Hlavní obsah

Péče o seniora či rodiče: Co byste si měli zjistit

Foto: Rido, Shutterstock.com

Foto: Rido, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Péče o rodinného příslušníka, nejčastěji rodiče, ale také jiného blízkého, je nesmírně důležitá role, které se někdy v životě musí zhostit každý. Ať již pečujete ve své domácnosti, v domácnosti nemocného a docházíte za ním, organizujete služby a podobně, je to náročná a vyčerpávající zkušenost. A nejnáročnější je právě péče při společném bydlení. Jakým chybám se vyhnout?

Článek

Představte si situaci, že jste si domů nastěhovali maminku nebo tatínka, případně babičku či dědečka, kteří jsou v pokročilém věku a neměli by bydlet o samotě. Mohou trpět demencí nebo Alzheimerem ve formě, která dovoluje domácí péči, ale i jinými chorobami. Nebo prostě jsou jen omezeni stářím. Co byste si měli dobře promyslet?

1. Znalost situace

Důležité je získat dostatek informací o aktuálním stavu toho, o koho budete pečovat, a následně o pomůckách, dávkách, službách a možnostech péče. „Poradit by měl praktický lékař, příslušný sociální odbor, sestry domácí péče a další,“ říká docentka Iva Holmerová, ředitelka Gerontologického centra v Praze.

2. Úpravy bytu

Péče o seniora vyžaduje určité úpravy bydlení, ideální je, když s nimi poradí lékař, leccos ale dokážete vymyslet sami. „Je třeba rozmyslet, kde bude umístěné odpovídající lůžko, zda u něj bude místo na pevné a dostatečně vysoké křeslo či židle s područkami k posazení, jak se bude provádět hygiena a toaleta,“ říká Iva Holmerová s tím, že dostatek místa pro sebe, svůj odpočinek a klidný spánek musí mít i pečující. Je také potřeba odstranit z cesty překážející předměty, koberce, nestabilní a nebezpečné kusy nábytku.

Foto: De Visu, Shutterstock.com

Starání se o rodiče nebo prarodiče jednou čeká každého, důležité je se připravit a myslet dopředuFoto: De Visu, Shutterstock.com

3. Informace o dávkách

V současné době je možné čerpat až po dobu 3 měsíců částečně placené ošetřovatelské volno (pokud je pečující v zaměstnání). Při potřebě dlouhodobé péče má člověk, který péči potřebuje, nárok na příspěvek na péči. Dále je možné žádat o příspěvek na mobilitu a průkaz ZTP. „S tím vším by měli poradit příslušní sociální pracovníci, například v propouštějícím zdravotnickém zařízení, na příslušném obecním úřadu či úřadu práce,“ upřesňuje Iva Holmerová.

4. Zajištění potřebných služeb

Výše zmíněný příspěvek na péči není jen příplatkem k důchodu, ale je určen na zajištění péče, například na doplatky za pomůcky typu inkontinenčních plen nebo za léky. Může pomoci také v zajištění sociálních či odlehčovacích služeb. V praxi to může vypadat tak, že k vám přijede někdo, kdo seniorovi pomůže s mytím, s oblékáním, se zajištěním oběda nebo zábavy, může si s pacientem třeba zahrát karty nebo procvičit paměť, popovídat si s ním a vy jakožto pečující se zatím můžete věnovat, čemu potřebujete. Můžete za něj pořídit i dočasné ubytování.

„S praktickým lékařem je také možné domluvit poskytování domácí ošetřovatelské péče, protože tu může předepsat na 14 dní ošetřující lékař v nemocnici, ale její další předepisování je v rukou praktického lékaře,“ připomíná Iva Holmerová. V rámci této domácí ošetřovatelské péče zajišťují sestry mnoho služeb podle toho, co pacient potřebuje. Patří mezi ně kontrola celkového zdravotního stavu, aplikace injekcí, péče o proleženiny, rehabilitace, edukace ostatních rodinných příslušníků a další podobné úkony.

Foto: Halfpoint, Shutterstock.com

Péče o seniora je náročná, přináší ale i pozitivní aspekty, jako je utužení rodinných vazebFoto: Halfpoint, Shutterstock.com

5. Pomoc je důležitá

Pečující by neměl zůstat ve své roli osamocený, je nutné, aby se dohodl s dalšími členy rodiny na vystřídání a pomoci. Eva Jarolímová, psycholožka, která se mnoho let zabývá právě problematikou rodinných příslušníků starajících se o lidi s demencí, upozorňuje, že pečující musí myslet také na sebe a na své potřeby. „Role rodinného pečovatele je stresující, má významný vliv na psychickou pohodou i na socioekonomický status,“ říká odbornice.

Je nezbytně důležité zapojit každého, kdo může pomoci, alespoň na pár hodin nebo i přes noc. Jedině tak si totiž může ten, kdo se celé dny o blízkého stará, oddychnout. Třeba tak, že se jen pořádně vyspí a nemusí celou noc napůl poslouchat, zda ho někdo nevolá. Může si v klidu zajít na nákup, za přáteli, někam vydechnout, vyčistit hlavu. Jedině tak může péče o blízkého přinést i uspokojení a pozitivní aspekty, jako je zisk životních lekcí nebo utužení rodinných vazeb.

Proč by se pečující neměl izolovat

Významná jsou také mezilidská setkání, kde si lidé mohou předávat zkušenosti s péčí v rodině. Alžběta Bártová, lékařka a koordinátorka české části mezinárodního projektu RECETAS, uvádí, že právě na rodinné pečující se projekt také zaměří. Nabídne jim venkovní aktivity, při kterých si odpočinou, načerpají inspiraci, síly a nové zkušenosti od lidí v podobné situaci. Díky tomu pak mohou nalézt novou energii a dále ji věnovat sobě i péči o svého bližního.

Načítám