děti.

Stejně jako keramika je i kamenná dlažba vhodná nad podlahové topení. Déle trvá, než se prohřeje, teplo ale uvolňuje i po vypnutí ohřevu. Mimo to je velice odolná, má dlouhou životnost a je pachově neutrální, díky čemuž je vhodná pro alergiky.

Foto: Artazum, Shutterstock.com

Keramická nebo kamenná dlažba je odolná, snadno se uklízí a hodí se i na podlahové topení. U lesklých variant si dejte pozor na bezpečnostFoto: Artazum, Shutterstock.com

3. Betonová stěrka do moderních interiérů

S nástupem industriálního stylu se přestalo na beton pohlížet jako na něco nedodělaného a stále častěji se stává součástí interiéru. Jednou z možností je jeho imitace, betonová stěrka. V koupelně nejspíš oceníte zejména to, že je bezespárová, neklouže a nedá se jen tak zničit. Tvrdá stěrka ošetřená lakem, olejem či voskem si dobře poradí i s častým kontaktem s vodou. Navíc je dostupná v různých barevných provedeních, takže ji mohou využít i ti, jimž klasická šeď není příliš blízká.

Foto: ImageFlow, Shutterstock.com

Výhodou betonové stěrky je vysoká odolnost a snadný úklid. A rozhodně nemusí být jen šedá!Foto: ImageFlow, Shutterstock.com

4. Hřejivé dřevo pro domácí lázně

Milujete dřevo? Vzdát se ho nemusíte ani v koupelně. Obzvlášť vhodné jsou exotické dřeviny, jako je teak nebo bambus, který odolá vlhkosti i mechanickému poškození. Z koupelny si s jejich pomocí snadno vytvoříte vlastní domácí wellness.

Ze stejného důvodu si určitě zamilujete i levný a odolný korek. Příjemně hřeje, izoluje hluk i teplo, nemnoží se na něm plísně a je antistatický. Jeho jedinou slabinou je, že sám o sobě zvládá jen mírnou vlhkost. Při použití v koupelně je proto nutné ho důkladně nalakovat a místnost udržovat dobře vyvětranou.

Foto: Dariusz Jarzabek, Shutterstock.com

Už dávno neplatí, že dřevo do koupelny nepatří. Ideální je podlaha z exotických dřevin, případně dřevo připomínající vinyl či laminátFoto: Dariusz Jarzabek, Shutterstock.com

5. Vinyl pro snadný úklid

Vinyl je trendy. Nestojí za tím jen jeho variabilní vzhled, který může připomínat třeba dřevo nebo kámen, ale především jeho odolnost vůči vlhkosti i poškození a dlouhá životnost. Neprojdou skrz něj žádné nečistoty, velmi snadno se uklízí a vhodný je i na podlahové topení.

6. Laminát jako náhražka dřeva

Dnes si do koupelny můžete pořídit i dříve naprosto nevhodný laminát – jen musí mít speciální voděodolnou vrstvu. Důležitý je také vodotěsný zámkový spoj, jinak je nutné při pokládání použít voděodolný tmel. Práce je o něco náročnější, krytina vám to ale svým vzhledem a odolností vůči vodě, vlhkosti i páře bohatě vynahradí.

Reklama

Související témata:

Načítám