Hlavní obsah
3,1
(36)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

V zimní čas nabízí řada kaváren různé kávové speciality. Mezi ty nejoblíbenější patří dýňové a perníčkové latté. My vám dnes poradíme, jak si doma připravit to perníčkové – a je to velmi jednoduché. Perníčkový sirup si připravíte do zásoby, v lednici vám vydrží několik týdnů.

10 min.
Příprava
10 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 porce
Perníčkový sirup
  • 400 ml vody
  • 100 g cukru krupice
  • 2 lžičky mletého zázvoru
  • 1/4 ks vanilkového lusku
  • 1 lžička skořice
  • 1/4 lžičky muškátového oříšku
Na kávu
  • 400 ml mléka
  • 2 šálky kávy espresso
Článek

Postup

01.

Do kastrolku nalijte vodu, přidejte cukr a koření a přiveďte k varu. Vařte asi 10 minut, jak bude tekutina sirupovatět, bude potřeba ji míchat čím dál častěji. Pokud chcete dosáhnout intenzivnější barvy, použijte místo krupicového cukru třtinový. Když má tekutina konzistenci medu, je hotovo.

02.

Mléko našlehejte podle toho, jaké máte možnosti, použijte trysku na kávovaru nebo třeba indukční konvičku na šlehání mléka. V případě, že ani jedno nemáte, použijte prostě jen horké (ne vroucí!) mléko. 

03.

Našlehané (nebo jen zmíněné horké) mléko přelijte do hrnku či sklenice a vlijte 2 lžíce perníčkového sirupu - zbylý sirup přelijte do zavařovací sklenice, nechte vychladnout a uložte do lednice na příště. Malou konvičkou na latté opatrně vlijte do mléka dávku espressa (tedy 30 ml kávy). 

04.

Perníčkové latté můžete vylepšit kopečkem šlehačky navrch, strouhaným muškátovým oříškem nebo špetkou skořice.

Úžasné pití je také pumpkin spice tea, tedy domácí čaj s mlékem a dýňovým kořením, lyžaři z italských a rakouských Alp určitě znají bombardino a kdo má rád kakao, ten si oblíbí horkou čokoládu, pro dospělé klidně s červeným vínem navrch.

Související témata:

Načítám