Hlavní obsah
3,4
(30)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Plněné brambory můžete podávat jako luxusní přílohu k jednodušším úpravám masa nebo se salátem jako lehkou večeři a vždy budou mít úspěch. K dokonalosti je dotáhnete kopečkem husté zakysané smetany a hrstí čerstvých bylinek.

15 min.
Příprava
15 min.
Příprava
45 min.
Vaření
45 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Budete potředovat
  • 4 grilovací brambory
  • 80 g prorostlé slaniny
  • 150 g čedaru
  • 40 g sýru parmazánového typu
  • 1 jarní cibulka
  • 3 lžíce zakysané smetany
  • 1 lžička hořčice
  • 1 špetka mletého černého pepře
  • 1/2 lžičky soli
K podávání
  • 3 lžíce zakysané smetany
  • 1 hrst čerstvých bylinek
Článek

Postup

01.

Větší brambory pořádně omyjte a uvařte téměř doměkka, podle velikosti brambor to může trvat 20–25 minut. Zatímco se brambory vaří, nakrájejte slaninu na kostičky a na suché pánvi je opečte dokřupava. Vyjměte na talířek a nechte chvíli stranou.

02.

Uvařené brambory sceďte a nechte krátce zchladnout. Do větší mísy nastrouhejte sýr (lžíci sýru odeberte stranou na závěrečné posypání), přidejte bílou část jarní cibulky nakrájenou najemno, hustou zakysanou smetanu, hořčici a pepř a promíchejte. Rozpalte troubu na 200 °C.

Tip: Do brambor můžete použít jakýkoliv oblíbený sýr, který se dobře taví, nebo jejich směs. Kromě čedaru se hodí gouda, tučnější eidam, jemná mozzarella nebo sýr s modrou plísní. Chuť bude výraznější, když přidáte i kousek sýra parmazánového typu.

03.

Až brambory trochu vychladnou, opatrně je rozřízněte na polovinu a vnitřky vydlabejte tak, aby zbyla vrstva silná asi 1 cm. Vydlabané vnitřky rozmačkejte vidličkou, přidejte k sýrové směsi a promíchejte. Do směsi přidejte opečené kostičky slaniny, ochutnejte a případně dosolte.

04.

Poloviny brambor položte na plech vyložený papírem na pečení a naplňte je sýrovou směsí. Povrch ještě posypejte odloženou lžící sýra a pečte asi 20 minut dozlatova. Před podáváním posypejte hrstí čerstvých bylinek.

Tip: Hostům nabídněte k bramborám i kelímek s hustou zakysanou smetanou.

Skvělá či netradiční příloha dokáže jídlo opravdu pozvednout. Zkuste dokonalé domácí hranolky  nebo překvapivou libanonskou rýži s nudlemi.

Reklama

Související témata: