Hlavní obsah

Zelenina stejně drahá jako maso? Zvykejte si, radí odborníci

Foto: Bobex-73, Shutterstock.com

Foto: Bobex-73, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oželeli jste zatím tradiční obalovaný květák, protože za něj nechcete dávat stovku? A co papriky za 150 nebo obyčejná petržel za 60 korun? Také u cenovek ovoce a zeleniny kroutíte nevěřícně hlavou a ptáte se, kdy a kde se to zastaví?

Článek

Jistě také pozorujete, jak se cena nákupu pro rodinu postupně zvyšuje. Co se děje poslední dobou, to už je opravdu nápor na peněženku každého z nás. Položek, které by zůstaly na loňské ceně, nebo dokonce i trochu zlevnily, je opravdu málo. Je to například máslo, s jehož dramatickým zdražením jsme se vyrovnávali před dvěma lety. Letos tu máme jiné cenové skokany, a to hlavně ze sortimentu ovoce a zeleniny.

Proč takové zdražování?

Většina ovoce a zeleniny pochází z dovozu a jejich cenu zvedá nedostatek lidí v zemědělství, ke kterému došlo v souvislosti s koronavirem, a také nepřízeň počasí ve Španělsku a Itálii, tedy u našich největších dodavatelů.

Bohužel ani následující měsíce nepřinesou zásadní snižování cen – důvodem je sucho, které snižuje úrodu, a mrazíky, které zničily například úrodu meruněk.

Levné zeleninové jídlo? Ani náhodou!

Zelenina je průměrně o 12 procent dražší než loni touhle dobou. A i za ovoce a zeleninu ve slevách si připlatíte. Akcí na zeleninu výrazně ubylo, například květák se v nabídce slev neobjevil v dubnu vůbec. „Vloni byste ho v dubnových letácích našli čtyřikrát a předloni dokonce desetkrát! Výrazně poklesl i počet akcí například na žampiony nebo hlívu ústřičnou. Podražila cuketa – z loňských 27,70 Kč za kus na letošních 36,40, což je nejvíc za poslední tři toky. Lilek zdražil z akčních 32,26 za kus na 37,40 Kč,“ vyjmenovává Petr Miklík z nákupního rádce Kupi.cz. Cenovky nepotěší ani u dalších druhů.

Foto: alicja neumiler, Shutterstock.com

Cuketa vždy platila za levnou zeleninu, dnes dáte za kus skoro 40 KčFoto: alicja neumiler, Shutterstock.com

Jaká zelenina oproti loňsku zdražila?

  • Cena květáku šokovala - Výjimkou nebyla cena přes 90 Kč za kus, a to se loni dal v akci koupit kolem 30 a běžně za 40 Kč.
  • Zdražila i brokolice - Loni byste půl kila pořídili v akci za cca 34 Kč, kdežto letos za ni dáte kolem 50 Kč.
  • Cherry rajčata - 250 gramů se letos dalo v akci koupit průměrně za 24, loni to bylo kolem 16 Kč. Ovšem běžně jsou na pultech za cenu kolem 120, ale klidně i kolem 180 Kč za kilogram a za to už koupíte třeba i kilo vepřové krkovice.
  • Papriky - Červenou papriku byste loni v akci koupili v průměru za 46, letos už za skoro 67 Kč. Letošní běžné ceny se šplhají do dříve nepředstavitelných výšin: koncem dubna dosáhly 120–130 Kč za kilo červené a žluté papriky.
  • Cibule, mrkev a petržel - Podražily i dříve nejlevnější druhy zeleniny. Petržel koupíte za 50–60 Kč za kilo, ale našli jsme i svazek čerstvé s natí o váze kolem 220 g za 39,90 Kč. Když to přepočítáte na kilogram, dojdete k závratným 180 korunám! Stále dražší je i mrkev: za kilo dáte zcela běžně kolem 30 Kč. Kolem 24 Kč dáte momentálně za kilo cibule.

Kdy dojde ke zlevňování

Máte se bát dalšího nárůstu? „Na trhu se začne objevovat tuzemská zelenina z letošní sklizně a to by mělo na nějakou dobu zastavit růst cen třeba květáku, cibule nebo rajčat,“ říká agrární analytik Petr Havel. Ale zároveň tvrdí, že si na vyšší ceny ovoce a zeleniny musíme zvykat.

Foto: PHILIPIMAGE, Shutterstock.com

Letošní nemilé překvapení – květák s cenou i kolem stovky!Foto: PHILIPIMAGE, Shutterstock.com

Jablka za cenu exotického ovoce

Už je to skoro klasika, že za exotické banány dáte méně než za tuzemská jablka. Ta ostatně od loňska zdražila hned o 40 procent! Loni byste koupili kilo jablek průměrně za 28, letos to už je 39 Kč. Není ovšem výjimkou najít cenovku přesahující 40 Kč, která připomíná ceny z července 2018, kdy se po neúrodě vyšplhaly na skoro 44 korun. V dubnových akcích se nejčastěji objevoval druh Golden Delicious – vloni byl kilogram za akčních 19, letos za 26,20 Kč.

Nelze přehlédnout, že se ceny sunou nahoru i v případě citronů. Před rokem byste dali za kilo průměrně kolem 40 korun, letos budete mít štěstí, když to bude 89 Kč.

Dalším postupně zdražujícím druhem je hroznové víno: z loňských průměrných 86 Kč za kilogram už to je letošních 103 korun.

Bouřlivé slevy nečekejte

A bohužel nemůžete čekat ani na výhodné slevové akce, při kterých byste naplnili košíky ovocem. Právě ty druhy, které nejvíc podražily, se v akcích objevují méně. „Například zmíněné citrony – akce jen jedna a z loňské akční ceny 27,40 se stalo letošních 44,90 Kč. Podobně je to třeba u mandarinek: akční cena za kilo vzrostla z 32,50 na 39,10 Kč. Potěšit by naopak mohla cena červených grepů. Ve slevě se objevovaly docela často a akční cena šla dolů: z loňských 29,90 na letošních 23,70 Kč,“ říká Petr Miklík.

Kolik jste za potraviny zaplatili loni a jak ceny vzrostly, to si můžete připomenout v článku Brambory a jablka dražší než banány! Prý bude ještě hůř.

Reklama

Související témata:

Načítám