Hlavní obsah

Obtěžování ve fitku: nebojte se ozvat, pokud další klienti či trenér překročí mez

Foto: Dusan Petkovic, Shutterstock.com

Foto: Dusan Petkovic, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přiléhavé cvičební úbory, zpocená pevná těla, vášeň pro budování fyzické kondice. Není divu, že fitness centrum je místo, které nahrává seznamování a flirtování. Přátelský kontakt se ale může zvrtnout v nepříjemné pocity až obtěžování. Co všechno si nemusíte nechat líbit?

Článek

Držíte se novoročního předsevzetí a snažíte se na sobě pracovat. Jenže jestli navštěvujete smíšenou tělocvičnu, možná se tam necítíte tak dobře, jak by bylo potřeba. Doktorka Larissa Mercado-López, profesorka ženských studií na Kalifornské státní univerzitě ve Fresnu, se pro magazín Muscle and Fitness nechala slyšet, že fitko je sice úrodné prostředí pro hledání lásky či vášně, ale bohužel bývá i živnou půdou pro sexuální obtěžování.

1. Osahávání a narušování intimity

V mnoha případech má nevhodné chování se sexuálním podtextem celkem mírné formy, což ale neznamená, že by se mělo mlčky snášet. Obyčejně se jedná o „zbytečné zírání“ a „ komentáře týkající se vzhledu“. Tak to aspoň vyplynulo z průzkumu fitness portálu Fitrated: z tisícovky oslovených Američanů pět procent žen a jedno procento mužů uvedlo, že se v posilovně stalo obětmi sexuálního obtěžování.

Stěžovali si nejen na osahávání ze strany jiných návštěvníků, ale často šlo i o nevhodné chování trenérů. V popisu práce mají chodit po fitness centru, pozorovat klienty a opravovat je, a k překročení hranice slušnosti tak mají našlápnuto o něco víc než běžný návštěvník. Stačí, že se na vás nalepí a začnou poučovat, jak tu činku máte držet, abyste si neublížila, a souběžně s tím sáhnou mimo bezpečné zóny a dotknou se intimnějších partií.

  Co na tom, že sama jste certifikovaná trenérka a o cvičení víte možná víc než on? Jako záminka slušné!

Foto: NDAB Creativity, Shutterstock.com

Trenéři bývají náruživí sportovci a ti mívají k tělu poněkud jiný přístup, podobně jako lékaři. Pokud ho ovšem uplatní na běžného návštěvníka, velice snadno mohou narušit jeho intimitu a nevědomky vyvolat nepříjemný pocit obtěžováníFoto: NDAB Creativity, Shutterstock.com

2. Zírání a fotografování bez souhlasu

Téměř dvě třetiny žen a třetina mužů uvedly, že se smíšené posilovně vyhýbají kvůli úzkosti nebo strachu z porovnávání a posuzování. A samozřejmě jim vadí fotografování bez souhlasu. A to se skutečně děje! To si takhle třeba běžíte na pásu, chlapík vedle vás z batohu vyndá telefon a bez pardonu si vás zvěční. Pro něj normálka, pro vás zásadní nepříjemnost, navíc se to podle nového občanského zákoníku nesmí.

Výsledkem takového chování je, že mnohé ženy okukování, nevhodné hvízdání, neustálé nabídky s pomocí a otírání se tělo na tělo v úzkých chodbičkách směrem k toaletám neustojí, zahazují permanentky a vyhledávají čistě dámská fitka.

3. Vlezlé a zcela nevhodné poznámky

Bostonská fitness profesionálka Erin Bailey popsala jeden takový incident v článku o sexuálním obtěžování, který se stal virální: „Před pár měsíci za mnou přišel muž u vodní fontány v tělocvičně, když jsem si plnila láhev. Řekl mi, že se mu líbí moje legíny, že díky nim vypadá můj zadek skvěle.“ Pán měl „toulavé oči“, a kdyby nenarazil na velmi razantní a odmítavý postoj, nejspíš by jí zadek i poplácal.

Foto: antoniodiaz, Shutterstock.com

Ve fitku se můžete seznámit a pěkně si zaflirtovat, ale jděte na to slušně. Mezi komplimentem a obtěžováním je rozdíl a každý normální člověk tuto hranici celkem snadno poznáFoto: antoniodiaz, Shutterstock.com

Jak se bránit obtěžování ve fitku

Je jedno, jestli jste v tělocvičně, nebo na ulici. Jestliže čelíte jakémukoliv typu chování, které je vám nepříjemné, ohraďte se. Použijte přitom jasnou a stručnou větu: „Nechte toho!“ Ukážete tak hranice, zřetelně projevíte nesouhlas a nenecháte si líbit nic, s čím nesouhlasíte.

Pokud bude dotyčný v nevhodném chování pokračovat, je sice nejjednodušší změnit dobu, kdy tělocvičnu navštěvujete, ale je to svým způsobem kapitulace. Zkuste se obrátit na manažera fitka – provozovatel, který nechce přijít o klientku, vám vyjde vstříc. A vlezlý muž se možná poprvé v životě dozví, že na jeho „způsobu dvoření“ není něco v pořádku.

Proč se české ženy bojí? Obtěžování je docela běžné a nikdo ho neřeší.

Načítám