Hlavní obsah
Foto: Svatava Vašková

Foto: Svatava Vašková

Sladké brambory neboli batáty nejsou v našich kuchyních úplně zdomácnělé. Ale netřeba se jich bát. Připravíte z nich celou řadu skvělých receptů! Jedním z nich jsou třeba tyto nočky, které si, nejen díky krásné barvě, zamilují i vaše děti.

15 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 2 ks batátů
  • 150 g polotučného tvarohu
    7
  • 1 ks vejce
    3
  • 40 g parmazánu
    7
  • 220 g polohrubé mouky
    1
  • 4 lžíce oleje
  • 2 snítky čerstvého rozmarýnu
  • 2 lžičky soli
  • 100 g anglické slaniny
  • 10 g polohrubé mouky
    1
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Postup

01.

Nejprve upečte batáty. Horkovzdušnou troubu předehřejte na 180 stupňů. Na plech dejte pečicí papír. Batáty neloupejte, rozkrojte je podélně napůl a řezem dolů je položte na papír. Pokapejte je lehce olejem, přidejte k nim dvě snítky rozmarýnu pro vůni a dejte je péct asi na 30 minut, dokud nezměknou. 

02.

Po upečení je nechte zchladnout a odstraňte z nich slupku, půjde to snadno. Snítky rozmarýnu můžete vyhodit. Oloupané batáty dejte do mísy a rozšťouchejte je na kaši. Přidejte k ní polohrubou mouku, vejce, 30 g nastrouhaného sýru parmazánového typu, tvaroh a jednu lžičku soli. Vše, nejlépe rukama, zpracujte v těsto. 

03.

Mezitím si připravte větší hrnec, nalijte do něj vodu, přidejte lžičku soli a dejte vařit. 

04.

Těsto přendejte na pomoučněný vál a rozdělte ho na čtyři stejné díly. Z nich pak vyválejte válečky a nakrájejte drobné nočky. 

05.

Postupně každou ze čtyř várek hoďte do vařicí vody. Jakmile nočky vyplavou na hladinu, sítem je vyndejte z hrnce na talíř. 

06.

Připravte si velkou pánev a nalijte do ní asi 2 lžíce oleje. Uvařené nočky osmažte dozlatova. Nandejte je na talíře a na stejné pánvi zprudka orestujte buď plátky nebo kostičky slaniny. 

07.

Orestovanou slaninou i výpekem přelijte nočky a nakonec na každou porci nastrouhejte parmazán nebo podobný druh sýru. 

Foto: Svatava Vašková

Výborná alternativa ke klasickým bramborovým gnocchi, kde se sladkost batátů skvěle doplňuje s uzenou slaninou a výrazným parmazánemFoto: Svatava Vašková

Z batátů se vaří opravdu výborně. Zkuste netradiční batátové smoothie!

Energetická hodnota celkem pro 1 porci
Energie2 524,57 kJ
Bílkoviny21,12 g
Tuky28,94 g
Sacharidy62,32 g
Sůl4,05 g
SAFA9,02 g
Vláknina5,43 g
Cukry13,61 g
Související témata:

Načítám