Hlavní obsah
3,3
(22)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Aktualizováno

Saláty ve skleničkách jsou velmi fotogenické a vypadají lákavě, to ale není ten hlavní důvod, proč si je brát s sebou do práce. Když je dobře poskládáte, vydrží svěží a nerozmočené až do oběda, jsou chutné a v neposlední řadě hodně ušetříte.

15 min.
Příprava
10 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 sklenice
Na maso
  • 200 g krůtích prsou
  • 4 lžíce bílého jogurtu
  • 1/2 lžíce koření gyros
  • 1 stroužek česneku
  • 1/2 lžičky soli
  • 3 lžíce oleje
Na rajčatový salátek
  • 1 hrst cherry rajčat
  • 1/2 ks červené cibule
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka pepře
Na kuskusovou vrstvu
  • 1/2 hrnku kuskusu
  • 1 hrnek vody
  • 1 špetka soli
Na dokončení
  • 1/4 ks salátové okurky
  • 2 hrsti mixu listových salátů
Na zálivku
  • 100 ml olivového oleje
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka pepře
Článek

Postup

01.

Omytá a osušená krůtí prsa nakrájejte na menší kostičky, v misce promíchejte s jogurtem, prolisovaným česnekem a kořením a nechte pár hodin v chladu rozležet. V hlubší pánvi rozpalte olej na střední teplotu a přeložte do ní maso i s jogurtovou marinádou. Osolte a případně přidejte snítku čerstvého tymiánu nebo rozmarýnu. Za občasného míchání opékejte asi 8–10 minut, až budou všechny kostičky masa propečené a zlehka obalené jogurtovou marinádou.

Tip: Do salátu můžete použít i obrané zbylé maso z pečeného kuřete.

02.

Cherry rajčata nakrájejte na čtvrtiny, červenou cibuli na drobné kostičky. Osolte, opepřete, přidejte olivový olej a citronovou šťávu a zlehka promíchejte. 

Tip: Červená cibule dodá salátu křupavost a příjemně ho osvěží, k ostatním ingrediencím se skvěle hodí. Je to ale trochu nespolečenská surovina, proto ji vynechte, když máte citlivější kolegy.

03.

Salátovou okurku rozkrojte na čtvrtiny a poté na tenké plátky, salát omyjte a nechte dobře oschnout.

04.

Kuskus vsypejte do misky, zlehka osolte, zalijte vařící vodou a nechte chvíli přikrytý nabobtnat. Poté ho načechrejte vidličkou a nechte vychladnout.

Tip: Kuskus bude ještě lepší, když na zalití použijete místo vody vývar (postačí i jednoduchý ze zbytků zeleniny).

05.

Na dno skleniček rozdělte kuskus a na něj položte rajčatový salátek. V misce po salátku vám zbyde šťáva, přidejte lžíci nebo dvě do každé sklenice: má za cíl ochutit, ale nerozmočit kuskusovou vrstvu. Na rajčata rozložte okurky, přidejte maso a sklenici doplňte listy zeleného salátu tak, abyste je příliš nerozmačkali.

06.

Metličkou promíchejte ingredience na zálivku, rozdělte ji do dvou malých skleniček a přibalte k salátu bokem. Přidejte ji až při podávání, takhle se ingredience nerozmočí a salát zůstane svěží a křupavý.

Příště můžete místo kuskusu použít do skleničky bulgur. Dodá tělu minerály a vlákninu a je skvělý i v jiných receptech: zkuste kuře s bulgurem, využijte ho jako originální náplň do různé zeleniny a já v létě nedám dopustit na svěží salát tabouleh s petrželovou natí.

Reklama

Související témata:

Načítám