Hlavní obsah

Kterých části těla byste se neměli dotýkat

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čistíte si prostor za nehty, potom vás zalechtá v nose, takže se tam podrbete, a když už máte ruku nahoře, promnete si navíc oko. Takových zlozvyků se denně dopouští miliony lidí a nepovažují to za nic špatného. Opak je ale pravdou. Proč?

Článek

Většina lidí až příliš často zaměstnává své ruce osaháváním si obličeje a jeho jednotlivých částí. „Těmito těžko ovladatelnými přirozenými reakcemi se nijak závažně mikrobiologicky neohrožujete za předpokladu, že dodržujete základní hygienu a přiměřeně často si myjete ruce,“ říká profesor Libor Grubhoffer, přední český virolog a ředitel Biologického centra AV ČR.

Ruce si tedy myjte pokaždé, když se dotknete nějakého povrchu, kde je riziko, že se ho předtím dotýkali i jiní lidé, typicky v MHD nebo po práci na sdíleném počítači. V opačném případě si můžete osaháváním určitých částí těla způsobit více či méně závažné obtíže. Kam byste si sahat neměli a proč?

1. Obličej

Věčné sahání do obličeje se může stát příčinou mastné pleti i akné. Na rukou totiž ulpívají nejen viry a bakterie, které se na ně mohou dostat z povrchů, jichž se dotýkáte, ale rovněž mastnota, která může ucpat póry a způsobit akné. To mohou zhoršit i zmiňované bakterie.

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Do obličeje si během dne nevědomky sáhnete mnohokrátFoto: fizkes, Shutterstock.com

2. Nehty

Podobně jako bakterie, viry a jiné patogeny ulpívají na prstech rukou, zachycují se i za nehty a ona „špína“ ani nemusí být viditelná. Lidé, kteří si prostor za nehty bezmyšlenkovitě vybírají, tak nevědomky do okolí posílají rej mikrobů. A ty se mohou přenést na ruce a další povrchy. Proto lékaři a sestry nosí při výkonu služby rukavice. Patříte mezi ty, kdo si koušou nehty? Pak umožňujete případným mikroorganismům přímou cestu do těla přes vaše ústa.

3. Oči

Oči jsou extrémně citlivé na jakýkoliv kontakt – při dotyku je tak můžete velmi snadno podráždit nebo sem zanést nečistoty, které mohou i poškrábat rohovku. Pokud si do oka sáhnout musíte, umyjte si předtím ruce, abyste minimalizovali riziko přenosu patogenu. Pokud vás oči často svědí, poraďte se s lékařem o možnosti předepsání zvlhčujících kapiček.

Foto: Krasula, Shutterstock.com

Pokud si pravidelně myjete ruce, nemělo by vás sahání do očí, nosu nebo úst výrazně ohrozitFoto: Krasula, Shutterstock.com

4. Uši

Velmi choulostivý a náchylný k poškození je vnitřní prostor ucha. Kůže, která lemuje zvukovod, je velmi tenká. Proto byste měli odolat nutkání se v něm dloubat či rýpat, a to i v případě, že vás to uvnitř nepříjemně svědí. Pokud vás trápí nějaké potíže s ušima, navštivte raději specialistu otolaryngologa, který posoudí situaci a navrhne řešení.

5. Nos

Nosní sliznice obsahuje vlastní přátelské bakterie, které tělo chrání před útoky nezvaných mikroorganismů. Pokud si do nosu neustále saháte, zvyšujete riziko, že se sem dostanou viry nebo bakterie, které postoupí hlouběji do těla a mohou se stát příčinou virózy, zánětu či infekce.

„Časté mechanické dráždění nosu zvyšuje i náchylnost ke krvácení z něj. K podráždění nosní sliznice dochází i při opakované a dlouhodobé aplikaci nosních kapek, proto se užívají jen po omezenou dobu,“ informuje Ludmila Mazylkinová, vedoucí praktická lékařka společnosti Moje ambulance.

6. Ústa

V ústech průměrného člověka se nachází asi 34 až 72 různých kmenů bakterií. Většina z nich je neškodná nebo zdraví dutiny ústní dokonce prospívá. Ruce sem ale mohou zanést choroboplodné zárodky, které zde naruší bakteriální rovnováhu. Špatné bakterie mohou proniknout do těla a odtud už je jen krůček k onemocnění. Můžete si tak nevědomě způsobit například zánět dásní.

7. Pupík

Napadlo by vás, že pupík je jednou z nejšpinavějších částí těla? Jeho tvar podporuje ukládání nečistot a je díky němu do značné míry nepřístupný, takže se jej často nedaří vyčistit ani při sprchování, pokud se na tuto oblast vyloženě nezaměříte. Proto není dobrý nápad mnout si ho například u televize nebo ho zbavovat zbytků oblečení, které zde ulpělo. Většinou se neubráníte automatickému pohybu ruky zase směrem k obličeji.

Reklama

Načítám