Hlavní obsah

Pocity, slova i emoce. Co cítí nevěrníci, když ujedou?

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jaké jsou důvody nevěry, a pak také dopady na vztah? Většina výzkumů se zabývá tím, proč lidé podvádějí a zda to jejich partnerství, tedy za předpokladu, že se aférka provalí, ustojí. Jak konkrétně taková nevěra probíhá a s jakými pocity se sami nevěrníci perou?

Článek

Nová studie publikovaná v časopise Journal of Sex & Marital Therapy odhaluje, jak to vlastně chodí, když už jednoho partnera máte, ale do cesty se vám připlete velké lákadlo. Ani se nenadějete a už jste v posteli s někým, koho možná ani moc neznáte, ale kdo vás silně přitahuje. Jak se něco takového stane? Kde je morálka? A jaké intimní praktiky jsou u záletníků nejčastější?

Délka nevěry

Ve zmíněné studii vědci zkoumali zkušenosti s nevěrou u 495 lidí od 20 do 35 let, z nichž 88 % patřilo k heterosexuálům. V online průzkumu byli účastníci požádáni, aby popsali případ nevěry v současném nebo minulém vztahu, včetně podrobností. Ukázalo se, že nevěra může trvat jeden den či třeba pět let, nicméně nejběžnější délku románku výzkumníci vypočítali na dva a půl měsíce.

Je však třeba poznamenat, že u žen se aférkové období oproti mužům prodlužuje. Jejich poměr obvykle trvá 75 dní, kdežto u pánů je to jen 53 dní. Pochopitelně, že došlo i na důvody. Delší záležitosti byly spojeny s nedostatkem lásky a nesouladem v primárním vztahu, snahou o posílení sebeúcty a touhou po sexuální rozmanitosti. Stačí, aby vám někdo řekl, jak moc jste úžasní, a neodoláte.

Líbání vede

Pokud jde o chování v posteli, tak líbání hraje prim. 87 % jedinců hlásilo, že právě polibky nejčastěji vyplňovaly společně strávené chvíle s milencem či milenkou, pochopitelně následované tělesným dotykem a mazlením. Běžná je i vzájemná masturbace, pak taky vaginální styk, orální sex (je polykání ejakulátu škodlivé?) a v šesti procentech případů i sex anální.

Je pozoruhodné, že na uváděném vzorku, převážně u heterosexuálních osob, je na prvním místě kontakt úst s ústy. To ukazuje na to, že mnoho nevěrníků ve skutečnosti není poháněno nenaplněnými sexuálními potřebami, ale spíše se jim nedostává intimity a emocionálního spojení v primárním partnerství. Buď jak buď, sex venku je prý lepší než ten domácí. Aspoň tak to podvodníci tvrdí (muži častěji než ženy).

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Nevěrníci nemusí být poháněni jen touhou po sexu. Možná jim ve vztahu chybí blízkostFoto: fizkes, Shutterstock.com

Rozvedu se. Slibuju!

Vzhledem k tomu, že fyzický kontakt je velkou součástí milostných dobrodružství, není divu, že 61 % účastníků vede se svými utajovanými protějšky chlípné dialogy a intimní rozhovory. Zajímavý je i fakt, že se jeden z deseti do milence zamiluje tak, že přemýšlí nad společnou budoucností. Nedělejte si však plané naděje.

Už dřívější statistiky prokázaly, že se pouze tři až pět procent ženatých mužů, kteří mají mimomanželský poměr, rozvede se svými manželkami a ožení se s milenkami. Nelichotivé je i to, že se minimálně v 60 % tato druhá manželství rozpadají. Nic moc vyhlídky.

Pocit viny po nevěře

Pocity viny a vnitřní užírání se nad sebou samým jsou poměrně běžné, nicméně muži trpí po fyzické nevěře víc než ženy a ženy zase mají horší pocity naopak z nevěry emocionální. Většina lidí románek tají, ale třetina se k němu otevřeně přizná – a většinou to jsou zamilované ženy, kterým je proti srsti „sedět na dvou židlích“.

Asi není nutné podotýkat, že nevěra je jednou z největších příčin konfliktů ve vztazích, přispívá k rozvodovosti a může mít nepříznivé účinky nejen na samotné partnery, ale i na děti. V konečném důsledku se téměř polovina účastníků tohoto výzkumu po provalení nevěry rozešla, což je jasným důkazem toho, že řada párů mravní nečistotu nepřežije. Patříte k nim?

Možná že právě teď chcete vyměnit starého partnera za nového. Ale co když mu jde jen o sex? Položte mu tyto otázky... 

Načítám