Hlavní obsah

Zemřel Jiří Menzel (†82). Co byly nej momenty jeho života?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Ve věku 82 let zemřel oscarový režisér Jiří Menzel. Oznámila to na sociálních sítích jeho manželka Olga. Odešla jedna z nejvýraznějších osobností českého a československého filmu. Připomeňte si nejlepší momenty jeho života.

Článek

V 82 letech zemřel oceňovaný režisér, scenárista a herec Jiří Menzel, který za svůj film Ostře sledované vlaky z roku 1966 dostal o dvě léta později Oscara – bylo mu tehdy pouhých 30 let. Zato se svatbou čekal déle: poprvé se oženil, až když mu bylo 66. Před třemi roky prodělal náročnou operaci mozku a později o něj doma pečovala jeho žena Olga Menzelová (42) a dcerky.

Natočil přes dvacet oceňovaných filmů, mnohé podle předlohy slavného spisovatele Bohumila Hrabala (1914–97). Kromě toho i sám hrál, režíroval divadelní představení a psal scénáře. Byl jednou z nejvýraznějších osobností české a československé kinematografie. Bez přehánění odešla legenda! Co byly zásadní okamžiky jeho života?

Oscar za Ostře sledované vlaky

Že je Jiří Menzel talent, bylo jasné od začátku. Hned za svůj první celovečerní snímek Ostře sledované vlaky totiž obdržel nejvyšší možné ocenění: Oscara pro nejlepší zahraniční film. Když se jej ptali, čím zaujal Američany, sám nevěděl. Prý točil pro československé občany, ale je rád, že mohl přispět k proslavení díla Bohumila Hrabala za hranicemi. A nebylo to naposledy, v Menzelově filmografii najdete adaptací Hrabalových děl vícero: Skřivánci na niti (1969), Postřižiny (1980), Slavnosti sněženek (1983) nebo Obsluhoval jsem anglického krále (2006). A nesmíme zapomenout ani na slavný povídkový film Perličky na dně (1965), kterou natočil s dalšími talentovanými režiséry své generace.

Foto: Profimedia.cz

Přednosta stanice na železniční stanici dospívá v muže v Ostře sledovaných vlacích. Na snímku Václav Neckář (76) s Jitkou Bendovou (73)Foto: Profimedia.cz

Vesničko má středisková je hit

Jednu z nejlepších filmových komedií 80. let natočil Jiří Menzel podle scénáře Zdeňka Svěráka (84), se kterým hrál v letech 1977–79 v Divadle Járy Cimrmana. Snímek Vesničko má středisková (1985) byl nominován na Oscara, získal mimo jiné Zvláštní cenu poroty na mezinárodním filmovém festivalu v Montrealu a s velkými úspěchy se promítal v Evropě i v zámoří.

Foto: Profimedia.cz

Marián Labuda st. (†73) v roli řidiče Karla Pávka patří k ikonickým postavám Vesničky mé střediskovéFoto: Profimedia.cz

Český lev za celoživotní dílo

Většina filmů Jiřího Menzela slavila úspěchy i v zahraničí a u nás patří k nejlepším. Za trezorové Skřivánky na niti byl na mezinárodním filmovém festivalu v Berlíně v roce 1990 oceněn Zlatým medvědem. A v roce 1996 obdržel Českého lva za dlouholetý umělecký přínos českému filmu. V Menzlových dílech se objevovaly postavy prostých lidí, kteří bojovali proti násilí či režimu, stejně jako naprosto bizarní a osobité charaktery. Hrát v jeho filmech byla pocta a mnohé role se staly legendárními: kdo by si nepamatoval eléva Miloše Hrmu ztvárněného Václavem Neckářem (76), ukřičeného Pepina Jaromíra Hanzlíka (72) nebo mentálně zaostalého Otíka Jánose Bána (64)!

Foto: Profimedia.cz

Českého lva za čeloživotní přínos obdržel Jiří Menzel v minulém století, ale v práci pokračovalFoto: Profimedia.cz

Svatba v Thajsku

Dlouhé roky byl zapřisáhlým starým mládencem, který si liboval, že se žádné ženě nepodařilo dostat ho před oltář. Ale nakonec se nemožné stalo skutečností a řekl ano o čtyřicet mladší novinářce Olze Kelymanové, se kterou se seznámil, když ho požádala o rozhovor. Vzali se v roce 2004 v Thajsku a bylo jasné, že jsou si souzeni.

Foto: Profimedia.cz

Ač byl mezi nimi velký věkový rozdíl, působili velmi harmonicky a zamilovaněFoto: Profimedia.cz

Stal se otcem

Tak jako se původně odmítal ženit, netoužil ani po dětech. V roce 2008 ovšem Olga Menzelová porodila holčičku Aničku, ke které se Jiří Menzel hrdě hlásil. Nakonec se ale ukázalo, že otcem je jiný režisér – Jaroslav Brabec (66). A manželský trojúhelník byl na světě. Jiří Menzel s manželkou nějakou dobu nežil, ale nakonec se situace uklidnila, pár zjistil, že spolu je jim nejlépe, že k sobě patří. V roce 2015 se jim narodila dcerka Evička. Jiří Menzel miloval všechny tři své holky stejně, manželka ho oslovovala Jiřinko a s láskou o něj v posledních letech, když jej trápily vleklé zdravotní problémy, pečovala. Odešel s pocitem, že patřil k velikánům, bude na něj vzpomínat celý svět a byl milován.

Foto: Profimedia.cz

Otcem se stal ve vyšším věku a nakonec ho prý mrzelo, že to nebylo dříveFoto: Profimedia.cz

Který snímek Jiřího Menzela je váš nejoblíbenější? Připomeňte si filmové hlášky nejen z jeho filmů.

Reklama

Načítám