Hlavní obsah

Stop nemocem aneb Co vás letos uchrání od chřipky?

Foto: antoniodiaz, Shutterstock.com

Foto: antoniodiaz, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Končí teplé dny a přichází období ranních mrazíků. Podzimní počasí se podepisuje na zdraví těla i mysli. Proto vám přinášíme několik rad, jak posílit imunitu a zvládnout nadcházející měsíce bez chřipky, kašle, rýmy a s dobrou náladou.

Článek

Stačí několik kroků a vše zvládnete bez zásahu lékaře. Prevence je ta nejlepší léčba. Víme, jak se včas ubránit nachlazení.

1. Otužujte se

Pravidelným otužováním skvěle posílíte srdce a krevní oběh. Díky němu si vaše tělo zvyká na nepohodu a imunitní systém se tak zvládne bránit virům v chřipkovém období. Když se budete otužovat, rýma, chřipka a nachlazení na vás nebudou stačit. Navíc je to ta nejlevnější a nejjednodušší forma posilování imunity vůbec. Víte, jak začít?

Je důležité otužovat se postupně. Úplní začátečníci mohou začít omýváním studenou mokrou žínkou nebo houbou. Teprve až si zvyknete na chlad, můžete přistoupit k samotnému sprchování. S otužováním je snazší začít v létě, ale pokud jste to nestihli, nevadí. Ani na podzim není pozdě. Stačí dodržet několik pravidel. Omývání může probíhat 3 až 4 minuty, polévání nebo sprcha 1 až 2 minuty. Doba koupele v přírodě bude trvat podle toho, jaká je teplota vody, vzduchu a jaké úrovně otužilosti již koupající dosáhl.

Připravili jsme pro vás jednoduchý návod, jak na to:

  • Začněte zvolna - nejprve se po klasické teplé koupeli nebo sprše omývejte studenou houbou či žínkou, asi 3–4 minuty po celém těle.
  • Otužujte se spíš ráno než večer - rozproudíte si krev, což před spánkem zrovna nepotřebujete.
  • Teprve když vám studená žínka nebude dělat problém, začněte se sprchou - sprcha by neměla trvat déle než dvě minuty.
  • Zpočátku stačí vlažná voda - nepouštějte na sebe hned ledovou sprchu, ze začátku stačí vlažná a až si přivyknete, zkuste otočit kohoutek na trochu chladnější.
  • Pravidelnost je důležitá - když už se rozhodnete, vytrvejte a otužujte se denně, mnohem rychleji si zvyknete a brzy se po studené sprše začnete cítit dobře.
  • Po sprše se důkladně otřete ručníkem - jde o masáž, která prokrví a prohřeje kůži.
  • Otužování je prevence, ne léčba - nikdy se neotužujte, pokud už jste nemocní.
  • Po sportu ne - nikdy se neotužujte, když jste zchvácení a uřícení.
  • Na koupel zapomeňte - sezení v ledové vaně neprocvičuje cévy rovnoměrně, riskovali byste prochladnutí.
  • Otužujte se jen na těle - nenamáčejte si hlavu, ale pouze tělo.
Foto: Ruslan Galiullin, Shutterstock.com

Sport nebo pohyb na čerstvém vzduchu posiluje imunitu i srdce a zmírňuje stresFoto: Ruslan Galiullin, Shutterstock.com

2. Vyrazte ven!

Příroda je ta nejlepší dobíječka baterií. Je dokázáno, že fyzická aktivita na čerstvém vzduchu přináší až desetinásobný prospěch tělu, než když se hýbete v uzavřených prostorech. Pobyt na čerstvém vzduchu posílí nejen váš imunitní systém, ale také kardiovaskulární. Chůze po trávě nebo písku působí pozitivně na kloubní systém a celý svalový aparát. Slunce naše tělo potřebuje nejen pro hezčí pleť, ale hlavně k tvorbě některých hormonů a vitaminů, jako je třeba důležitý vitamin D.

3. Spěte, čtěte, relaxujte

Je dokázáno, že během spánku se z mozku vyplachují toxické látky, které se v něm přes den nahromadily. Jednou z těchto odpadních látek je takzvaný Amyloid beta, o kterém je známo, že se podílí na vzniku Alzheimerovy choroby. Kromě toho má nedostatek spánku špatný vliv na koncentraci, náladu a způsobuje tloustnutí! Rozhodně proto dbejte na to, abyste sami sebe o spánek nešidili. Nejde však jen o spánek. Počítá se i jakákoli jiná forma odpočinku, jako je čtení, sledování filmu nebo rande s kamarádkou u čaje. Dělejte zkrátka to, co vás baví, nevysiluje, ale naopak dobíjí.

4. Jezte ryby a mrkev

Ryby, hlavně ty tučné mořské, jako je tuňák, losos, sleď nebo makrela, obsahují důležité vitaminy D a A. Áčko je skvělou prevencí před různými očními chorobami, vitamin D je důležitý pro zdravé kosti, na záněty a respirační nemoci. Nedostatek tohoto vitaminu se může projevit zvýšenou náchylností k infekcím, svalovou slabostí nebo ztuhlostí. Ryby jsou také skvělou ochranou před srdečními nemocemi a zajišťují správný vývoj a funkci mozku. Vitamin A najdete kromě ryb také v mrkvi, špenátu, rajčatech, brokolici, játrech nebo třeba v meruňkách. Odborníci doporučují konzumovat mořské ryby dvakrát týdně.

Foto: stockcreations, Shutterstock.com

Mořské ryby a plody jsou skvělou zásobárnou vitaminů D a AFoto: stockcreations, Shutterstock.com

5. Doplňujte vitaminy, jak to jde

Vitamin C je další, který byste měli na podzim požívat ve zvýšeném množství. Posiluje imunitu a je důležitým antioxidantem. Najdete ho hlavně v červené paprice, šípku, černém rybízu, listové zelenině a exotickém ovoci, například v papáji nebo kiwi. Důležité je ale myslet i na další vitaminy, jako B nebo E. Béčko najdete v bramborách, ořeších a vejcích. Vitaminy ze skupiny B jsou dobré na správnou funkci očí, krásnou pokožku, na nervový i imunitní systém a posilují srdce. V másle, mandlích, burských oříšcích nebo v sóji je větší množství vitaminu E, který také chrání vaši obranyschopnost a zlepšuje kardiovaskulární systém.

A pokud si myslíte, že vám tohle nestačí, máte k dispozici pestrou nabídku vitaminů, živin a minerálů v tabletkách. Doplňky stravy jsou v období chřipek ideální, jelikož obsahují více vitaminů, než najdete v kusu ovoce.

A jak se chráníte před chřipkou vy?

Načítám