Hlavní obsah

Vyceňte na sebe zuby. Odhalí nemoci břicha i choroby krve

Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Reklama

Bolavý zub nemusíte mít jen z nadmíry cukru, ale třeba i kvůli štítné žláze nebo nákaze žloutenkou. A na jaké nemoci může upozornit zápach z úst nebo krvácející dásně?

Článek

Vaše ústa mnohé napoví nejen o pečlivosti, s jakou provozujete ústní hygienu. Zubní plak, kaz nebo zápach z úst překvapivě signalizují i zažívací potíže, potíže s hormony nebo infekční nákazu. Zjistěte, kdy byste měli zamířit nejen k zubaři.

1. Povlak a zápach: hlásí se trávení

Míváte poslední dobou v ústech podivnou pachuť či nepříjemný povlak? Příčina by mohla ležet ve vašem břiše. „U onemocnění trávicího traktu bývá obvyklý různě zbarvený povlak jazyka, vznikají afty a signálem bývá i zápach z úst,“ vysvětluje zubařka Jana Karbusická. Pokud vás navíc bolí zuby, především dolní stoličky, tedy šestky, sedmičky a osmičky, mohlo by jít o onemocnění tlustého střeva, žaludeční vředy či chronický zánět slinivky.

Foto: Kleber Cordeiro, Shutterstock.com

Zápach z úst i přes důslednou hygienu může souviset s onemocněním střev nebo žaludkuFoto: Kleber Cordeiro, Shutterstock.com

2. Plivete krev: nemoci krve

„Při krevních onemocněních je často pozorováno krvácení z dásní či popraskané ústní koutky,” varuje zubní lékařka. Může vznikat z chudokrevnosti, ale i nedostatku živin, jako je železo nebo kyselina listová. Špatně se hojící koutky ale mohou provázet i cukrovku, reflux jícnu nebo poruchy imunitního systému.

3. Bolestivé řezáky: pozor na zánět

Bolest jedniček a dvojek (od středu čelisti) neboli řezáků může naznačovat, že se v těle rozvíjí bakteriální zánět. Cítíte-li bolest především v jedničkách, infekce může číhat v ledvinách či močových cestách, ale i středním uchu. Zánět ale může sídlit i v prostatě, zanícené mohou být i mandle nebo dutiny.

4. Bolest špičáků: žlučník, žloutenka

Bolí-li vás třetí zuby zvané špičáky, je dost možné, že trpíte žloutenkou. Jestliže se bolest objevuje v zubech mezi stoličkami a špičáky, může jít o nerovnováhu střevní mikroflóry, zápal plic nebo kolitidu, tedy chronický zánět střev. Alternativní medicína uvádí spojitost také s akutním zánětem žlučníku.

Když špičáky rostou, bolest může vystřelovat až do očí, dokonce se jim proto říká oční zuby. „Při některých očních onemocněních se dokonce pátrá po ložiscích zánětu v ústech, která by tyto nemoci mohla způsobovat,“ dodává Jana Karbusická.

Foto: sruilk, Shutterstock.com

Žloutenku odhalí nejen žluté oční bělmo a kůže, ale i bolest zubů špičákůFoto: sruilk, Shutterstock.com

5. Třenové zuby: potíž se nadechnout

V pořadí čtvrtý a pátý zub (jinak také třenové zuby) může odhalit špatně fungující plíce, ale i zápal plic, astma, akutní alergii nebo zánět nosních dutin. Bolí-li čtyřky, mohlo by také jít o nemoci tlustého střeva, problémy s klouby a počínající artritidu.

6. Bolavé šestky: ženské obtíže

Pobolívají vás šestky, především na spodní čelisti? Pak si nechte zkontrolovat srdce, cévy a krevní tlak. Horní šestky zase pobolívají při potížích se štítnou žlázou, ale i zánětech vaječníků nebo prsních žláz. Může jít ale i o zánět přímo v oblasti hlavy, například zánět lícních dutin, mandlí, hrtanu, nosních dutin či hltanu. Na vině může být i přetížená slezina.

7. Bolavé sedmičky: žíly v nepořádku

Zejména horní sedmičky vypoví mnohé o stavu vašich cév. Pokud bolí, berte to jako varování před vznikem hemoroidů, křečových žil, ale i střevních polypů. Sedmičky trápí také při bronchitidě nebo zápalu plic.

8. Bolavé osmičky: kardiovaskulární potíže

Jestliže vás dlouhodobě trápí poslední stoličky, známé i jako zuby moudrosti, zaměřte se na zdravější jídelníček, pravidelný pohyb a nenechte se pohltit stresem. V osmičkách se totiž zrcadlí stav kardiovaskulárního systému, a pokud není ten váš úplně v pořádku, zdravým životním stylem můžete eliminovat riziko infarktu či cévní příhody.

9. Vytržený zub: oslabený orgán

Úzkou spojitost mezi vnitřními orgány a stavem chrupu vidí i alternativní medicína. „Čínská medicína například říká, že při vytržení zubu dochází zároveň k oslabení orgánu, který je k zubu přiřazen. Pokud je tedy nutné zub pro jeho špatný stav vytrhnout, měl by se pak člověk o to více zaměřit na posílení příslušného orgánu, například vhodnou stravou,“ vysvětluje instruktorka pražských Domů Jógy Věra Vojtěchová.

Reklama

Načítám