Hlavní obsah

Obal na vajíčka je kreativní materiál: Vyrobte z něj něco!

Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před Velikonocemi je doma více vajíček a tím pádem i obalů. Jde o mnohokrát recyklovaný papír, který se hodí leda tak do koše… Ale vy s ním můžete naložit mnohem kreativněji. S troškou šikovnosti se z nich dá vyrobit hned několik zajímavých dekorací i praktických pomocníků.

Článek

Velikonoce jsou vnímané jako náboženský svátek, ale možná je máte spojené spíš s vítáním jara, úklidem po zimě a roztomilou výzdobou obydlí. Následující tipy odpovídají všem těmto požadavkům. Pro koledníky, kteří zazvoní u vašich dveří na Velikonoční pondělí, si můžete připravit něco roztomilého do ošatky. A co se týče výzdoby, sáhněte po růžičkách – můžete jimi vylepšit loňský věnec na dveře. A úklid? Ten zastupuje recyklace vyhozených věcí. Kartonových obalů na vajíčka teď asi máte povícero, tak je posbírejte a pusťte se do tvoření.

Je úplně jedno, jak velké nebo barevné obaly budete mít po ruce. Některá plata, zvláště ta pastelových barev, mívají hladší, jakoby jemnější povrch. Recyklovaný papír je lépe zpracovaný, proto se lépe stříhá a tvaruje, ale to neznamená, že ty ostatní jsou špatné. Hodit se budou i velká plata bez víka, která bývají na 30 vajíček.

Jarní kuřátka: obal na čokoládová vajíčka

Foto: Tomáš Rubín

Malým koledníkům vykouzlí úsměv na tváři veselá kuřátka s čokoládovými bonbony Foto: Tomáš Rubín

Pokud jste zastánci čistých tvarů a minimalismu, asi vám většina velikonočních dekorací připadá zbytečná až kýčovitá. Ale ruku na srdce: zrovna Velikonoce jsou svátkem, ke kterému trocha dětinské roztomilosti patří. Příkladem jsou i tato kuřátka.

Vyrobíte je snadno: stačí vystřihnout čtyři misky z obalů na vajíčka a po dvou slepit proužkem izolepy. Zobáčky a nohy jsou z oranžového filcu, ale poslouží i barevný papír. Pírko místo hřebínku na hlavě je spíš pro dokreslení dojmu. Malá čokoládová vajíčka budou uvnitř kuřátek přímo volat po snědení.

Růže z papíru 

Foto: Tomáš Rubín

Efektní růžičky mohou být vkusnou ozdobou rámečku, třeba na svatební fotografiiFoto: Tomáš Rubín

Výroba květiny připomínající růži patří mezi nejčastější způsoby, jak se plato od vajíček využívá. Z našeho pohledu však patří mezi nejnáročnější, alespoň co se trpělivosti týče. Na první pohled to vypadá, že se jen sroluje pár kousků papíru a spojí dohromady, ale realita je trochu složitější.

Na jeden kvítek potřebujete dva až tři „kloboučky“ z plata. Každý rozstříhejte zhruba na tři díly – ve tvaru okvětních lístků (něco jako srdíčko). Pomocí obyčejné tužky jim narolujte zakulacený okraj tak, aby vypadaly jako rozkvetlé. Papír se trochu láme, ohýbejte ho jemně. Pak už přijde na řadu lepení (osvědčilo se vteřinové lepidlo). Postupně od středu přidávejte po obvodu jeden okvětní lístek po druhém a vždy ho dobře přilepte a prsty přitiskněte. U posledních obvodových lístků vám pomůže malá gumička.

Nakonec květinu pečlivě pomalujte akrylovými nebo temperovými barvami a nechte zaschnout. Pokud budete tvořit z barveného základu, ušetříte si poslední krok s malováním. (Z papíru můžete vyrobit klidně celou kytici.)

