Hlavní obsah

Zapečené batáty s javorovým sirupem a parmazánem

Hodnocení:
(47)
Foto: Tomáš Rubín
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
1 hodina 10 minut
Náročnost
nízká

Batáty vynikají svojí jemnou nasládlostí a v našich jídelníčcích si už několik let nachází svoje místo. Jsou skvělé jako nevšední příloha i jako hlavní chod. Tyhle jsou dvakrát pečené a plněné parmazánem a smetanou.

Ingredience pro:
4 porce
  • 4 batáty
  • rostlinný olej
  • 3 lžíce strouhaného parmazánu
  • 2 lžíce zakysané smetany
  • 1 lžíce javorového sirupu
  • sůl a pepř
  • muškátový ořišek
  • 1 hrst nasekaných vlašských ořechů
Článek

Postup

Krok 1: Troubu zapněte na 200 °C. Batáty podélně rozpulte a položte je řeznou stranou nahoru do pekáčku nebo na plech. Řez potřete troškou oleje a vložte do trouby. Podle jejich velikosti pečte asi 45 minut úplně doměkka.

Krok 2: Hotové batáty nechte chvíli zchladnout, troubu ale nevypínejte. Střed batátů vydlabejte lžící, aby vznikly lodičky. 

Krok 3: Vydlabanou hmotu rozmačkejte vidličkou, přidejte 2 lžíce strouhaného parmazánu, zakysanou smetanu, trochu javorového sirupu a osolte, opepřete, přidejte špetku muškátového oříšku a pro lepší chuť ještě hrst nasekaných vlašských ořechů. 

Krok 4: Posypte zbylým strouhaným parmazánem a nechte ještě asi 20 minut zapéct. Podávejte se zeleninovým salátem nebo klidně jako přílohu k masu.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek