Hlavní obsah

Škůdci, postrach pokojovek. Jak s nimi bojovat? Pomůže karanténa i obyčejný líh

Foto: Leszek Glasner, Shutterstock.com

Foto: Leszek Glasner, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spousta z vás má doma pokojové rostliny, o které se s láskou staráte. Pokojovky vnášejí do domácnosti přírodu a život, a některé dokonce snižují či zvyšují vlhkost nebo čistí vzduch. Navíc jsou vítaným společníkem pro každého, kdo je v srdci zahrádkář, ale nemá vlastní zahradu nebo alespoň balkon. Co ale dělat, když si na rostlinách všimnete nevítaných návštěvníků?

Článek

Pěstování pokojovek ve velkém se těší stále větší popularitě. Nejen lidé žijící v městských bytech touží po zeleném ráji, v němž mohou relaxovat. Vlastní domácí džungle se natolik rozšířily, že některé, ještě před pár lety velmi vzácné a nákladné druhy pokojovek, jako například monstera deliciosa albo variegata, se staly v našich domovech již celkem běžnými.

Nováčky do karantény

Ať už máte jen pár kousků, nebo celou zelenou stěnu, jistě jsou vaší noční můrou škůdci, kteří při zanedbání péče snadno zlikvidují většinu rostlin. Základem je prevence – starejte se o své rostliny, aby měly vhodné světelné podmínky, nebyly zbytečně přelité a byly vždy v dobré kondici. Zdravé a prosperující rostliny se dokážou většině škůdců ubránit, nebo si na nich alespoň rychleji všimnete nákazy. Pokud si pořídíte novou rostlinu, vždy ji umístěte alespoň na dva týdny do karantény, aby případně „nenakazila“ všechny vaše ostatní rostliny.

Jací škůdci jsou na pokojových rostlinách nejčastější?

Svilušky

Svilušky jsou vlastně roztoči, kteří se nejčastěji ukrývají na spodních stranách listů, ale pouhým okem je spatříte jen těžko. Co ale patrné je, jsou pavučinky, které zanechávají, a také skvrnky na listech a rychlé chřadnutí napadené rostliny. Tento škůdce je velmi výkonný a snadno v krátkém čase zlikviduje celou sbírku pokojovek, proto je důležité začít jednat co nejdříve. V první řadě listy rostliny důkladně umyjte mýdlovou vodou a poté dále ošetřete. Můžete použít některý z chemických postřiků na savé škůdce, nebo zkusit přírodní cestu v podobě dravých roztočů, kteří se sviluškami živí.

Foto: Catherine Eckert, Shutterstock.com

Včasné odhalení a identifikace škůdce může rostlině zachránit životFoto: Catherine Eckert, Shutterstock.com

Třásněnky

Jedná se o savý hmyz, který napadá především mladé lístky a výhonky a je častým přenašečem virů, které mohou rostliny zahubit. Navíc jim v dospělosti narostou křídla, a tak mohou snadno zlikvidovat i rostliny, které se nenacházejí v přímé blízkosti rostliny nakažené. Kromě zdeformovaného růstu nových listů nebo květu na ně také upozorní jejich trus, který můžete na listech vidět v podobě malých černých teček. Dospělé třásněnky můžete zachytávat pomocí modrých lepových desek, ale vždy je nutné rostlinu umýt a dále ošetřit přípravky na savý hmyz, nebo dravými roztoči.

Červci

Tento hmyz je, na rozdíl od svých savých příbuzných, snadno viditelný pouhým okem. Červci vypadají jako malé bílé chlupaté oválky a naleznete je na špatně přístupných místech, jako je ohbí listu. Jelikož jsou jejich těla obalena ochranným voskovým obalem, bývá problematické zbavit se jich za pomoci postřiků. Velmi efektivní je však líh, který můžete mírně naředit a potřít jím místa se škůdci za pomoci vatové tyčinky nebo štětce.

Foto: Puripatch Lokakali, Shutterstock.com

Voskový obal červců nejsnadněji naruší líhFoto: Puripatch Lokakali, Shutterstock.com

Puklice

Mají také ochranný obal, ale na rostlině se nepohybují a zůstávají přisáté na jednom místě. Milují teplo a vlhko, a tak se často vyskytují také ve sklenících a pařeništích. Nejúčinnější je mechanické odstranění pinzetou. Pokud je ale napadení příliš rozsáhlé, sáhněte po přípravcích, jako je Mospilan nebo Karate.

Pozor na smutnice

Často se setkáváme s drobnými muškami, které vypadají podobně jako octomilky. Jedná se o smutnice, které se množí v substrátu a v dospělosti vylétají na povrch. Bojovat proti nim můžete přidáním Mospilanu do zálivky (slouží také jako prevence), lepovými štítky nebo pořádným proschnutím substrátu před další zálivkou.

Načítám