Kornout se zmrzlinou

Foto: Tomáš Rubín

Roztomilou dětskou dekoraci vytvoříte ze špičky plata od vajec a bambulky: zmrzlina přece nadchne každého!Foto: Tomáš Rubín

Dekorace jako stvořená do holčičího království. Klidně přizvěte děvčata k vyrábění, bude je to bavit. Jedna udělá bambulky různých barev, které budou hrát roli zmrzlinového kopečku a druhá mezitím nastříhá špičky z plat a pomaluje je okrovým odstínem připomínajícím kornoutek. Obojí nakonec spojíte lepidlem nebo oboustrannou lepicí páskou. Zmrzliny můžete zavěsit jako girlandu nebo jen tak rozmístit po dětském pokoji. Tři způsoby, jak vyrobit bambuli, najdete u návodu na bambulkový věnec.

Praktická pomůcka pro zahrádkáře 

Foto: Tomáš Rubín

Pro předpěstování sazeniček je desetidůlkové plato od vajíček úplně ideální, jen je třeba vystlat víko potravinářskou fólií a protečení jistit talířkem Foto: Tomáš Rubín

Možná si chystáte sazeničky na výsadbu na zahradu a kupujete speciální nádobky na každou rostlinku. Teď už nemusíte! Využijte obaly na vajíčka. Do každého důlku nasypte zeminu, semínka, zalijte a dejte na parapet, kam svítí sluníčko. Dá se takto pěstovat i třeba řeřicha k okamžité spotřebě.

Miska na kraslice 

Foto: Tomáš Rubín

Tento rok nebudete potřebovat žádnou velikonoční ošatku, vystačíte si s platem od vajíček, které olepíte papírovou nebo filcovou trávou a vystelete lýkem či jinou podobnou přírodninou Foto: Tomáš Rubín

Vyfouknutá namalovaná vajíčka najdete snad v každé domácnosti. Někde se věší na větvičku, jinde dávají do ošatky nebo na talířek na stůl vedle uvařených kraslic pro koledníky. Zkuste letos nehledat vhodnou misku, ale vytvořte si ji z vajíčkového obalu. Vystelte ho lýkem nebo síťkou z provázků, která bývá součástí vázaných květin. Pomůže i jemnější krajka nebo jiný zbytek tenké látky.

Na zamaskování papírového základu poslouží pruh zeleného filcu – z jedné strany ho nastříhejte do tvaru trávy, tedy do špiček. Oboustrannou lepicí páskou pruh připevněte po obvodu plata a můžete ještě dozdobit papírovými či filcovými květinkami.

Edukativní hra s barvami

Foto: Tomáš Rubín

Řekli byste, že z obalu od vajíček jde udělat parádní naučnou hračku pro tříleté dítě? Foto: Tomáš Rubín

Mezi druhým a třetím rokem života se rozvíjí barevné vnímání světa a dítě pojmenovává vše, co vidí kolem sebe. Využijte toho a vyrobte své ratolesti speciální hračku, která rozvíjí nejen schopnost pojmenovávat barvy, ale také tříbí motoriku (vkládání kostek do důlku) a učí posloupnost.

Hračku vyrobíte tak, že na počítači sestavíte tabulku 10 čtverců (5 a 5 pod sebou) ve velikosti odpovídající důlkům v platu. Každý čtverec vybarvěte barvou, která odpovídá kostce, jež se bude vkládat do příslušného důlku. Cílem dítěte je naskládat kostky do důlků přesně podle rozmístění na papírové předloze. Těch vyrobte hned několik, protože vašeho tříleťáka od hračky nepůjde odtrhnout (máme to vyzkoušeno). Fantastické hračky vyrobíte i z kartonových krabic.

Pustíte se do výroby z vajíčkových obalů, nebo dáte přednost velikonočním věncům na okna, dveře i stůl? Z plata od vajec lze vyrobit i skvělý základ na věnec.

Reklama

Načítám