Hlavní obsah

Jak zabránit pádům seniorů?

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když spadne malé dítě, většinou se nic vážného nestane. U seniorů je ale situace opačná. Taková nehoda může způsobit nejen zranění, ale i pobyt v nemocnici, trvalé následky a někdy i smrt. Tak mnohdy končí třeba potíže spojené se známou zlomeninou nohy v krčku. A i když člověk vyvázne bez poranění, může se začít bát. Jak tedy udržet vitalitu do vysokého věku a co nejvíce zmenšit rizika pádu?

Článek

Alespoň jednou za rok spadne podle statistik třetina osob nad 65 let, u lidí nad 80 je to až polovina. Jedním z hlavních důvodů pádu je samotné stárnutí a s ním související ubývání fyzických sil i svalstva, slábnutí kostí a kloubů, potíže s rovnováhou a se zrakem nebo demence.

Na vině jsou pochopitelně i různá onemocnění (náhlou nevolnost spojenou s pádem mohou způsobit například nemoci srdce a cév, poruchy srdečního rytmu nebo změny tlaku) i léky působící na úrovni centrálního nervového systému.

Nenadálé situace

Nástrahy také čekají v různých situacích (člověk s demencí třeba zapomene cestu domů, začne zmatkovat, zakopne a spadne, hůře jsou na tom jsou i ti, kteří mají z pádu velký strach) a vnějším prostředí (kluzký a nerovný chodník, krátké doby na přechodu pro chodce, naklánějící se dopravní prostředky se strmými výstupy a podobně).

Proč je to doma nejhorší

Většina rizik ale číhá doma. „Jde o nepřehledná a tmavá zákoutí, překážky v cestě, různé kluzké povrchy, tekutinu vylitou na podlahu, okraje koberců, kabely a další, na pohled nenápadné, ale pro chůzi velice záludné věci,“ popisuje docentka Iva Holmerová z Centra pro studium dlouhověkosti a dlouhodobé péče FHS UK. S věkem a se souvisejícím úbytkem svalů je totiž spjata i plošší chůze, nízké kroky, které hrozí zakopnutím.

Foto: Toa55, Shutterstock.com

Mnoho nástrah číhá doma, patří mezi ně třeba kluzká podlaha v koupelněFoto: Toa55, Shutterstock.com

Jaké změny provést v domácnosti

Některá rizika, především ta domácí, můžete minimalizovat. V první řadě zajistěte přiměřené osvětlení. Myslete na to, že je důležité udržovat podlahu v suchu, do vany či sprchy pořiďte protiskluzové rohože, a pokud je to třeba (v koupelně, na toaletě), tak i madla. Upravte také výšku postele (hrana matrace by měla sahat pod hýždě). Z postele by pak měl člověk vstávat pomalu, aby se mu nezatočila hlava, doma je moudré nosit pevnější a neklouzavou obuv.

Pokud jsou v domě schody, měly by být opatřeny zábradlím, eventuálně doplněny dalšími madly, aby se v celé jejich délce mohl člověk přidržet. „Dobré je také odstranit prahy, aby byla místnost co nejvíc bezbariérová,“ dodává magistra Soňa H. Morawitzová, ředitelka Nadace Krása pomoci. Stejně tak je důležité odstranit z podlah klouzavé koberečky a nenechávat v místech, kudy se chodí, žádné věci na zemi.

Velkou roli hraje pohyb venku

Nezanedbatelnou roli hraje také pravidelné cvičení nižší až střední intenzity, které zvyšuje svalovou sílu, zlepšuje bolesti kloubů a snižuje riziko deprese, cukrovky a onemocnění srdce. „Důležitý je hlavně pohyb venku, blahodárně působí zejména chůze,“ říká Iva Holmerová s tím, že pokud má starší člověk s chůzí potíže, neměl by se stydět za pomůcky, jako jsou hole, chodítka, rámy a vozítka. „Je to nejlepší cesta, jak si dopřát pohyb a ulehčit kloubům,“ vysvětluje. Dalším blahodárným způsobem úlevy kloubům je podle ní i nordic walking, který pozitivní efekt pohybu rozloží prakticky na celé tělo.

Foto: FamVeld, Shutterstock.com

Chodítko a další pomůcky představují skvělou cestu, jak si užít pohyb a ulevit kloubůmFoto: FamVeld, Shutterstock.com

S čím pomůže tísňová péče

Dalším řešením může být tísňové tlačítko v podobě náramku či přívěšku na krk, které má senior stále u sebe. „V případě pádu či úrazu stiskne tlačítko a je ihned spojen s operátorem, který situaci se seniorem řeší, případně přivolá pomoc a informuje rodinu,“ vysvětluje Soňa Morawitzová. Některá zařízení dokáží samy rozeznat pád a uvědomit příbuzné nebo dispečink se zdravotníky. Tato služba může pro řadu starších lidí představovat jistotu, že když se dostanou do nesnází, mají pomoc na dosah. Více informací najdete na stránkách nadace Krása pomoci.

Vědět, jak se zvednout

V neposlední řadě je také dobré naučit vašeho blízkého, jak se po pádu zvednout: „Pokud senior leží na zádech, je třeba se otočit na bok a pokrčit druhou nohu. Dále nadzvednout trup s pomocí loktu, kleknout si na kolena, opřít se o ruce, položit chodidlo na zem a postavit se,“ radí Soňa Morawitzová. Pokud se člověk nemůže postavit sám, je nejvhodnější se doplazit k nejbližší opoře, položit chodidlo na zem a zvednout se do stoje pomocí opory.

Prarodiče jsou pro vaše děti důležitější, než si myslíte. Víte, co všechno se od nich mohou naučit?

Reklama

Načítám