Hlavní obsah

Peritonitida: Náhlý zánět břicha, který může skončit smrtí

Foto: metamorworks, Shutterstock.com

Foto: metamorworks, Shutterstock.com

Reklama

Peritonitida je zánět pobřišnice. Jde o membránu, která obaluje část dutiny břišní. Většinou jde o akutní problém v důsledku infekce nebo poranění břicha. Vždy je třeba stav řešit rychle a neotálet s návštěvou lékaře.

Článek

Zánět pobřišnice patří mezi náhlé břišní příhody. Jde o nebezpečný stav, při kterém může jít o život. Hrozí totiž, že se do břicha dostane infekce a rozšíří se tak na další orgány.

Příznaky peritonitidy

Nejčastějšími příznaky jsou bolest břicha, která může být silnější například při zakašlání. Břicho je na pohmat úplně tvrdé. Přidat se může také horečka, případně nevolnost.

Nemoc vzniká ve chvíli, kdy je pobřišnice zasažená bakteriemi. Ty se mohou do těla dostat zvenčí, například při bodném poranění břicha. Častější bývá, že se do ní bakterie dostanou z jiného orgánu v těle. Typicky je to prasknutí střeva nebo nějaké jiné části trávicího ústrojí, to znamená žaludku, respektive žaludečního vředu.

Může to způsobit také zánět tlustého nebo zánět slepého střeva či střevní neprůchodnost. Nebo k tomu také může dojít následkem chronických zánětů jako Crohnova choroba a ulcerózní kolitida. Zánět může být na části pobřišnice, možný je také rozsáhlejší a vážnější problém.

Inkubační doba

Nemoc se rozšiřuje poměrně rychle, a to během několika hodin.

Léčba: Infuze nebo operace

Léčí se obvykle na chirurgickém oddělení. Léky se podávají podle toho, jaká je příčina a pacient se sleduje a kontrolují se jeho životní funkce. Dostává infuze a případně antibiotika. Někdy je třeba chirurgický zákrok s otevřením dutiny břišní. Při chirurgickém zákroku lékaři mohou celou oblast zkontrolovat a odstranit tkáně poškozené zánětem.

Foto: HENADZI KlLENT, Shutterstock.com

Při zánětu pobřišnice je břicho na omak tvrdéFoto: HENADZI KlLENT, Shutterstock.com

Vyšetření

S návštěvou lékaře rozhodně nečekejte. Diagnostika patří do rukou chirurga, který nemocného vyšetří v první řadě pohmatem. Další naznačí vyšetření krve, které ukáže známky zánětu. Provádí se také ultrazvuk a rentgen břicha.

Komplikace: otrava krve, zánět orgánů

Zánět může zastavit pohyb střev, což vede k zácpě a zvracení. Může dojít k otravě krve, která se projevuje šokovým stavem, poklesem tlaku, schváceností, bušením srdce a poruchami vědomí. Infekce se může rozšířit na další orgány.

Peritonitida

  • Jiný název - Zánět pobřišnice
  • Popis - Zánět pobřišnice neboli peritonitida patří mezi náhlé břišní příhody. V případě, kdy pacient nevyhledá včas lékaře, může skončit tragicky. Hrozí totiž, že se do břišní dutiny dostane infekce.
  • Příznaky - Nejčastějšími příznaky jsou silná bolest břicha, to je na omak tvrdé. Spolu s tím horečka, někdy i nevolnost.
  • Inkubační doba - Nemoc vzniká během několika hodin.
  • Léčba - V případě, kdy se odhalí včas, je léčitelná antibiotiky, případně chirurgickým zákrokem.
  • Smrtnost - Pokud pacient podcení návštěvu lékaře, může dojít ke komplikacím, které mohou vést k úmrtí. To ve zhruba pěti až deseti procentech.
  • Prevence - Nemoci nelze předejít.

Reklama

Načítám