Hlavní obsah

Nejen pro milovníky sýrů: kolik jich denně můžete sníst?

Foto: Alliance Images, Shutterstock.com

Foto: Alliance Images, Shutterstock.com

Reklama

Sýry jsou dobré a hodí se téměř ke každému jídlu – rozumí si s chlebem i hroznovým vínem, chutnají naslano i nasladko. Jenže obsahují i některé ne příliš zdravé látky. Proto je řada lidí ze stravy vylučuje. Jaké denní množství sýru si můžete s klidem dopřát?

Článek

Sýry se vyrábějí z mléčné bílkoviny a součástí lidské stravy jsou už miliony let. Jejich druhy se liší v závislosti na druhu mléka, způsobu srážení a době zrání. Všechny jsou ale bohaté na bílkoviny, vitamin D, A a B12 a na minerály, jako je vápník, fosfor, zinek a hořčík. Vedle nich ale také obsahují hodně energie, tuku a v některých případech i soli. Koncentrace živin se potom mění podle toho, o jaký druh sýra se jedná. Čím je tvrdší, tím méně vody obsahuje a tím více má vitaminů a minerálů, ale také cholesterolu a nasycených tuků.

Jsou sýry zdravé?

Řada lidí řeší dilema, zda sýry kvůli množství kalorií, tuků a soli (u některých druhů) konzumovat, a pokud ano, v jakém množství. Toto téma zkoumala řada studií a shodují se v tom, že sýry nemají negativní vliv na krevní tlak ani nezvyšují hladinu cukru v krvi, a jsou naopak spojovány s nižším rizikem úmrtí na nemoci srdce a cév. Přesto musí být přijímány s rozumem. Otázkou zůstává, co je onou přiměřenou mírou.

Foto: Iryna Inshyna, Shutterstock.com

Sýry se hodí snad ke všemu. Obsahují ale mnoho tuku a v některých případech soliFoto: Iryna Inshyna, Shutterstock.com

Denní dávka sýrů

Odpověď na otázku, kolik sýru můžete denně sníst, není jednoznačná, protože je třeba k ní přistupovat individuálně – sýr od sýra, člověk od člověka. „Je třeba znát alespoň orientačně množství tuků, bílkovin a solí, které obsahují,“ radí Petra Schäferová, výživová odbornice ze společnosti Fitkouč.

Určité vodítko ale existuje. U sýrů zrajících (romadur, pivní, madeland, ementál, čedar, gouda, hermelín, niva) se doporučená denní dávka pohybuje mezi 40 a 50 gramy (dva klínky nebo dva plátky). U čerstvých a termizovaných sýrů typu mozzarelly, tvarohového nebo mascarpone se jedná o 100 gramů (asi půl šálku).

Odtučněné, nebo tučné?

Nezáleží ovšem jen na množství, ale i na vhodném výběru. Na co myslet? Velkou roli hraje obsah tuku ve 100 gramech a také obsah tuku v sušině. Sušina je vše, co by ze sýru zbylo, kdyby se z něj odstranila voda a procentuální vyjádření tuku v sušině tak nevypovídá o celkovém obsahu tuku. Toho je ve výrobku méně.

Pro představu lze ale sýry podle obsahu tuku v sušině rozdělit na vysokotučné (více než 60 procent), plnotučné (45-50 procent), polotučné (25-45 procent), nízkotučné (10-25 procent) a odtučněné (méně než 10 procent). Obecně platí, že pro běžnou konzumaci se hodí sýry, které mají 20-30 procent tuku v sušině. Z tohoto hlediska jsou nejvhodnější sýry typu olomouckých syrečků, cottage, eidam a madeland. Dobře je na tom i mozzarella nebo balkánský sýr.

Foto: RossHelen, Shutterstock.com

Dobré sýry jsou například gouda, feta nebo kozí sýrFoto: RossHelen, Shutterstock.com

Pozor na plísňové sýry

I když olomoucké tvarůžky nebo balkánský sýr jsou vhodné z hlediska obsahu tuku, jsou plné soli, a mohou tak nebezpečně zvýšit její denní příjem. Co do obsahu soli je na tom podobně i parmazán. Tyto sýry byste proto měli konzumovat s rozmyslem.

„Také plísňové sýry typu niva a hermelín jsou oblíbené pro výrazné chuťové vlastnosti, ale obsahují více tuku a soli. Z důvodu rizika nákazy listerií není jejich konzumace vhodná pro těhotné ženy,“ upozorňuje Jiřina Mačková, výživová poradkyně z Kralup nad Vltavou.

Denně ano, ale s mírou

Sýr tedy můžete jíst denně, neměli byste ho ale vnímat jako základní složku stravy jako třeba luštěniny, obiloviny, zeleninu a ovoce. Nejedná se zkrátka o potravinu, kterou byste měli jíst, kdykoliv chcete. Prospívá totiž jedině v případě, že nepřekročíte doporučené doporučené denní množství.

Reklama

Načítám