Hlavní obsah

Páry, které se hádají, bývají desetkrát štastnější

Foto: Dmytro Zinkevych, Shutterstock.com

Foto: Dmytro Zinkevych, Shutterstock.com

Reklama

Aktualizováno

Očekáváte od partnerství, že se od prvního dne všechno zalije sluncem? Pak vám to doma klapat nebude. Hádky jsou totiž potřeba, a jestli se jim záměrně vyhýbáte, škodíte sobě i vztahu. Vjeďte si do vlasů, budete mnohem spokojenější!

Článek

Vztahoví koučové říkají, že ten, kdo se naučí inteligentně hádat, může ve vztahu dosáhnout svého. A je jedno, zda se jedná o jednotlivce, nebo pár. Podle všeho mají pravdu. Z ankety, kterou uspořádal britský deník The Guardian, vyplynulo, že páry, které si umějí věci vyříkat, zůstávají spolu. Ankety se přitom zúčastnila tisícovka dospělých, přičemž čtyři z pěti lidí uvedli, že špatná komunikace hrála roli v jejich posledním neúspěšném vztahu.

Obcházení konfliktů je cesta do pekel

Proslulý americký mentor a expert na párovou komunikaci Joseph Grenny, který se k výsledkům průzkumu vyjádřil, otevřeně prohlašuje, že největší chyba párů je vyhýbání se konfliktům. Tento odborník a spoluautor několika bestsellerů, které byly přeložené do 28 jazyků včetně češtiny (například publikace Jak mluvit, když o něco jde, nebo Zásadní konfrontace), tak odhaduje, že dvojice, jež se hádají, jsou oproti těm ostatním dokonce až desetkrát šťastnější!

„Nejhorší je, když při dialogu něco cítíte, ale nahlas nic neřeknete. Hodně lidí má tendenci se takovým rozhovorům vyhýbat. Většině párů je totiž nepříjemné, pokud si navzájem sdělují své poznatky, touhy nebo připomínky. Když se však tyhle informace nedostanou ven, jak na nich chcete pracovat?“ ptá se Joseph Grenny a dodává, že se často setkává s lichou myšlenkou, že hádky jsou k ničemu. Nutno však podotknout, že pod pojmem hádka si rozhodně nelze představovat vyhrocené a afektované situace, jedná se spíš o věcný dialog!

Umíte spolu mluvit? Pak máte šanci!

„Leckdo má sklony zvažovat pouze bezprostřední a zřejmá rizika podobné debaty, například dočasnou tichou domácnost, ovšem málokdo bere v úvahu dlouhodobější a pozitivní dopad na intimitu, důvěru a spojení,“ dodává odborník.

A dalším problémem je podle něj i jakási „hádková“ párová nevyzrálost. „Jsem svědkem toho, že jedinci i páry v sobě všechno spíš dusí. Také se brání tomu, aby je protějšek nějak soudil. Někteří se svěřují, že jsou naplněni vinou, pokud se hádají. Prý je to provokuje k obraně, ne k dialogu,“ připojuje Joseph Grenny a zároveň vyjmenovává dvě obecně nejobtížnější milenecká témata. Můžete hádat, která to jsou. Partneři špatně diskutují o sexu a o financích!

„Úspěch vztahu ale závisí na způsobu, jakým dvojice přistupuje k citlivým otázkám. Intimita není jen věc lásky, ale také pravdy. A rozhovory, byť nepříjemné, jsou prostředkem, který pročišťuje vzduch,“ apeluje odborník, podle něhož by měl každý vědět, jak se s partnerem efektivně hádat. Ctíte tato pravidla?

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Neduste pocity v sobě ani partnera netrestejte tichou domácností. Komunikujte!Foto: fizkes, Shutterstock.com

Naučte se hádat

Nevytahujte staré šrámy a neřešte, o čem jste se bavili před několika měsíci a je to uzavřené. Pokud vás něco i nadále tíží nebo došlo k pozměnění situace, navrhněte znovuotevření kauzy.

Soustřeďte se pouze na jedno dané téma a vyvarujte se urážek, nadávek i křivých obvinění. Pamatujte, že leckdo nahrazuje úzkost jinou emocí – vztekem. Proto nečekejte, až přijde výbuch, a snažte se s partnerem vše řešit v klidu. Není-li to možné, pokuste se navrhnout jiný termín debaty a opakovaně protistranu upozorněte, že máte zájem na řešení.

Otevřeně a mezi čtyřma očima

Své stanovisko sdělujte jako názor, ne nezvratitelný fakt. „Zdá se mi, že v poslední době trávíš hodně času na mobilu. Necítím se proto dobře, připadám si osaměle. Myslíš, že bychom si o tom mohli promluvit?“ Protistraně vždy dejte možnost k vyjádření a rozhovor směrujte k návrhům, které potíž vyřeší. Buďte opatrní, ale upřímní.

Obecně platí, že je vhodné používat slova, která byste řekli i cizímu člověku. Těžko asi na chodbě firmy, kde pracujete, nahlas zařvete: „A ty si jako myslíš co? Evidentně tě máma slušně nevychovala. Podívej se na sebe, chováš se jako prase!“ Do hádek nezatahujte děti a ideálně si v závěru výměny názorů poděkujte za upřímnost. Možná pak ve vztahu budete šťastnější nejen desetkrát, ale třeba i jedenáctkrát!

A jak to s hádkami máte právě vy? Berete je jako boj o moc? Víte, že vztah utužuje společné uklízení?

Reklama

Načítám