Hlavní obsah

Perníková dýňová roláda

Hodnocení:
(37)
Foto: Tomáš Rubín
Doba přípravy
35 minut
Doba vaření
1 hodina 10 minut
Náročnost
střední

Dýně jsou tradičně spojované hlavně s podzimem, díky skvělé skladovatelnosti si je ale můžete dopřát i v pozdní zimě. K voňavé sladké dýni přidejte špetku perníkového koření a skvělá roláda je na světě!

Ingredience pro:
1 roládu
Na roládu
  • 1/2 dýně hokkaido
  • 3 vejce
  • 300 g cukru krupice
  • 100 g polohrubé mouky
  • 1/2 kypřicího prášku do pečiva
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 vrchovatá lžička perníkového koření
  • sůl
  • 1 lžíce kakaa
  • 2 lžíce javorového sirupu
Na krém
  • 200 g plnotučného tvarohu
  • 100 g sýru cream cheese
  • 100 g cukru krupice
  • 2 špetky mleté vanilky
Článek

Postup

Krok 1: Jednu menší dýni omyjte, rozpulte a vyberte z ní semínka. Dužinu z poloviny dýně nakrájejte na plátky a vložte do trouby vyhřáté na 200 °C. Pečte asi 45 minut úplně doměkka. Pozor, aby dýně nezačala tmavnout!

Krok 2: Upečenou dýni nechte vychladnout a pak ji rozmixujte na pyré. Bez dodatečné tekutiny to půjde hůře, ale žádnou nepřidávejte, těsto by pak bylo moc řídké!

Krok 3: Troubu vyhřejte na 180 °C. Vejce vyšlehejte s cukrem (asi dvě lžíce cukru si odložte na později) do vysoké světlé pěny. Mouku smíchejte s práškem do pečiva, kořením, špetkou soli a vrchovatou lžicí kakaa. Do vaječné pěny při nízkých otáčkách vmíchejte 150 g dýňového pyré, javorový sirup a nakonec moučnou směs.

Krok 4: Na plech položte arch pečicího papíru a na něj rovnoměrně rozprostřete těsto na obdélník velký asi 30 × 40 cm. Vložte do trouby a pečte 12–15 minut. Hotové roládě se na okrajích odlepuje těsto od papíru.

Krok 5: Čistou utěrku posypejte odloženým krupicovým cukrem a překlopte na ni horké těsto papírem nahoru. Papír opatrně sloupněte a pomocí utěrky zarolujte roládu. Odložte ji do chladu. Pokud si nevěříte, podívejte se na videorecept, jak roládu rolovat, naplnit a zabalit krok za krokem.

Krok 6: Tvaroh prošlehejte s cream cheese, cukrem a vanilkou dohladka. Roládu opatrně rozrolujte, aby nepopraskala, a potřete ji krémem. Na podélném konci nechte asi 4 cm nenamazané – sem se při rolování bude posouvat nadbytečný krém.

Krok 7: Roládu zatočte tak, jak byla srolovaná v utěrce. Začněte krajem, který je celý namazaný krémem, a pokračujte k nenamazanému. Stočenou naplněnou roládu zabalte znovu do utěrky, aby povrch neokoral, a dejte ještě na chvíli ztuhnout do lednice. Pak už můžete jen krájet a ochutnávat!

Dýně se dá přidat i do jiných těst. Dodá jim krásnou barvu a jemnou chuť. Zkuste kynuté dýňové skořicové rolky, dýňové noky se šalvějí, bramboráky z dýně a cukety nebo dýňové muffiny s čokoládou.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama