Hlavní obsah

Důvod, proč je zima příznivým obdobím pro seznamování

Foto: 4 PM production, Shutterstock.com

Foto: 4 PM production, Shutterstock.com

Reklama

Nemáte partnera? Nevadí. Během zimy jsou vaše šance na seznámení vyšší než kdykoli jindy. A to navzdory pandemii i chmurným myšlenkám, jež se obvykle dostavují kvůli absenci slunečního svitu. Pokud po lásce toužíte, jděte jí naproti!

Článek

Které roční období je vám sympatičtější? Jestli odpovídáte, že léto, během kterého jsou lidé uvolněnější, v pohodě a svolnější k flirtování a románkům, patrně nevíte, že zima ho v tomhle směru převyšuje. Existuje spousta důkazů, že jedinci z řad žen i mužů právě v chladnějších měsících roku projevují zvýšený zájem o randění a vztahy.

Chybí slunce i společnost

Statistiky americké společnosti Google odhalují, že již v prosinci a dále v lednu, únoru a březnu patří k nejvyhledávanějším tématům na internetu sex a vztahy a on-line seznamovací služby zaznamenávají výrazný nárůst nových klientů a zvýšenou aktivitu těch stávajících. Lidé také víc času tráví na sociálních sítích a chtějí se eroticky pobavit.

„Rostoucí trend on-line seznamování je znatelný již několik let. Karanténa a nevlídné počasí zimních měsíců vše ještě urychlují. Podle statistik zkouší hledat partnera on-line hlavně mladí lidé ve věku 20 až 35 let. V této věkové skupině se zkouší seznámit již 30 % single mužů a žen. Dohání je lidé ve věku 35 až 50 let, z nichž to zkusil již každý pátý,“ říká Vojtěch Sláma ze společnosti Yoo, která se zaměřuje na zkvalitňování sexuálního života.

Touha se přitulit

Kvůli menší expozici slunečního záření mozek během zimy produkuje méně neurotransmiteru serotoninu. Jedná se o klíčovou chemickou látku regulující nálady. Při vyšších hladinách hormonu máte tendenci být šťastnější. Jakmile jeho množství poklesne, přihlásí se o slovo splín a špatná nálada, které se trefně říká zimní blues. Možná to na sobě taky cítíte. Nic vás dlouhodobě nebaví, u ničeho nevydržíte a navíc máte chuť obléct si teplé ponožky, pustit si pěkný film a k někomu se přitulit.

Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

Chladné období a nedostatek světla vedou k touze po hřejivém objetíFoto: LightField Studios, Shutterstock.com

Kdo si hraje, nezlobí 

Proto vás podvědomí žene vykompenzovat si špatnou náladu tím, že u počítače nebo na telefonu trávíte víc času, zapojujete se do debat, komentujete různé články, videa i aktivity přátel. Jste zkrátka sociálně hbití a lační po jakékoli komunikaci, přejete si mít k někomu blíž emocionálně a sexuálně, byť on-line a třeba i s vychytanou hračkou v ruce.

„Jasně to vidíme na vysokém zájmu o erotické pomůcky, který neupadá ani po Vánocích. Kromě vibrátorů a umělých vagin se nejvíce prodávají BDSM sady a pouta na postel, oleje či přípravky na masáž, dále také vibrátory s dálkovým ovládáním. Skokanem sezony jsou určitě afrodiziaka a přípravky pro větší prožitek při sexu,“ dodává Vojtěch Sláma.

Single to mají těžší 

Pak je tu svátek svatého Valentýna. Mnozí singlové si z něj dělají hlavu a právě během února mohou pociťovat větší tlak na partnerství, proto se snaží někoho si rychle sehnat. Ale svátek zamilovaných není jediné krizové období.

Americký sociální psycholog Justin Lehmiller tvrdí, že vlastně všechny zimní společenské události mohou u single lidí vyvolat pocit rozpačitosti: „K tlaku na vztah a nedostatku serotoninu si přičtěte stres, který je v době pandemie koronaviru zvýšený, a vyjde vám skutečná frustrace a potřeba být s někým v kontaktu. Dá se očekávat, že než se objeví jaro, lepší počasí i nálada s ním spojená, zájem o randění bude přetrvávat a zesilovat.“ Výhoda je, že pokud domluvená schůzka s někým neznámým neproběhne podle vašich představ, můžete zavřít počítač a bez vysvětlení zmizet – anebo dát k lepšímu nějakou super výmluvu.

Jestli jste single, rozhodně to neznamená, že se musíte trápit. Které slavné dámy žijí bez partnera a jsou šťastné?

Reklama

Načítám