Článek
Postup
01.
Do kastrolku nalijte vodu, přidejte cukr a koření a přiveďte k varu. Vařte asi 10 minut, jak bude tekutina sirupovatět, bude potřeba ji míchat čím dál častěji. Pokud chcete dosáhnout intenzivnější barvy, použijte místo krupicového cukru třtinový. Když má tekutina konzistenci medu, je hotovo.
02.
Mléko našlehejte podle toho, jaké máte možnosti, použijte trysku na kávovaru nebo třeba indukční konvičku na šlehání mléka. V případě, že ani jedno nemáte, použijte prostě jen horké (ne vroucí!) mléko.
03.
Našlehané (nebo jen zmíněné horké) mléko přelijte do hrnku či sklenice a vlijte 2 lžíce perníčkového sirupu - zbylý sirup přelijte do zavařovací sklenice, nechte vychladnout a uložte do lednice na příště. Malou konvičkou na latté opatrně vlijte do mléka dávku espressa (tedy 30 ml kávy).
04.
Perníčkové latté můžete vylepšit kopečkem šlehačky navrch, strouhaným muškátovým oříškem nebo špetkou skořice.
Úžasné pití je také pumpkin spice tea, tedy domácí čaj s mlékem a dýňovým kořením, lyžaři z italských a rakouských Alp určitě znají bombardino a kdo má rád kakao, ten si oblíbí horkou čokoládu, pro dospělé klidně s červeným vínem navrch.