Hlavní obsah

Odpočiňte si od katastrof a dejte si 10 dobrých zpráv

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Klesl počet mrtvých na silnicích, máme nejnižší nezaměstnanost, a navíc patříme mezi 20 nejšťastnějších zemí světa. To jsou bezva zprávy, které ale většinou zapadnou mezi katastrofami. Pojďte se zaměřit na pár pozitivních informací: je jich kolem rozhodně dost.

Článek

Denně se dozvídáte o dopravních nehodách, zločinech, teroristických útocích... A vůbec o věcech, které by asi nikdo nenazval pozitivními. Pojďme se ale právě na ty dobré zprávy pro dnešek zaměřit. Máme jich pro vás hned deset, ze světa i domova.

1. Česko je 20. nejšťastnější zemí světa

OSN každoročně zpracovává hitparádu nejšťastnějších zemí světa, respektive lidí v nich žijících. Hodnotí šest základních kategorií: příjem, svobodu, důvěru, střední délku života, sociální podporu a štědrost. Z posledního průzkumu vyplynulo, že na 1. místě je Finsko a je následované Dánskem, Norskem, Islandem a Nizozemím. Česká republika je pro letošní rok 20. nejšťastnější zemí světa, přičemž Slovensko je na 38. místě. Chcete dánský recept na štěstí? Zařiďte si byt v duchu hygge.

2. Čína zakázala obchod se slonovinou 

Může se to zdát jako okrajové téma, ale poté, co čínská vláda zakázala prodej slonoviny, klesla poptávka po této komoditě téměř o polovinu a projevilo se to pozitivně především na snížené míře pytláctví v afrických zemích, jako je Keňa nebo Zambie.

3. Práce je dost u nás i v Evropě

Míra nezaměstnanosti v České republice u lidí ve věku mezi 15 a 64 lety klesla na 2,2 % (říjen 2018, podle MPSV), což je nejméně z celé Evropské unie. Za námi skončilo dokonce i Dánsko, Malta nebo Maďarsko.

4. Je méně kuřáků

Ve Francii v posledním roce poklesl počet kuřáků, kteří si zapálí každý den, až o jeden milion lidí. Podobně dobré zprávy hlásí i americké Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí. Počet aktivních kuřáků v USA klesl na nejnižší úroveň od roku 1965. I naše statistiky jsou povzbudivé! V roce 2016 bylo v ČR 2,4 milionu kuřáků, ovšem o rok později si cigaretu každý den zapálily jen dva miliony lidí. Přečtěte si, jak přestat kouřit a nepřibrat.

Foto: B-D-S Piotr Marcinski, Shutterstock.com

Počet kuřáků klesá každoročně i v Česku, a to ve všech věkových kategoriích Foto: B-D-S Piotr Marcinski, Shutterstock.com

5. Vracejí se k nám vzácná zvířata

Věděli jste, že v České republice žije 70 až 80 rysů a na 30 vlků? Tato ohrožená zvířata se u nás začala objevovat v polovině minulého století a jejich počty se stále zvyšují, což ochranáři vítají.

6. Klesá počet sebevražd 

Podle nejnovějších světových statistik kleslo od roku 1994 globální množství sebevražd o 38 %, což odpovídá zhruba 4 milionům „zachráněných“ životů. Co se týče českých čísel, od roku 1970, který byl v tomto ohledu za posledních 50 let nejčernější, míra sebevražd obecně klesá.

7. V Česku je méně obětí dopravních nehod

Sice skoro denně slyšíte o nějakém nabouraném autě s fatálními následky, ale například v roce 2017 bylo na českých silnicích usmrceno nejméně osob od roku 1961 (celkem 502). Stejně pozitivní je i vývoj v počtu těžce zraněných. Jde o kladný přínos elektronických bezpečnostních systémů, jako jsou například ABS, ESP a různé senzory.

Foto: iMoved Studio, Shutterstock.com

Díky nejrůznějším bezpečnostním opatřením se neustále snižuje počet smrtelných dopravních nehod Foto: iMoved Studio, Shutterstock.com

8. Lidé ve světě se mají obecně lépe

V období 1990 až 2013 se v Indii z bídy vymanilo 170 milionů lidí a počet lidí žijících pod hranicí chudoby se tak snížil o čtvrtinu. V Číně se z nejnižší příjmové kategorie (zhruba dolar na den) dostalo ve stejném období dokonce 730 milionů lidí.

9. Přibudou miliony stromů

Tento rok se v Česku chystá největší zalesňovací akce za posledních 90 let. Během jara a podzimu bude na pozemcích vojenských lesů vysazeno 23 milionů sazenic stromů. Smrk je v této sadbě zastoupen jen 19 %, nejvíce je listnáčů – buků, dubů, osik a habrů.

10. Globální boj s odpadem není prohraný

Čína patří mezi nejznečištěnější státy světa, ale třeba v oblasti koncentrace jemných částic ve vzduchu se jí podařilo snížit emise plošně o 32 %. Také Velká Británie zaznamenává od roku 2012 pokles emisí z vozidel o 12 %.

Rozhodnutím Evropského parlamentu dojde od roku 2021 k zákazu všech jednorázových plastů, u nichž se odhaduje, že tvoří více než 70 % mořského odpadu. Čína hlásí, že od zákazu plastových sáčků v roce 2008 zaznamenala 66% snížení jejich spotřeby, což odpovídá 40 miliardám sáčků.

TIP: Když už jsme u šíření dobrých zpráv, můžete se připojit do řetězce dobrých skutků. Udělejte dobrý skutek a společně s ním věnujte i motivační kartičku, která obdarovanou osobu inspiruje, aby v rozdávání dobrých skutků pokračovala. Kartičky lze stáhnout z webu projektu #dobroskutkuj společně s nápady, co vykonat. Dáte přednost čtení seniorům, darování krve, nebo nabrání stopaře?

Související témata:
Slonovina

Načítám