Hlavní obsah

5 dobrých způsobů, jak vyzrát nad pylovou alergií

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Málokdo vám řekne, že nemá rád jaro, kdy všechno kvete, slunce svítí, je teplo, ale ne úmorné horko. A pokud se někdo takový vůbec najde, tak to zřejmě bude alergik! Rýma, svědění očí a další projevy se naštěstí dají různými způsoby mírnit.

Článek

Nemusíte ani vyrazit do divoké přírody. Stačí jedna procházka po parku, kde se vyskytují třeba břízy, duby či různé trávy, a prožijete si solidní pylový záchvat. Svědění očí, nosu, krku, někdy i uší, vodová rýma i ucpaný nos, bolesti hlavy či astma. To všechno může být reakcí na kontakt s pylem poletujícím ve vzduchu. Díky za to, že existuje alespoň pár způsobů, jak se tomu největšímu peklu vyhnout.

1. Sledujte pylové zpravodajství

„Skutečně nejdůležitější je zamezení kontaktu s alergenem, takže v době maximálního výskytu pylových zrn či jiných alergenů v ovzduší raději co nejméně vycházejte. Při příchodu domů pak je vhodné celý se osprchovat a nejlépe i vyměnit oblečení,“ radí primářka oční kliniky DuoVize MUDr. Lucie Valešová.

Pro tyto případy je určitě vhodné sledovat pylové zpravodajství, abyste věděli, kde a kdy bude během dne nejvyšší koncentrace alergenu. Obecně platí, že nejhorší situace je kolem poledne, naopak brzy ráno či v podvečer se vám bude dýchat lépe. Vůbec nejlepší doba na procházku je po dešti.

2. Bez léků to někdy nejde

Pokud se ale doma nechcete držet jako v karanténě, do nějakého kontaktu s alergenem určitě přijdete. I když žijete ve městě, kde se přes jaro alergikům dýchá o dost lépe, stejně ve svém okolí živou přírodu máte. Jedním z nejčastějších alergenů jsou například břízy, které se běžně vyskytují v městských parcích, na sídlištích a podobně. „Pokud tedy není možné se alergenům vyhnout, nezapomínejte včas užít antihistaminika,“ říká Mgr. Markéta Lopourová z internetového obchodu Lékárna.

Některé léky jsou volně dostupné, avšak určitě je lepší navštívit alergologa. Jednak proto, že vám doporučí nejvhodnější druh, jednak kvůli vaší peněžence. Na většinu běžných léků proti pylovým alergiím výrazně přispívají zdravotní pojišťovny.

Foto: Nicoleta Ionescu, Shutterstock.com

Léky jsou dostupné bez receptu, ale jsou poměrně drahé. Mnohdy se vyplatí dojít pro předpis k lékařiFoto: Nicoleta Ionescu, Shutterstock.com

3. Častěji měňte ložní prádlo

Alergikům se doporučuje měnit ložní prádlo jednou týdně. Ačkoli to může být otrava, kvůli pylovým částečkám, které na veškerém textilu, tedy i na tom ložním, ulpívají, je to skutečně důležité. Prát by se mělo při teplotě 60 °C. Při této teplotě dochází k dostatečnému vymytí prachových částeček včetně pylových zrn mezi vlákny tkaniny.

4. Proplachujte si nos

Aby mohla proběhnout alergická reakce na sliznici dýchacích cest, musí se na ní usadit částečky, jež reakci vyvolají. Pokud však najdete cestu, jak sliznici očistit, omezíte i nepříjemné příznaky. Tělo má své vlastní mechanismy a v případě nosní sliznice jde o produkci hlenu, který vysmrkáte. Můžete mu však pomoci, a to propláchnutím nosních dýchacích cest mírně slanou a vlažnou vodou. Pomoci vám s tím může jeden malý jogínský vynález, nosní konvička zvaná néti.

Foto: Mark Deibert Productions, Shutterstock.com

Inhalování slané vody, nebo ještě lépe výplach nosu slanou teplou vodou zásadně ulevíFoto: Mark Deibert Productions, Shutterstock.com

5. Pořiďte si vzduchový filtr

Většina alergenů v domácnosti je usazená na površích – kobercích, nábytku a čalounění. Z toho důvodu vám může poskytnout úlevu pravidelný úklid vysavačem s takzvaným HEPA filtrem. Onen vzduchový filtr, který dokáže zachytit i ty nejmenší částice, vyžadujte také při výběru čističky vzduchu, která vás zbaví nejdrobnějších polétavých alergenů v místnosti, především pylových zrnek.

Zajímají vás i další tipy, jak si ulevit od nepříjemných důsledků alergie? A na které pylové zdroje alergii máte? Taková alergie na zvíře taky není nic moc...

Reklama

Načítám