Hlavní obsah

Káva s citronem: Vyplatí se je pít společně?

Foto: My July, Shutterstock.com

Foto: My July, Shutterstock.com

Reklama

Černý čaj s citronem pije mnoho lidí. Poslední dobou však stoupá počet těch, kteří čaj mění za kávu. V této neobvyklé kombinaci vidí příslib pozitivních účinků na zdraví a vitalitu. Je pravda, že když zkombinujete citron a kávu, jejich benefity se znásobí?

Článek

Co člověk, to jiné chutě. Někdo rád klasické espresso, jiný rád experimentuje. „Během letních prázdnin můžete narazit třeba na kávu espresso Romano, která se servíruje s plátkem citronu či limetky nebo trochou citronové šťávy přidané do kávy. Variantně jako nápoj teplý či studený,“ říká Hana Mojžíšová, lékařka zabývající se výživou a léčbou obezity. Je ale skutečně pravda, že citron násobí příznivé vlivy kávy? Nebo že káva násobí ty citronové? K rozklíčování je nejprve potřeba zhodnotit, jak každá ze složek působí samostatně.

Káva: V čem prospívá a v čem škodí

Káva je nápoj plný rozporů: jedni jej milují a opěvují, druzí zavrhují. Je známo, že kofein obsažený v kávě dokáže nabudit, zvýšit pozornost, zlepšit paměť a zahnat únavu. Zrovna tak ale zvedá i tep a krevní tlak, což zatěžuje srdce, a těm, kteří s ním mají problémy, to nemusí prospívat.

Četné studie ale také potvrdily, že když nepřekročíte bezpečné denní množství (4 šálky), může konzumace kávy naopak riziko infarktu, mrtvice i respiračních onemocnění snižovat, pomáhá hubnout (potlačuje chuť k jídlu) a působí mírně proti bolesti. Je totiž bohatá na antioxidanty, které chrání buňky před poškozením volnými radikály. Ty jsou příčinou celé řady civilizačních a chronických onemocnění a rovněž způsobují předčasné stárnutí.

Foto: Surachet Jo, Shutterstock.com

Klasika, nebo experiment?Foto: Surachet Jo, Shutterstock.com

Citron: Jaké benefity nabízí

Je známo, že citrusové plody, k nimž se citron řadí, jsou bohaté na vitamin C, který je nezbytný pro tvorbu kolagenu (a tím je významný při redukci vrásek i snížení rizika kloubních obtíží), při vývoji kostí, hojení ran, udržování zdravých dásní i pro podporu imunity. Podobně jako káva je i citron bohatý na antioxidanty chránící tělo před záněty a potížemi se srdcem.

Proč si (ne)dát kávu s citronem

Když se člověk podívá na kávu a citron odděleně, je jasné, že každý z nich sám o sobě tělu v řadě věcí prospívá. Musí to ale nutně znamenat, že jejich kombinace přinese ještě lepší výsledky? Odborná veřejnost se víceméně shoduje v tom, že káva s citronem není žádným zázračným nápojem. Ba co víc, oblíbená tvrzení o jeho prospěšnosti jsou většinou pouhé mýty. O jaké se jedná?

Foto: Robert Przybysz, Shutterstock.com

Citronová šťáva je zdraví prospěšná sama o sobě, spojení s kávou ji patrně o nic neobohacujeFoto: Robert Przybysz, Shutterstock.com

1. Pomůže s hubnutím

Káva sama o sobě potlačuje chuť k jídlu. Tímto způsobem se dá říci, že může podporovat hubnutí, protože snižuje tendence k přejídání. Voda s citronem zase po ránu aktivuje a urychluje metabolismus. Není ale prokázáno, že by kombinace kávy a citronu tyto skutečnosti nějak násobila.

2. Zbaví bolestí hlavy

Ačkoliv může káva působit jako mírné analgetikum a zesilovat účinky léků, jako je ibalgin nebo paracetamol, citron v tom prsty nemá.

3. Prospěje pokožce

Káva i citron obsahují antioxidanty, které zpomalují stárnutí buněk. Citron navíc dodá vitamin C potřebný pro syntézu kolagenu. Neexistuje ale žádný důkaz o tom, že spojení kávy a citronu tyto efekty násobí.

Foto: Rawpixel.com, Shutterstock.com

Co člověk, to různé chutě... a různé kávyFoto: Rawpixel.com, Shutterstock.com

4. Uleví od průjmu

Poslední z populárních mýtů není podložen žádnými důkazy. I tady spíše platí opak, protože je známo, že kofein zrychluje střevní peristaltiku a podněcuje nutkání na stolici.

Možná si pochutnáte, ale zdravotní potíže nezažene 

Kávu s citronem tedy pravděpodobně nelze považovat za žádný kouzelný elixír zdraví. Biochemička a odbornice na výživu Michaela Bebová dokonce vidí i jedno negativum: citronová šťáva obsahuje minerální látky, jako je vápník, hořčík a zinek, a když ji přidáte do kávy, ta ji o ně ochudí. „Kofein a další fytochemikálie v kávě se na tyto minerály váží a znemožňují jejich vstřebávání,“ vysvětluje. Káva tak v podstatě citronovou šťávu částečně zbaví prospěšnosti. Teplota nápoje v tom nehraje roli.

Pokud vám ale káva s citronem chutná, není důvod, proč byste ji nemohli pít. Neměli byste od ní ale očekávat, že vyřeší nějaké zdravotní problémy.

Reklama

Načítám