Hlavní obsah

Jedna role a víc herců: Kdo si podle vás vedl lépe?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Některé příběhy si podle filmových tvůrců zaslouží klidně několik zpracování, popřípadě pokračování. Srovnávání čelí zejména herecké výkony hvězd starších a novějších verzí. Podobná je situace i v případě, kdy slavná osoba odejde z roztočeného seriálu a musí být nahrazena někým jiným. Kteří herci a herečky si zahráli stejné role?

Článek

To, že si různí herci zahrají stejnou roli, není ve světě filmu nijak neobvyklé. Většinou se to týká situací, kdy se točí nové zpracování nebo pokračování. Dochází ale i k tomu, že jeden z hrdinů musí být nahrazen v průběhu natáčení – to se týká například seriálů. Diváci pak mohou porovnávat, komu daná role sedla víc.

Joker

Postava padoucha Jokera z komiksu o Batmanovi se dočkala hned několika filmových ztvárnění. K těm starším představitelům šílence a kriminálníka patří Jack Nicholson (83), který si zahrál ve filmu Batman (1989) režiséra Tima Burtona (62). Za to si vysloužil nominaci na Zlatý Glóbus. Ve snímku Temný rytíř (2008) režiséra Christophera Nolana (50) přebral štafetu Heath Ledger (†28), který za roli Jokera získal Oscara posmrtně. V nejnovější verzi filmu Joker (2019) navázal na úspěch Joaquin Phoenix (46), který si také odnesl nejvyšší herecké ocenění.

Foto: Profimedia.cz

Zleva je Heath Ledger, Jack Nicholson a Joaquin Phoenix Foto: Profimedia.cz

Agentka FBI

Zatímco za roli agentky FBI Clarice Starling v thrilleru Mlčení jehňátek (1991) získala Jodie Foster (58) Oscara a oceněný byl i samotný film v režii Jonathana Demmeho (†73) a její herecký kolega Anthony Hopkins (82), pokračování z roku 2001 s názvem Hannibal od režiséra Ridleyho Scotta (82) už tak úspěšné nebylo. Hopkins jako vraždící psychopat, který pojídá části těl svých obětí, zůstal, ale agentku si ve snímku zahrála Julianne Moore (59).

Foto: Profimedia.cz

Výkon Jodie Foster (vlevo) byl podle filmových kritiků přesvědčivějšíFoto: Profimedia.cz

Ředitel školy čar a kouzel

Vleklé zdravotní problémy a následně i úmrtí irského herce Richarda Harrise (†72) alias Albuse Brumbála donutily tvůrce ságy o Harrym Potterovi ke shánění náhrady. Harris zvládnul první dva díly, a sice snímky Harry Potter a Kámen mudrců (2001) a Harry Potter a Tajemná komnata (2002). Od třetího dílu ho nahradil Michael Gambon (80). Ten dal roli více lidské stránky, důvtipu i emocí.

Foto: Profimedia.cz

V podání Richarda Harrise (vlevo) byl Albus Brumbál více pohádkovýFoto: Profimedia.cz

Mrcha ze Slunečné

V dalším případě nezasáhla do děje smutná, ale naopak veselá událost. Veronika Arichteva (34), představitelka Denisy Kánské v seriálu Slunečná (2020), totiž otěhotněla a mateřské povinnosti v podobě péče o syna Luku jí nedovolily pokračovat v natáčení. Odejít ze seriálu se navíc rozhodla kvůli pandemii koronaviru a obavě o své zdraví o něco dříve, než bylo původně v plánu. Role se proto narychlo ujala Eva Josefíková (30). Zatímco někteří diváci si výměnu chválili, jiní začali už po prvním díle volat po původním obsazení.

Foto: Profimedia.cz

Arichteva (vlevo) i Josefíková jsou obě štíhlé brunetkyFoto: Profimedia.cz

Svérázná hlava rodiny i král kutilů

Herci Václav Postránecký (†75) a Oldřich Navrátil (68) toho na první pohled neměli mnoho společného. Přesto ztvárnili stejnou roli Jana Krejzy. Původně obsazený Postránecký nemohl kvůli rakovině pokračovat v natáčení seriálu Krejzovi (2018–2019), a tak si tvůrci místo něj vybrali Navrátila. Svého kolegu herec nahradil i při moderování kutilského pořadu Receptář prima nápadů.

Foto: Profimedia.cz

Václav Postránecký (vlevo) po svém odchodu ze seriálu rakovině podlehlFoto: Profimedia.cz

Nacistický vůdce

Postava nacistického vůdce Adolfa Hitlera (†56) je děsivá nejen tím, co páchá na filmovém plátně, ale i skutečností, že tento člověk opravdu žil. A protože jeho zrůdné činy veřejnost fascinují a není dobré na ně zapomínat, dočkal se mnoha filmových ztvárnění. Za zmínku stojí výkon Bruna Ganze (†77) ve snímku Pád třetí říše (2004) režiséra Olivera Hirschbiegela (62). V kontrastu k děsivému vůdci je tu Hitlerova karikatura v podání Taika Waititiho (45), který si ho zahrál ve filmu Králíček Jojo (2019). Ten zároveň i režíroval a napsal k němu oscarový scénář.

Foto: Profimedia.cz

Taika Waititi (vpravo) natočil satiru na nacistického vůdce a film získal několik nominací na Oscara. Vítězství proměnil za adaptovaný scénářFoto: Profimedia.cz

Ne všechna filmová pokračování se zdaří. Za tyto filmy se ale tvůrci stydět nemusí

Reklama

Načítám