Hlavní obsah

Trendy ve cvičení: Zkuste reformer, bungee workout nebo EMS

Foto: Tyshchenko Photography, Shutterstock.com

Foto: Tyshchenko Photography, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aby byly výsledky, cvičení vás musí bavit. V dnešní době existuje mnoho možností, takže splnit tento předpoklad není nic těžkého. Máme tipy jak pro náročné, tak i pro ty, kteří horko těžko hledají časovou skulinku pro pohybovou aktivitu nebo preferují cvičení doma.

Článek

S nastupujícím podzimem ubývá venkovních aktivit, a proto přijdou vhod vnitřní lekce, ať už soukromé či skupinové. Nebo ty z pohodlí obýváku. Aerobik a zumba jsou sice fajn, ale možná vás to po těch letech už začíná trochu nudit. Proto přinášíme méně známé druhy cvičení, které jsou zábavné a stojí za vyzkoušení. Krom toho některé umí ušetřit čas! Výmluvy došly, takže jdeme na to.

Reformer

Reformer je něco jako pilates, ale o level výš. V podstatě jde o velkou postel, v které se nadřete o hodně víc než v té klasické. „Cvičí se pomocí pružin, kterými si udáváte intenzitu. Ty také pomáhají k bezchybnějšímu pohybu – donutí vás se nad ním zamyslet a provádět ho správně,“ vysvětluje trenérka Kristýna Soukupová.

Ve formě se díky reformeru udržuje třeba Kate Hudson (41). Pokud chcete zpevnit střed těla a mít krásné, štíhlé a vyrýsované tělo a nebaví vás skákání a HIIT, je to to pravé pro vás.

Hodí se jak pro začátečníky, tak i pro maminky po porodu, těhotné nebo lidi po úrazu. Existují i skupinové lekce, ale mnohem lepší je si zaplatit soukromou hodinu a být pod dohledem trenéra. Aspoň do té doby, než se cviky pořádně naučíte.

Foto: Archiv Kristýny Soukupové

Takhle může vypadat cvičení na reformeru, variant je mnohoFoto: Archiv Kristýny Soukupové

Běžkařský trenažér 

Je vaším oblíbeným místem na cvičení fitness centrum? I tam můžete najít nové stroje. My, ženy, máme sklony trénovat většinou jen zadek, nohy a břicho, jenže na horní polovinu těla se nesmí zapomínat. Jestli vás nelákají činky, zkuste běžkařský trenažér, kde zapojíte nejen ruce, jak by se mohlo zdát. Zabrat dostanou také prsní svaly, zádové a břišní. O tom, že si zlepšíte kondičku a zvýšíte výdrž, ani nemluvíme.

Foto: Archiv firmy

Běžkařský trenažér Strong Ski za 19 469 Kč (prodává StrongGear) si můžete koupit i domů. Mají ho ale v mnoha fit centrechFoto: Archiv firmy

Airbike

Pokud přemýšlíte o koupi nějakého stroje na domácí cvičení, mohl by vás zajímat airbike. Je to spojení elipticalu (s během se posilují i ruce) a rotopedu a kolo musíte rozpohybovat pomocí nohou a rukou proti odporu vzduchu. Zátěž si volíte sami podle toho, kolik energie do toho dáváte. Očekávat můžete intenzivní trénink celého těla, při kterém spálíte spoustu kalorií.

Foto: Archiv firmy

Domácí airbike InSPORTline Lite, 12 590 Kč, prodává InSPORTlineFoto: Archiv firmy

EMS cvičení

Co nejlepší výsledky za co nejkratší dobu, to by byla ta nejkrásnější realita. Přibližuje se k ní cvičební metoda s elektrickou stimulací svalů (EMS). Za 20 minut procvičíte tolik, co by jinak trvalo hodinu a půl. Jak to? Díky elektrickým impulsům pracují svaly intenzivněji. Cena dvacetiminutového tréninku se pohybuje okolo 400 korun. V ceně je i zapůjčení speciálního oblečení a trenér následně připraví sérii cviků přímo vám na míru. Studia, která EMS cvičení nabízejí, najdete lehce na internetu.

Foto: Profimedia.cz

Při cvičení na sobě máte speciální vestu, která se stará o elektrické stimulyFoto: Profimedia.cz

Akrojóga

Čím dál oblíbenějším cvičením je jóga. Co ji zkusit v páru? „Za zajímavou novinku posledních let, zejména pro mladší adepty jógy, lze považovat akrojógu, ve které si procvičíte sílu, pružnost a stabilitu spolu se svým partnerem. Obohatíte svůj osobní život nejen o spoustu zábavy, ale i o pocit, že se o něj můžete skutečně opřít,“ říká Věra Vojtěchová, majitelka a zakladatelka pražských Domů jógy.

Současná situace pak přeje online kurzům, které nabízí čím dál víc studií. Hodinu se svým oblíbeným lektorem si pak můžete užít z pohodlí domova. Anebo si pusťte lekce, kde předcvičuje Patricie Pagáčová se svojí švagrovou v jejich Pagáč józe!

Foto: Tyshchenko Photography, Shutterstock.com

Akrojóga spojuje jógu a akrobacii a provádí se v páruFoto: Tyshchenko Photography, Shutterstock.com

Bungee workout

Chcete si u cvičení připadat jako tanečnice z cirkusové show Cirque de Soleil? Pak musíte zkusit bungee workout. Hodí se pro začátečníky i pokročilé, a spíš než jako cvičení vám to bude připadat jako hodina plná zábavy a vznášení. Cvičíte proti odporu lana. Posílíte střed těla, zapotíte se a bude vás to bavit! Nehodí se jen pro těhotné ženy kvůli tomu, že závěsný systém je připevněný kolem břicha.

Foto: Petr Král, panfotograf.cz

Během bungee workout se budete vznášet díky pružnému závěsnému systémuFoto: Petr Král, panfotograf.cz

Online z domova

Cvičení před televizí jsme propadly i my v redakci. Favority jsou, kromě našich videí samozřejmě, sestavy podle Pamely Reif. Tuto Němku najdete na YouTube. Cvičení se hodí spíš pro ty, kteří mají už nějaký pohybový základ a vědí, jak cviky provádět správně. Pamela totiž u většiny videí nemluví a následujete ji jen podle obrazu.

Baví nás i tabata s Michaelou Bláhovou na instagramu nebo videa od LadyLab. Tabata je intervalový intenzivní trénink, který se jede ve vysokém tempu a střídá se kardio s posilováním. Pokud hledáte cvičení na celé tělo, kde se také kombinuje kardio a posilování, zkuste videa od LadyLab. Najdete je také bezplatně na YouTube a oproti Pamele se při cvičení i něco dozvíte.

Foto: Profimedia.cz

Pamela Reif vám skrze obrazovku dá do tělaFoto: Profimedia.cz

Související témata:

Načítám